Arkiver

DebatIværksætterlivNyheder

Jonathan Løw: Det skal være legitimt for iværksættere at prioritere deres fritid

Serieiværksætter Jonathan Løw vil gøre op med en herskende mentalitet i det danske startupmiljø – at du som iværksætter er nødt til at arbejde op mod 100 timer om ugen for at få succes. Det kan få alvorlige konsekvenser, siger han. Han taler af erfaring.

Da Jonathan Løw i slutningen af sidste år meldte sig syg med stress og senere stressudløst depression, strømmede det ind med bekymrede e-mails fra forundrede kollegaer og bekendte fra iværksættermiljøet. Jonathan Løw var den sidste, de havde troet, skulle blive ramt af stress.

Han er kendt for at være en synlig person i iværksættermiljøet og har altid delt succeshistorierne fra sine startups offentligt. Men under al succesen og det usårlige image begyndte de mange overarbejdstimer at indhente ham. Han måtte slippe grebet om sit arbejde og sygemelde sig på ubestemt tid.

Den oplevelse fik ham til at sætte spørgsmålstegn ved en særlig mentalitet, der ifølge Jonathan Løw længe har hersket i det danske startupmiljø: at iværksætteri uundgåeligt er forbundet med 70-100 timers arbejdsuger, hvis man vil have succes med sin startup.

Det er barske lærepenge man betaler
”Jeg bryder mig ikke om den her ’alt eller intet’-mentalitet, som man ofte møder i det danske startupmiljø – af den simple grund, at jeg ikke ønsker, at andre skal gå igennem de samme barske måneder, som jeg har,” siger Jonathan Løw og fortsætter:

”Jeg er helt med på, at jeg igennem disse udmeldinger bliver upopulær i nogle erhvervskredse, der mener, at jeg ikke har forstået, hvad iværksætteri går ud på – og det er helt ok. Det skal de have lov til at mene. Men jeg har selv levet efter den tankegang og endte med at knække nakken på det.”

”Jeg har sagt ja til at være offentlig omkring det her, fordi jeg håber, at det kan give nogle iværksættere et mere balanceret syn på, hvordan man kan udleve sin skabertrang og sine drømme, uden at sætte sit helbred over styr,” siger han.

Forestil dig dit liv som et spil, hvor du jonglerer med fem bolde
Problemet ifølge Jonathan Løw er således ikke høj arbejdsmoral. Det anerkender han fuldt ud, at der skal til, hvis man gerne vil arbejde som iværksætter. Problemet er, når balancen mellem arbejde og fritid bryder sammen. Når du begynder at drikke Red Bulls frem for kildevand og besvare mails i stedet for at være sammen med dine venner og familie, forklarer han.

”Jeg synes, at den tidligere topchef og bestyrelsesformand for Coca-Cola, Brian Dyson, har udtrykt det rigtig fint: Forestil dig dit liv som et spil, hvor du står og jonglerer med fem bolde i luften. Du giver boldene navne: arbejde, familie, helbred, venner og åndelighed. Du jonglerer, og du oplever hurtigt, at arbejde er som en gummibold. Hvis du taber den, så springer den op og tilbage til dig igen. Men de andre fire bolde: familie, helbred, venner og åndelighed, de er lavet af glas. Hvis du taber én af disse bolde, så vil den uigenkaldeligt blive ridset, mærket, beskadiget og måske endda knust,” siger Jonathan Løw.

Det skal være legitimt at skrue ned for tempoet
Det Jonathan Løw advokerer for er derfor, at det bliver legitimt som iværksætter at skrue ned for arbejdstimerne, hvis det begynder at brænde på. At man ikke føler sig forpligtet til at tilsidesætte familie og venner, fordi man tror, at det forventes af en iværksætter. Fordi det er den anerkendte mentalitet i startupverdenen.

Men er det ikke et holdningsspørgsmål, hvor mange timer man bør arbejde, kunne man indvende? Findes der nogen ’rigtig’ måde at gøre det på, der gælder for alle?

”Der er ikke noget rigtigt svar, og jeg kan sagtens følge dem, der vil hævde, at man i en opstart er nødt til at arbejde mere end 37 timer om ugen. Problemet er, at det ofte går over i en ny fase, hvor man igen overbeviser sig selv om, at man må arbejde 80 timer om ugen. For eksempel i en vækstfase, internationalisering, skalering, pre-exit og så videre,” forklarer han og fortsætter:

”Historien er i princippet endeløs for os iværksættere, og det er her, at det bliver problematisk. Forskning viser nemlig, at det ikke er ligegyldigt, hvor mange timer man arbejder. Det er ikke nok, at man elsker sit arbejde og ser det som en hobby. Selv når man renser data for de aspekter, så viser den største undersøgelse på området, at der er en meget direkte sammenhæng imellem antal arbejdstimer og ens helbred”.

Undersøgelsen som Jonathan Løw henviser til stammer fra University College London, som har sammenholdt 42 undersøgelser fra hele verden med 100.000-vis af mænd og kvinder. Meta-undersøgelsen viser blandt andet, at arbejder man over 55 timer om ugen, har man 33% større risiko for en blodprop og 13% større risiko for hjerteproblemer end folk, der arbejder 35-40 timer om ugen.

“Det synes jeg er tankevækkende, og jeg håber jo egentlig bare, at mine iværksætterkolleger husker at passe på sig selv. Mit indspark er på ingen måde en løftet pegefinger, men et ønske om at gøre det okay ikke at skulle arbejde sindssygt mange timer om ugen og så stadig kunne være en 100% legitim entreprenør,” forklarer Jonathan Løw. 

Slutter eventyret nu?
På nuværende tidspunkt er Jonathan Løw stadig sygemeldt. Stress og depression er alvorlige sygdomme at bearbejde, så han har endnu ikke overskud til at vide, hvorvidt han er færdig med iværksætteri, eller om han kan finde på at vende tilbage.

”Lige nu har jeg ikke overskud og overblik til at tage den svære beslutning. Skabertrangen er en del af mig – den vil være der uanset hvad. Men lysten og evnen til at skabe kan man jo udleve på forskellige måder. Så det følgende år må afgøre, om det bliver som iværksætter eller menig ansat,” siger han og afslutter:

”Det jeg vil have fokus på er at være et sted, hvor det det psykiske arbejdsmiljø er godt, hvor presset ikke overstiger evnerne og tiden, og hvor jeg kan arbejde i overensstemmelse med mine værdier som menneske.”

Skriv et svar