Arkiver

DebatNyhederSoftware

Direktør i Trustpilot: Danske udviklere er ikke erfarne nok

Trendsonline Peter Holten Mühlmann Trustpilot Afpresning

Adm. direktør i Trustpilot, Peter Holten Mühlmann, mener hverken, at det danske udviklerproblem ligger i, at vi mangler udviklere eller talent. Det, vi mangler, er erfaring. ”Det betyder at vi må genopfinde den dybe tallerken hver gang,” lyder det.

Da Peter Holten Mühlmann tilbage i 2007 startede Trustpilot, havde han kun 2 ansatte og svært ved at finde udviklere. Sådan fortsatte det længe, indtil Trustpilot i 2013 pludselig slog igennem, voksede til 130 medarbejdere med kontorer i København, London og New York og fik et internationalt omdømme. Så var det ikke længere et problem.

Ikke desto mindre sidder Trustpilot stadig med et problem med at rekruttere både udviklere og produkt ansvarlig. Deres udfordring er bare en anden end den gængse mangel på udviklere eller talent. Trustpilots problem er mangel på erfaring.

Erfaringskurven stopper ved en vis brugerstørrelse
Peter Holten Mühlmann forklarer, at udfordringen i han øjne er, at der i Danmark ikke er en lige så stor erfaring inden for IT og tech. Når en virksomhed når en vis størrelse, har de simpelthen ikke et tilstrækkeligt erfaringsgrundlag at trække på. Han uddyber:

”Lad os eksempelvis sige, at du vil lave en hjemmeside, der har en milliard brugere. Så kræver det nogle helt specielle indsigter. Indsigter som det typisk er folk, der sidder i Californien, der har, fordi der her er rigtig mange virksomheder, der laver noget, der bliver brugt af halv- til en hel milliard mennesker. I Danmark stopper erfaringskurven ligesom, når man når en vis brugerstørrelse.”

Når en virksomhed på Trustpilots størrelse således skal ud og rekruttere danske udviklere og produktansvarlige, er de nødsaget til at opbygge den erfaringskurve selv. Og det er både tidskrævende og omkostningsfuldt.

”Det er som at genopfinde den dybe tallerken hver gang,” forklarer Peter Holten Mühlmann.

Talent er, om man formår at udvikle sig
I forbindelse med holdningen, at det danske problem er mangel på talent, er Peter Holten Mühlmann uenig. Han mener, at de danske udviklere er mindst lige så talentfulde som de amerikanske, de tyske og de østeuropæiske. For ham er ordet ’talent’ nemlig mere nuanceret end summen af kompetencer.

”For mig betyder ordet talent, om man formår at udvikle sig. Og på den front har vi masser af talentmasse i Danmark. Folk er præcis lige så kloge og kan udvikle sig præcis lige så meget, som de kan i alle andre lande. Men hvis man ser på de udviklere, der sidder i USA, så har de et erfaringsgrundlag at trække på, som vi bare ikke har herhjemme,” forklarer han og fortsætter:

”Så igen, problemet er ikke talent – problemet er alle de trin, vi kunne have sprunget over ved bare at hyre én, der havde prøvet at arbejde med det før. En der havde prøvet at arbejde med en virksomhed i vores størrelsesorden.”

Myndighederne må træde til
Men hvordan løser vi så problemet? Hvordan undgår vi, at både virksomheder og udviklere skal spilde tid på at genopfinde den dybe tallerken hver gang. Ifølge Peter Holten Mühlmann ligger svaret hos politikerne.

”En løsning ville være at hente arbejdskraft i udlandet, der har den erfaring, og som så ville kunne give den videre til de danske udviklere. Men som lovgivningen er på det område lige nu, er det meget svært,” forklarer han og uddyber:

”Hvis man eksempelvis vil hyre nogen, der ikke er fra EU, så skal man først igennem en lang og bureaukratisk proces, og den stopper ikke, selvom man har fået sin arbejdstilladelse Eksempelvis skal man have en adresse, før man kan få et CPR nummer. Samtidig er det svært at konkurrere med større virksomheder som Facebook og Google, der kan tilbyde flere fordele, når de rokerer medarbejdere. Det betyder, at når endelig en udenlandsk kandidat har fået sin arbejdstilladelse, så er de bedste kandidater for det meste blevet taget. Den proces er en tåbelighed, man kunne fjerne,” siger han.

Peter Holten Mühlmanns holdning er derfor, at politikerne spiller en afgørende rolle i forhold til at løse det danske problem med udviklere. De skal gøre det lettere for danske virksomheder at hente arbejdskraft uden for EU til landet, forklarer han.

Jeg spørger ham, om ikke arbejdskraft fra et EU-land som eksempelvis Tyskland, der også er et stort land med store virksomheder, kunne være lige så kvalificeret? Kan det efterspurgte erfaringsgrundlang ikke også findes inden for EU?

Han svarer, at der er rigtig mange erfarne folk fra EU, og Trustpilot har allerede ansat mange af dem. Men når det kommer til tech, så er der bare flere hurtigtvoksende virksomheder i USA og derfor også flere kandidater med det rette erfaringsgrundlag.

1 kommentar

Skriv et svar