Arkiver

HardwareIværksætterlivNyhederSustainable TechUngt Tech

Christian bag Raymio: ”På KU spejder man ikke efter iværksættere”

Christian Gabriel er 25 år og er netop blevet færdig med sin bachelor på Københavns Universitet. Christian synes, det har været givende at gå på KU, men det har også skabt udfordringer at starte egen virksomhed inden for institutionens undervisningsrammer.

Christian Gabriel har netop færdiggjort sin bachelor i Kommunikation og IT på Københavns Universitet (KUA) og har undervejs taget sidefag på Copenhagen Business School (CBS).

Han og tre studiekammerater har i forbindelse med et studieprojekt om bærbar teknologi opfundet solbeskyttelsesteknologien Raymio. Det er et armbånd, som skal rådgive privatpersoner om, hvordan de skal beskytte sig mod UV-stråling efter deres hudtype. Samtidig understøtter det forskning i sammenhængen mellem folks adfærd i solen og forekomsten af hudsygdomme som hudkræft. Christian Gabriel har derudover stiftet virksomheden Capdesk, som er en platform for aktionær-administration for virksomheder med +100 investorer.

Udfordringer ved at starte egen virksomhed inden for KUA’s rammer
Om at starte egen virksomhed under studiet på KUA fortæller Christian Gabriel, at uddannelsesinstitutionen ikke har fokus på innovation og på at uddanne studerende til at blive iværksættere.

”Det er ikke så forretningsorienteret, og de lektorer, vi har, er forskere, som gerne vil prøve at støtte os hen imod at blive forskere selv. Så det, der er i fokus, er ikke så meget det personlige drive til at blive iværksætter eller drivet til at innovere. Fokus er på at få studerende til at bidrage med ny viden til fakultetet. Det er den måde strukturen på universitetet er bygget op,” forklarer han.

Christian Gabriel understreger, at det ikke er lektorernes skyld, at kulturen og strukturen på KU og herunder KUA er bygget op, som den er i dag.

”Problemet er, at man har hyret de forkerte folk. Det er jo ikke deres skyld, fordi de gerne vil forske og skrive artikler. Men så er det vores embedsmænd, der har sat dem til at undervise og inspirere os, og det skaber naturligvis en afspejlende diskurs, ” uddyber Christian Gabriel.

Han fortæller videre, at det derfor kan være svært at finde forståelse og inspiration til at starte en iværksætterforretning som studerende.

”Du kommer ikke tæt på aktuelle cases på KU. Her er det mere i retning af ”find så og så meget litteratur før 1960 inden for område XYZ og konstruer sammenhængende argumenter til at besvare et specifikt opstillet problem”. Det er meget akademisk. Så på den måde har der været en ret stor udfordring i at finde fundamentet for at lave en iværksætterforretning. Det er ikke så åbenlyst på KU, som det måske kunne være på CBS,” siger Christian Gabriel.

Også Matias Dalsgaard bag GoMore ser udfordringer ved at balancere livet som iværksætter med kulturen på KU.

”Jeg var blevet færdig med min ph.d.-afhandling og blev tilbudt en post.doc.-stilling, så den akademiske karriere var sandsynligvis på skinner. Jeg havde været glad og fordybet i mit ph.d.-arbejde og med at skrive bøger i den periode. Men bagefter blev tilværelsen på universitetet hurtigt ulidelig. Hvis nogen tror, at ånden lever på universitetet, eller at filosofi er noget, der kun findes dér, så tager de fejl. Universitetsansatte er en slags overdimensionerede bibliotekarer. De skaber ikke noget nyt, men bliver betalt for at administrere viden. De har intet begreb om skabelse eller kreativitet. Jeg har aldrig haft et ønske om blot at være ekspert i noget, og jeg oplevede det her år på universitetet som en tid, der simpelthen satte en stopper for ånden. Det var forfærdeligt, ” udtaler Matias Dalsgaard i en artikel bragt i Kristelig Dagblad.

Christians anbefalinger til at skabe et iværksættermiljø på KU og herunder på KUA

Christian Gabriel fortæller også om kulturen på KUA, at det ikke er iværksættermiljøet, der er fokus på, og at man står temmelig alene med sit startup.

Christian Gabriel har gjort sig tanker om, hvordan Københavns Universitet kan blive bedre til at fordre et miljø for studerende, der har iværksætter ambitioner.

