Arkiver

EventsIværksætterlivNyheder

Stifter af BirdBack: Ingen fordele ved Danmark

På Iværksætter Topmødet i denne uge blev der diskuteret, hvordan man løser udfordringen med at få startups til at blive i Danmark. En af de store udfordringer er, at det er svært for startups at rejse kapital.

At starte en virksomhed op i Danmark er let. Men hvordan står man som virksomhed, når første skridt er taget?

Det helt store emne, der var oppe og vende på Iværksætter Topmødet 2015 i går, var, at mange investorer holder sig tilbage, når det gælder om risikovillig kapital. For mange startups er det derfor svært og tidskrævende at skaffe kapital.

På startup siden er udfordringen ikke kun at få den gode ide men i lige så høj grad at pitche sin ide overbevisende over for investorer og business angels. I Danmark er der ikke samme økosystem, som i udlandet eksempelvis har vi ikke samme pitchkultur.

En mulig løsning på udfordringen
Bestyrelsesformanden for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther, sagde på Topmødet, at det er blevet sværere at skaffe kapital for startups. Samtidig er problemet mere anerkendt, og startups forsøger at finde alternative investorer i form af business angels.

Han påpegede, at man skal gå fra en taktisk til en strategisk tilgang. Det betyder, at det ikke længere er tilstrækkeligt at lytte og være til stede til relevante arrangementer. Man skal også finde en løsning. Den løsning kommer nu i form af et nyt initiativ, Iværksætterrådet, hvor iværksættere, repræsentanter fra etablerede virksomheder og interesseorganisationer skal komme frem til konkrete løsninger, der skal forbedre den danske iværksætter kultur.

Politiske tiltag for at forbedre rammevilkårene for iværksættere
På Iværksætter Topmødet var også Erhvervs-og vækstministeren, Troels Lund Poulsen. Han sagde, at man må undgå, at lovene ikke spænder ben for hinanden og hindrer udvikling og vækst hos virksomheder.

Man må således se på rammevilkårene for danske startups. Som udgangspunkt er et løsningsforslag, at man som startup i de første 2-3 år ikke betaler skat, så virksomhederne har bedre vilkår for vækst. Tilbage i 2007 under VK-regeringen var denne ide også oppe og vende, og den vil man nu se på igen.

Vi skal kigge mod udlandet
Fire startups havde på Topmødet mulighed for pitche deres ide og belyse udfordringerne ved at rejse kapital i Danmark. Steffen Thilsted var blandt de fire og står bag virksomheden Birdback.

Han fortalte, at han tidligere har startet to virksomheder op i Danmark, og at det var svært at skaffe kapital i de tidlige faser. Derfor valgte han, at starte Birdback op i England.

”Så vi valgte at starte i London, hovedsageligt på grund af adgang til risikovillig kapital i de tidligere faser. Men også fordi hjemmemarkedet har større og bedre adgang til talenter, fordi der var en masse skattemæssige fordele på begge sider. Så vi rejste penge efter to måneder på et spread sheet, hvorimod hvis vi havde været i gang i Danmark, så havde det nok minimum taget et år, hvis vi overhovedet havde kunne rejse penge.”

Steffen påpeger også, at man kan lære meget af England i forhold til det økosystem, de har.

”Den kapital der kommer ud af startup-virksomheder, den skal gå tilbage til startup-miljøet, det vil sige vi skal have flere folk, der er interesserede i at få medarbejder-aktier. Vi skal have flere investorer ind og lave angel-investeringer, og så skal de blive mere organiserede forstået på den måde, at der er en masse virksomheder, der historisk set investerer i ejendomme og andre assets klasser. Hvor hvis der bare er en enkelt person, der kan ‘vouche’ for et startup, så kan de mindre erfarne følge med. Det er det, man ser i England og i USA med de her angel-syndikeringer. Det synes jeg ikke rigtigt sker i DK. ”

Hvis Steffen skulle starte en ny virksomhed, ville han højst sandsynligt ikke starte op i Danmark. Så Danmark har brug for at revidere økosystemet i Danmark og lade sig inspirere af andre byer som London.

”Der er flere investorer, der er mere kapital, der er lavere skat, der er et bedre startup-økosystem, så man kan sige, hvis man har muligheden for det, så har du bare alle fordelene der, så der skal Danmark virkelig gå ind og sige, hvad er det, vi kan gøre. Enten må vi replikkere alle fordelene, eller også må man komme med nogle ekstra ting for lige nu har Danmark ikke nogle klare fordele for startups andet end at folk er født her og starter ud her og har noget netværk her.”

Budskabet til Topmødet var således, at både iværksættere, erhvervsfolk og politikere må revurdere systemet for iværksættere i Danmark. Dels må man lade sig inspirere af udlandet i forhold til økosystemet, dels skal der findes konkrete løsninger på de eksisterende udfordringer qua Iværksætterrådet. Endeligt skal rammevilkårene gentænkes, og regeringen og øvrige partier vil se på, hvor lovgivningen kan ændres. For eksempel kan man sænke selskabsskatten og ændre planloven.

1 kommentar

Skriv et svar