Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

Nyheder

Mobiltelefonen samler familien – og splitter den igen

Mobil og smartphone er vigtige hjælpemidler i moderne familiers daglige planlægning. Den øgede kommunikation skaber nærhed og tryghed i familien, men børnene efterspørger stadig mere skærmfri kvalitetstid med deres forældre.

En ny rapport fra Ericsson ConsumerLab afslører, hvordan mobil og smartphone har påvirket familielivet.

For ganske få år siden var det helt naturligt, at børn og forældre ikke havde løbende kontakt gennem dagen, mens forældrene var på arbejde og børnene i skole. Det har ændret sig i dag, hvor mobiltelefonen er blevet hvermandseje. Nu har både forældre og børn mulighed for at give et hurtigt opkald eller sende en SMS når som helst på dagen, de har lyst. Det har ifølge Ericsson ConsumerLabs undersøgelse givet forældre en øget følelse af nærhed og tryghed.

SMS’en overhaler opkaldet
Brugen af SMS er stigende i familier og har overhalet opkald som den mest brugte kommunikationsform. Undersøgelsen viser at 30% af de adspurgte mødre SMS’er mere end fem gange til ægtefællen i løbet af en hverdag, og 20% af mødrene ringer mere end fem gange på en hverdag til ægtefællen.

Blandt fædrene SMS’er 24% mere end fem gange til ægtefællen, og 22% af fædrene ringer mere end fem gange til ægtefællen på en hverdag.

Forældrenes kommunikation med børnene tegner et lignende billede. Blandt mødrene er det 18% der SMS’er mere end fem gange dagligt til et barn, og 14% af mødrene ringer mere end fem gange dagligt til barnet.

Blandt fædrene er det 11% som SMS’er mere end fem gange dagligt til barnet, imens 17% af fædrene ringer mere end fem gange dagligt til barnet.

Jørgen Alsing, adm. direktør hos Ericsson Danmark siger:

“Denne undersøgelse er rigtig interessant, fordi den viser, at moderne mobilteknologi spiller en afgørende rolle i hverdagen hos den travle børnefamilie. Når man læser hvor hyppigt de adspurgte forældre kommunikerer med hinanden og med børnene i løbet af en hverdag, kan tanken om en hverdag uden mobil eller smartphone forekomme fjern og aldeles umulig,” siger han.

Undersøgelsen viser desuden, at e-mail bruges til skole og arbejde, men sjældent imellem familiemedlemmer. Til gengæld peger undersøgelsen på, at de familier, som ikke blot bruger SMS og opkald, men også nye tjenester som WhatsApp og Snapchat, kommunikerer markant hyppigere med hinanden.

Børnene er mindre begejstrede
Mobil og smartphone er således et afgørende værktøj for forældrene til at løse det logistiske kaos, som mange familier står over for hver dag, og så får den løbende kontakt familierne til at føle sig mere tætte.

Men når familien er samlet, ønskes mobiltelefonerne væk. Undersøgelsen viser nemlig, at hvis familien skal hygge og slappe af, så ønsker især børnene, at det skal foregår uden de lysende skærme.

Jørgen Alsing forklarer:

“Undersøgelsen viser desværre også, at mobil og smartphone gør et stort indhug i vores værdifulde tid med familien. Næsten halvdelen af de adspurgte børn efterlyser mere direkte kommunikation med deres forældre i løbet af ugen, og her kommer alverdens kommunikationsteknologier til kort”.

Knap halvdelen af børnene i undersøgelsen siger, at de ville ønske, deres forældre havde endnu mere tid til at være sammen med dem i dagligdagen.

Skriv et svar