Arkiver

BusinessIoTNyhederPlatformRobot

Internet of Things: I rivende udvikling – men hvad er det?

Internet of Things

Internet of Things er i rivende udvikling på dansk jord og bringer med sig et stort potentiale for både private brugere og virksomheder. Årsagen til dette er, at det relativt nye fænomen faciliterer automatisk datakommunikation mellem enheder og på den måde muliggør et nyt forbundet samfund.

Af Line Juul Madsen

Internet of Things, eller IoT, boomer for tiden i Danmark, og det forventes kun at tendensen kommer til at udvikle sig eksponentielt. Hvor hver person i Skandinavien i 2014 gennemsnitligt var forbundet til to enheder, forventer man en fordobling i 2018.

I takt med at teknologi bliver billigere og mere brugervenligt, forudser man at Internet of Things gradvist og diskret integreres i enheder overalt både i hverdagen og i erhvervslivet.

Teknologi der forbinder enheder og mennesker

Konkret dækker begrebet Internet of Things over tendensen, hvor fysiske hverdagsobjekter kommunikerer gennem internetforbindelse. Tendensen kan sammenlignes med Machine-to-Machine kommunikation, hvor maskiner pr. automatik løbende udveksler data uden menneskelig indblanding.

Tendensen har efterhånden spredt sig til forskellige områder. På forbrugerniveau taler man om forbundne køretøjer, forbundne forbrugergadgets og forbundne penge, hvor blandt andet intelligent analyse af køreadfærd og mobilbetaling vinder frem.

Mere interessant i industrielt øjemed taler man om forbundne bygninger, forbunden industriproces og forbunden infrastruktur, der giver udslag i specielle sikkerhedssystemer, automatisering af maskiner og energibesparelse i byplanlægningen.

Digital sundhed og velfærdsteknologi

Det område, som for alvor har integreret Internet of Things er området ”forbundne mennesker”, hvor man taler om ”Digital Health”. På sundhedsområdet er Danmark førende i anvendelsen af intelligent teknologi til eksempelvis personlig monitorering og biotracking, hvilket beviser Internet of Things værd i mere kritiske, delikate situationer.

Internet of Things er allerede diffunderet ud i mange specialbrancher, men forventes at brede sig og få en væsentlig betydning for virksomheders konkurrencedygtighed generelt:

”Vi tror på, at Internet of Things vil blive ved med at ruske op i gamle værdikæder og service-modeller. At gribe mulighederne er nøglen til at sikre fremtidig konkurrenceevne i alle industrier”, siger Martin Glaumann, Partner i Arthur D. Little og ekspert på området.

Tendensen skaber også helt nye muligheder for trejdepartsinvolvering, da der i kommunikationen mellem enheder skabes en masse værdifuld data, der kan bruges i udvikling af ny innovativ teknologi.

Skriv et svar