Arkiver

HardwareNyhederSustainable Tech

Danske WattsUp Power vil forhindre massivt strømkollaps

Lagring af energi er en stor udfordring i dag. Det globale energiforbrug er stigende, og nye teknologier til øget udnyttelse af den eksisterende energi er nødvendig. WattsUp Power har udviklet et særligt svinghjul, der optimerer energilagring fra eksempelvis vindenergi.

Teamet bag WattsUp Power har designet et svinghjul, der skal gøre det nemmere og mere effektivt at lagre energi fra eksempelvis vindmølleindustrien. Jamshid Zamany, CTO ved WattsUp Power, fortæller om sine bekymringer for fremtidens energiforsyning og baggrunden for at starte virksomheden op:

”Skrækscenariet er, at elnettet simpelthen falder fra hinanden. Det globale energiforbrug er stigende, og el-biler kommer i fremtiden også til at udfordre systemet. Elnettet er ikke designet til at bære det, som vi kræver af det i dag. Enten kan man bede elselskaberne om at bygge elnettet om, så det kan klare det – men det vil de ikke, for de bliver ikke rige af at private producerer energi. Eller også kan man lave intelligente software løsninger, der kan finde ud af at balancere energi og forbrug,” forklarer han.

Det er netop for at afbalancere energiforsyninger rundt om i verden, at ideen om svinghjulet, der skal forbedre fremtidens energilagring, opstod. Jamshid Zamany forklarer, at virksomheden ønsker at skabe clean tech løsninger og udstyr, der kan tænke selv – udenom forbrugsmønstre og som kan fungere som en bufferzone for de energiforsyninger, der ikke kan følge med.

I januar 2015 investerede Innovationsfonden 8 millioner i WattsUp Powers svinghjulssystem. Investeringen skal bruges til at afprøve systemets energilagring, så det på sigt eksempelvis kan bruges som et holdbart, miljøskånsomt og rentabelt alternativ til batterier på for eksempel en borerig eller på et boreskib, skriver Innovationsfonden på deres hjemmeside.

Den globale energiforsynings infrastruktur skal forbedres
Martin Speiermann, CEO ved WattsUp Power tilføjer, at man nogle steder i verden simpelthen slukker for strømmen, hvis elnettet bliver overbelastet og er i fare for at brænde sammen. Andre steder i verden overproducerer man til gengæld strøm – eksempelvis i områder med marker fulde af solpaneler. Så det, Martin Speiermann altså efterlyser, er en bedre infrastruktur for energiforsyningen, og det er også på den baggrund, at WattsUp Power er blevet en realitet.

”Det elnet, der er i hele verden, er designet ud fra, at der blev produceret energi fra eksempelvis et atomkræftværk i den ene ende – og i den anden ende var der en kunde. Nu begynder andre så at smide energi ind i elnettet, og så har du problemet. Der kan opstå ubalancer i energiforsyningssystemet. Problemer, der allerede er nogle steder i verden i dag, og som meget dansk teknologi kan afhjælpe,” forklarer Martin Speiermann om de problemer, som de med WattsUp Power søger at finde løsninger på.

Der er ifølge Martins Speiermann et stort clean tech miljø i Danmark, men han mener, at hvis man udelukkende baserer sin clean tech forretning på det danske marked, så vil man løbe ind i store udfordringer, da Danmark allerede har en stor vindmølleindustri, der er reguleret af Energi Danmark. Han forklarer, at den distribuerende energiproduktion har stor indflydelse på samfundet i lande som Tyskland, Spanien eller USA, hvorfor det kan give god mening også at fokusere på eksempelvis dem.

”Energi er det, der får vores samfund til at hænge sammen,” afslutter Martin Speiermann.

Skriv et svar