Nyheder

Investorerne: Fremtiden for nordens startupmiljø

Et blomstrende startupmiljø er nødvendigt, hvis vi ønsker at se flere vækstsucceser i Danmark og for vores nordiske naboer. Tre partnere fra venture kapital virksomheder i Norden giver deres bud på, hvordan startup miljøet ser ud i Norden i forhold til den globale scene, og hvad der bør ske for at styrke miljøet yderligere.

I Danmark er vi stolte af IT iværksættere som Peter Holten Mühlmann, manden bag Trustpilot, og stifterne bag software som for eksempel Tradeshift og Falcon Social. I Finland er det især spilvirksomheder, der har skabt en urskov af business angels og mindre startup virksomheder, og i Sverige har King og Spotify banet vejen for en forståelse af, hvor interessante startups kan være.

Gregers Kronborg fra Northzone Capital, Martin Hauge fra Creandum, og Niels Vejrup Carlsen fra SEED Capital fortæller om deres syn på det nordiske startup miljø.

“I alle sektorer vil der sandsynligvis være en vinder i USA og en vinder i Europa. Markedet i Europa vil i de fleste tilfælde være stort nok til at være interessant for venture kapital, hvis opstartsvirksomheden dominerer markedet. Du vil som startup virksomhed sandsynligvis være nødt til at flytte til London for at trænge ind på det europæiske marked, fordi London er centrum for investeringer og startup relaterede aktiviteter. Berlin er ikke et lige så indlysende valg, vil nogle iværksættere måske sige. Men du behøver ikke at flytte til New York eller Silicon Valley for at skabe en milliard-dollar forretning,” fortæller Gregers Kronborg, Northzone Capital.

Fremtiden er lys for startups i Norden
Martin Hauge fra Creandum er også optimistisk omkring fremtiden for det nordiske startup miljø, men mener, at det er nødvendigt at se flere milliard-dollar startups fra andre lande end Sverige.

“Fremtiden for den nordiske opstart scene ser meget lys ud. Jeg har arbejdet hos Creandum i de seneste elleve år, og i den tid har jeg oplevet en enorm udvikling. Lige nu ser vi et ny milliard-dollar selskab hvert andet år, der kommer fra Sverige. Om et par år er jeg sikker på, at vi vil se et nyt milliard-dollar selskab hvert år, der kommer fra Norden. Lige nu kommer de fleste virksomheder fra Sverige, men jeg er sikker på, at vi i fremtiden vil se mange store nystartede virksomheder fra de øvrige nordiske lande; Danmark, Norge og også Finland,” udtaler Martin Hauge, Creandum.

Niels Vejrup Carlsen fra SEED Capital har oplevet en ændring i adgangen til investorer i Norden de seneste par år.

“Da Unity og Zendesk skabte deres virksomheder, kunne de ikke finde institutionelle investorer i Danmark og i Norden. På grund af det måtte de flytte til Silicon Valley, men det ville ikke være nødvendigt i dag. Jeg tror ikke, at vi skal sammenligne den nordiske startup scene med Silicon Valley. Vi lever i en global verden, og den næste store virksomhed kan sagtens komme fra Vesterbro i stedet for Palo Alto i Silicon Valley – Sandsynligheden er bare mindre. Heldigvis tænker gode iværksættere ikke i ’odds’,” udtaler Niels Vejrup Carlsen, SEED Capital.

Læs også: Danmark er det hurtigst voksende startupmiljø i Norden

Større private virksomheder investerer i unge startups
Også større private virksomheder bakker op om unge startups i Norden og bidrager på den måde positivt til øko-systemet og den videre udvikling af det nordiske startup miljø. Blandt virksomhederne er Microsoft, der i 2008 lancerede startup programmet Bizspark.com, der havde som mission at hjælpe startups.

“Fra starten var det vigtigt, at Bizspark ikke bandt startups til Microsoft, men alene gav en mulighed for at få hjælp. Programmet er blevet gjort endnu bedre over årene og må nærmest betegnes som en investering for Microsoft. Vi ved ikke om de startups, der benytter programmet vil fortsætte af Microsoft vejen, når de efter 3 år afslutter medlemskabet af dette, og det er faktisk heller ikke hovedformålet,” forklarer Anette Nørgaard.

Samtidigt blev græsrodsbevægelsen #CPHFTW startet af iværksættere til iværksættere. Det var intet mindre end 80 danske startups, der sammen sendte budskabet til ikke kun startupmiljøet herhjemme, men også til det globale startup økosystem om en seriøs og ambitiøs startup scene i Danmark.

Også Danmarks nordiske naboer har græsrodsbevægelser, der støtter og styrker den nordiske startup scene. Blandt dem er Stockholms initiativ #sthlmtech, som var forbillede for #CPHFTW, #startupIceland (Island) og #Helyes (Helsinki).

Potentialet for nordiske startups er stort
Hvert år opstiller investeringsbanken GB Bullhound Unicorn listen, der rummer potentielt meget værdifulde virksomheder. Blandt disse er i år den kun 5 år gamle danske iværksættervirksomhed Tradeshift og Trustpilot, der har været en del af det danske startupmiljø siden 2008.

Siden 2000 er cirka tre europæiske virksomheder om året blevet solgt eller vurderet til mere end en 1 milliard amerikanske dollars. Men denne gang opnår hele 11 forskellige europæiske startup virksomheder en plads på årets Unicorn liste.

To svenske virksomheder har også fundet vej ind på listen. Det er Stockholmske iZettle, der har lavet den portable betalingskortlæser, og Truecaller, der står bag en ’vis/bloker nummer’-service til smartphones. Også virksomheder som Templafy, Fitbay, Realm.io, EasySize og Vaavud, er eksempler på succesfulde digitale og teknologiske iværksættervirksomheder, der er kommet på markedet inden for de seneste par år.

Læs også: To danske startups på listen over potentielle millardvurderinger