Arkiver

DebatIværksætterlivNyhederUngt Tech

Iværk&Vækst: Kickstart din virksomhed under studiet

Hvordan kombinerer man opstart og drift af egen virksomhed med livet som studerende? Det talte Anders Kanhberg, radiovært på Radio24syv “De 6 Hatte”, med tre unge succesfulde iværksættere om under en paneldebat til tirsdagens Iværk&Vækst.

At starte egen virksomhed er noget det kræver dedikation og tid. Masser af tid. Derfor kan det virke som et nærmest umuligt projekt at skulle balancere opstart af egen virksomhed med et fuldtidsstudie.

Det er ikke desto mindre, hvad stadig flere og flere unge studerende er begyndt at gøre i dag. Tre af dem er Christina Mainz, skaberen af loppemarkedsapplikationen Fleafinder, Trygve Aabye Dam, medstifter af virksomheden bag de mobile opladere Volt og Karl Kristiansen, manden bag crowfundingplatformen for politiske bevægelser, Firefund.

Alle var de studerende, da de valgte at tage springet og satse på deres ideer.

Her er et mindre uddrag af nogle af de udfordringer og fordele, som de fremhævede til paneldebatten, som var arrangeret af Global Entrepreneurship Week, der i år har særligt fokus på unge iværksættere.

At balancere studie og opstart af virksomhed
For Christina Mainz var det at starte virksomhed mens hun studerede ikke et problem. Hun læste International salg og Marketing på Copenhagen Business Academy, hvor der var et studiemiljø, der i høj grad bakkede op om iværksætteri.

“Der var rigtig mange af dem jeg studerede med, der havde startet deres egen virksomhed ved siden af. Det var slet ikke unormalt på mit studie. Så på den måde kan man sige, at det var et studiemiljø der fordrede iværksætteri. Det tror jeg i høj grad var grunden til, at Fleafinder blev sat i verden. Jeg fik masser af opbakning lige fra start, og så var der mange dygtige studerende og lærere at spare med,” fortalte Christina Mainz.

For Karl Kristiansen, der studerede statkundskab mens han startede sin virksomhed, var det en lidt anden sag. For ham var det svært at koble uddannelsen med opstarten af sin virksomhed. “De to ting kunne ikke kobles,” forklarede han.

Men han fandt en anden udvej.

“Når man læser på studie som Statskundskab, hvor der hverken er det store fokus på studiemiljø i form af læsegrupper, man er forpligtet overfor, eller undervisning, som det er påkrævet at man møder op til, så er der mulighed for at prioritere sin virksomhed. Og så må man bare acceptere det 4-tal engang imellem. Hvis du tror på og brænder for din virksomhed, så betyder det heller ikke så meget at du får 12 i dit speciale,” forklarede han.

Studietiden er økonomisk strategisk 
En anden pointe som både Karl Kristiansen og Christina Mainz bakkede op om var at studietiden rent økonomisk er en strategisk periode at starte virksomhed i.

“Du får jo SU, hvilket betyder, at du ikke behøver at slave den i et skod-job for at kunne få enderne til at mødes. Alternativet ville jo være at droppe ud af studiet og arbejde halv tid i Netto f.eks. og halv tid i din virksomhed. Så er det første jo klart at foretrække,” sagde Karl Kristiansen med et smil.

Han blev bakket op af Christina Mainz:

“Jeg havde faktisk heller ikke pengeproblemer, da jeg startede min virksomhed op. Jeg fik både SU og boede hjemme på det tidspunkt. Så på den måde var det rent strategisk et rigtigt godt tidspunkt for mig at starte virksomhed,” sagde Christina Mainz.

Stadig hårdt arbejde
De var dog alle enige om, at det er hårdt arbejde at balancere et fuldtidsstudie med opstart af egen virksomhed.

“Hvis jeg havde lagt samme tid i et arbejde på McDonalds som jeg har lagt i Firefund, så var jeg kørt herud i Tesla,” sagde Karl Kristiansen.

For Trygve Aabye Dam, der stadig ikke har færdiggjort sin kandidat fra DTU, var et særlig stort problem at få tid til at prioritere sin læsegruppe.

“DTU er et meget socialt studie, hvor du laver utrolig meget gruppearbejde, og her har jeg mange gange måttet svigte min studiegruppe. De har måttet bære over med mig et par gange, og jeg må erkende, at jeg da også har haft en del dårlig samvittighed overfor dem,” fortalte han.

Dog har han kunnet koble sin virksomhed og sit studie på en anden måde, der har gjort hele processen en smule nemmere.

“Jeg udnytter, at mit studie i høj grad handler om det, jeg laver ved siden af, ved at bruge studieopgaverne til at udvikle min virksomhed. Jeg gjorde produktudviklingen til en del af mit studie. Så på den måde er det gået godt. Men jeg er stadig igang med min uddannelse på DTU, nu på 8. år, og har lige fået et brev fra dem, om at jeg snart skal se at få skrevet mit speciale,” forklarede Trygve Aabye Dam.

 

 

Skriv et svar