Arkiver

Coworking spacesIværksætterprisenNyheder

Hvad sker der når politikere og iværksættere går sammen

I sidste uge åbnede Aarhus´ nye iværksætterby Culture Workspace officielt. Huset rummer ca. 120 ambitiøse iværksættere, som alle var mødt op, da Borgmester Jacob Bundsgaard indviede bygningen med en motiverende tale og et løfte om et fremtidigt samarbejde mellem Aarhus Kommune og byens iværksættere.

Culture Workspace åbnede dørene op tilbage i august måned, og siden har en ellers modernistisk bygning forvandlet sig til et dynamisk og ambitiøst iværksættermiljø i centrum af Aarhus. I sidste uge blev Culture Workspace for alvor indviet, da Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Rådmand Kristian Würtz (S) gæstede den gamle administrationsbygning i Valdemarsgade, som nu danner rammerne for ca. 35 iværksættervirksomheder.

Jacob Bundsgaard udtrykkede stor glæde ved åbningen og gjorde det klart i sin tale, at dette kun var begyndelsen på et samarbejde mellem byens iværksættere og Aarhus Kommune.

“Der er stor interesse for iværksætteri hos politikerne. Aarhus er en by i forandring og det skyldes Jer og den energi I bruger på, at skabe nye virksomheder og nye initiativer. Ca. halvdelen af nye jobs skabes af små og mellemstore virksomheder i Aarhus, derfor ser vi stort potentiale i samarbejdet og den model vi skaber, som kan bruges fremadrettet .” Fortalte Borgmester Jacob Bundsgaard i sin tale til åbningen af Culture Workspace.

9.10.15_Culture_Workspace_opening-6906 copy

Læs også: Culture Workspace: Vi vil ikke kun være størst på kvadratmeter

Dyk i antallet af selvstændige

Interessen for iværksætteri er stigende, mens en undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at antallet af selvstændige erhvervsdrivende er faldende. Udviklingen skaber panderynker hos Dansk Erhverv – og med god grund. Organisationens markedsdirektør Søren Friis Larsen peger nemlig på, at et sundt økosystem af iværksættere er helt centralt for det samlede erhvervsliv.

Til dette års iværksætter topmøde blev det også diskuteret, hvordan vi løser udfordringen med at få startups til at blive i Danmark, og hvordan vi gør Danmark til et attraktivt land at starte virksomhed i. Fire startups havde på Topmødet mulighed for pitche deres ide og belyse udfordringerne ved at rejse kapital og starte op i Danmark. Steffen Thilsted var en blandt de fire og står bag virksomheden Birdback.

Han fortalte, at han tidligere har startet to virksomheder op i Danmark, og at det var svært at skaffe kapital i de tidlige faser. Derfor valgte han, at starte Birdback op i England. Steffen påpeger også, at man kan lære meget af England i forhold til det økosystem, de har.

Kan Aarhus blive et Iværksætter-hotspot?

London og Tel Aviv er blandt de mest attraktive byer at starte virksomhed i i øjeblikket. Op gennem 00erne har England og Israel haft succes med at indføre en række reformer og støtte­pakker til iværksættere. I dag lokkes udenlandske iværksættere til landet med gratis beboelse i tre måneder, visum og en kontorplads i et af de kommunale iværksætter­fællesskaber. Altså er staten med til, at lave attraktive rammebetingelser for et hjemmemarked, som støtter iværksætterne og giver afsæt til eksporten.

Læs også: Stifter af BirdBack: Ingen fordele ved Danmark

På samme måde kan Aarhus kommune drage økonomiske fordele, ved at indgå et samarbejde med byens iværksættere. Hvis man spørger Sussi Bianco, er det et klogt valg fra kommunens side, at indgå et samarbejde med iværksætterne.

“Borgmesteren signalerer, at Kommunen har forstået vigtigheden af, at være en strategisk stærk samarbejdspartner for iværksættermiljøet, ved at indgå i diverse projekter og initiativer. Det er starten på noget de længe har gjort og forstået vigtigheden af i eks. London og Tel Aviv, men som vi forhåbentligt kan lære af i Danmark.” Fortæller Sussi Bianco, stifter af konsulenthuset Sussi Bianco.

Sussi mener, at Aarhus Kommune lægger stærkt ud i disse år, men en ændring i indkøbspolitikken kan blive en afgørende faktor for at styrke iværksættermiljøet.

“Selvom vi nyder de faciliteter Kommunen og Culture Workspace har samarbejdet omkring, er det ikke nok hvis vi skal skabe større eksport og et mere dynamisk iværksættermiljø. Den offentlige sektor er omfattende i Danmark. Derfor har det stor gennemslagskraft når Kommunen bruger iværksætternes relevante “produkter” og bliver aktive kunder og ikke kun samarbejdspartnere. Det kan blive meget bedre, alligevel er der ingen tvivl om at vi i Aarhus er rigtig godt på vej.” afslutter Sussi Bianco.

Udover Culture Workspace støtter kommunen og dets politikere også op om f.eks. CareWare konkurrencen i velfærdsinnovation, Business Region Aarhus iværksætterprisen, Startup Weekend Aarhus, WeLoveStartups og OFF2017. Som Jacob Bundgaard sagde “det er kun starten på et samarbejde mellem kommunen og iværksætterne”.

9.10.15_Culture_Workspace_opening_web_lowress-85 copy

 

Skriv et svar