Arkiver

E-handelGuideNyheder

Hvordan vælger du den rigtige fragttype?

Hvilken type fragt skal du vælge til netop dit gods? For at give dig de bedste råd har vi fået hjælp af MinFragt.dk.

Der findes mange former for transport. Det er vigtigt at kende til de forskellige typer, for at kunne tage stilling til, hvilken form der passer bedst til netop dit gods.

Stykgods og større elementer

Hvis du skal have større elementer transporteret, er det en god idé at stille det på én eller flere paller. Næsten alle typer af gods, lige fra madvarer til maskiner, kan sendes på paller. I Europa er den mest brugte palle en såkaldt europalle, der måler 120×80 cm. Det er altid lettest for fragtmænd at håndtere gods på paller, og du vil typisk få en bedre pris, hvis dit gods er pakket på en eller flere paller. Så ved fragtmanden nemlig, præcis hvor meget plads han skal sætte af i lastbilen til dit gods og kan dermed planlægge sin kørsel bedre. I den forbindelse er det også vigtigt at oplyse fragtmanden, om dit gods stikker ud over pallens grænser.

Hvis du har brug for paller, til at pakke dit gods på, kan det købes hos de fleste transportvirksomheder. Der er også nogle virksomheder, der specialiserer sig i pallesalg. Priser for paller kan svinge en smule, men du skal som regel betale mellem 50 og 80 kroner pr. palle, afhængig af stand.

Det er naturligvis også muligt at få fragtet dit gods, selvom det ikke kan pakkes på paller. I så fald vil fragtmanden typisk beregne din pris ud fra, hvor mange ladmeter, dit gods fylder. Ladmeter er en betegnelse for, hvor mange meter i længden af en lastbils laderum, godset fylder. Hvor mange ladmeter, dit gods fylder, vil fragtmanden beregne for dig.

Læs også: Webshops taber stort på fri fragt

Ved transport af større elementer, kan der i visse tilfælde være brug for kran ved på- og aflastning. Det vil være aktuelt i en række forskellige tilfælde, blandt andet:

  • Hvis du skal have noget hejst op (f.eks. en flagstang, der skal stå op).
  • Hvis godset skal på- eller aflastes et sted med dårlig fremkommelighed. Det kan være inde i en have, hvor lastbilen ikke kan køre, så godset skal kranes ud til vejen.
  • Hvis godset er tungt og/eller uhåndterligt, og dermed ikke kan lastes på anden måde – det vil transportøren altid kunne fortælle dig, om der er brug for.

Mindre forsendelser og pakker

Sender du hyppigt mindre forsendelser som pakker, kan det være en god idé at få lavet en fast aftale med en transportør. Det er typisk aktuelt for erhvervsdrivende, der fast modtager eller sender pakker. Der findes en del virksomheder, der kan håndtere faste forsendelser af pakker.

En anden mulighed er at outsource pakkehåndteringen til såkaldte “pick-and-pack”-hoteller. Det er i store træk et sted, hvor man (for eksempel som webshop) køber sig til lagerplads og medarbejdere, der pakker varer for én. Det vil i nogle tilfælde være muligt at integrere sådanne lagerhoteller med ens webshop (afhængigt af hvilket system, man bruger), så ordrer automatisk sendes til lageret, pakkes og afsendes.

Hastetransport

Hvis dit gods skal fragtes så hurtigt som muligt, er kurerkørsel den bedste løsning. Et kurerfirma kan køre dit gods direkte til leveringsadressen uden omlæsninger undervejs. Kurerbiler er typisk en del mindre end lastbiler, og 8 paller er derfor i mange tilfælde den maksimale kapacitet pr. bil. Kurerbiler kan dog køre med mange forskellige typer af gods – lige fra kuverter til hvidevarer.

Læs også: Vognmænd skal diskutere udfordringerne med e-handel

Det er værd at huske, at kurerkørsel er en del dyrere end traditionel lastbilstransport. Kurerfirmaer tager typisk mellem 7 og 12 kroner pr. km. Det kan derfor i høj grad betale sig at indhente flere tilbud på din kurerkørsel, hvis tiden tillader det. Måske skal en kurerbil alligevel din vej og kan derfor tage dit gods med billigt.

Køletransport

Køletransport anvendes, hvis du skal sende temperaturfølsomt gods, som for eksempel madvarer eller medicin. Der findes naturligvis forskellige grader af temperaturstyring, da noget gods skal holdes under frysepunktet, mens andet bare skal opbevares køligt. Inden for køletransport taler man om kølekæden – det dækker over, at dit gods skal holdes ved den bestemte temperatur under hele transport- og opbevaringskæden. I nogle tilfælde skal det dokumenteres med udskrifter fra kølemaskine, at kølekæden på intet tidspunkt er brudt.

Køletransport er i det hele taget et felt med meget bestemte regler og procedurer. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig godt ind i, eller får professionel hjælp til, hvordan ens gods skal håndteres.

Skriv et svar