”Jeg tror, KU har brug for at bygge undervisningen mere op omkring konkrete problemer eller udfordringer i arbejdsmarkedet, ikke til hver forelæsning, men enkelte gæsteforelæsere engang imellem, der kunne inspirere med noget nyt. Imens kunne man også prøve at udnytte synergi imellem studier.  Man kunne fx forsøge at få en, der læser filosofi ført sammen med en, der læser Kommunikation og IT, og som kan finde ud af at programmere, til at gå sammen om en case. På den måde får man sammensmeltet kompetencer til et IT-produkt eller en virksomhed. Så brug synergien, det, tror jeg, er rigtig vigtigt. ” Christian uddyber:

”Så tror jeg, at man skal sætte nogle rollemodeller op på studiet, ligesom man har klart definerede rollemodellerne på CBS. Alle vil gerne være Tommy Ahlers fra Podio, alle vil gerne være ligesom Zendesk. Rollemodellerne er der, og det er det, folk går efter. Rollemodellerne er der ikke på KUA. Rollemodellerne på KUA er ikke iværksættere, og det gør det rigtig svært at fortælle folk, hvorfor man skal være iværksætter. ”

Det er ikke kun internt på KU og herunder KUA, at man må ændre adfærd. Også embedsmændene må ifølge Christian Gabriel sætte ind for at ændre strukturen på KU, så den akademiske viden og forskningen bliver suppleret af viden, de studerende selv tilvejebringer udenfor studiets rammer.

”Fordi det eleverne vil have er ressourcer, hvor man kan blive inspireret til at ændre det, der er omkring os. Vi skal have et helt nyt organ på KU, der ikke er topstyret af succeskriteriet om, hvor mange videnskabelig artikler bliver udgivet per semester. Viden er frit og alle kan som udgangspunkt deltage, nu skal universitet hjælpe os med at eksperimentere og innovere.”

Foruden Christian Gabriels tanker omkring at lave konkrete ændringer på KU og KUA’s struktur og måde at tænke kulturen på, ønsker han også at bidrage til startup-økosystemet ved at videregive viden til andre studenter-startups om egne erfaringer og læringsproces.

”Det er noget jeg gerne vil give tilbage til studie-startups. At du kommer ind fire personer, som vi gjorde, og så lige pludselig skal du have en ingeniør på, du skal også have en, der kan styre de fire personer, og pludselig sidder du med 7-8 personer i teamet. Der skal man finde ud af, hvordan man skaber incitament for, at de rigtige kræfter bliver ved med at komme i spil, og at procenterne fordeler sig ligeligt efterfølgende,” siger Christian Gabriel.

Uddannelsen på KUA har givet værktøjer, man kan tage med sig som iværksætter

Trods de udfordringer Christian Gabriel har mødt på KUA i forhold til at starte egen virksomhed, har han også brugt viden fra KUA i sine virksomheder.

”Det faglige er, hvad du gør det til. Du kan sagtens sætte dig og sige, at det kan jeg ikke bruge til noget, det har ikke noget med virkeligheden at gøre. Men du får plantet en filosofi, som du kan bruge til at navigere efter i hverdagen. Han uddyber:

”Der er kæmpe ressourcer på KU, som folk fra CBS kan bruge. For folk fra KUA har brug for folk fra CBS, og folk fra CBS har brug for folk på KUA. Så sammenspillet mellem de to ting er vigtige – at skabe synergien mellem to kulturer. ”

Foruden den faglige viden Christian har taget med sig videre, har studiet på KUA også givet en god balance i forhold til hans startups.

”Jeg har været rigtig glad for at gå på KUA. Det har passet perfekt ind i min hverdag, for når jeg arbejder 24/7, og jeg så endelig går hjem om aftenen for at læse, så gider jeg ikke have case-eksempler, der fortæller mig om, at nu gjorde en anden virksomhed det osv. Så tænker jeg: ”Åh, det har jeg lige lært om”. Så vil jeg hellere have det blæst helt op. Sådan næsten religiøst omkring hvordan verden hænger sammen,” beretter Christian Gabriel.

Det han håber på nu er, at KU vil bruge Raymio som case, så man forhåbentlig kan inspirere andre studerende til at tage springet og starte egen virksomhed.

”Jeg håber på, at KU – om det lykkes eller ej – at bruge os til en case: vi er nogle gutter, der har prøvet at spinne et startup ud af fra et akademisk grundlag. Forhåbentligt kan vi på en eller anden måde være med til at inspirere andre. Måske som gæstelektorer. Jeg tror, at det er sindssygt vigtigt, at folk får fortalt, at man sagtens kan påvirke og forme sin omverden. Du skal bare prøve,” slutter Christian Gabriel.

1 kommentar

Skriv et svar