Arkiver

Coworking spacesDebatIværksætterlivNyheder

Zenia W. Francker: ”Vi inviterer kun ambitiøse startups ind!”

Zenia W Francker Trendsonline

Kontorfællesskabet Founders House består udelukkende af iværksættere, der er håndplukket af husets drivkraft og direktør, den 32-årige Zenia W. Francker. For hende handler iværksætteri om at være ambitiøs og om villighed til at ofre sig.

Zenia W. Francker, CEO for Founders House og Lead på Startup Village-initiativet, har ekstensiv erfaring med startup-virksomheder gennem ti års arbejde med området i Danmark, og hun er derfor tæt forbundet med miljøet.

Founders House åbnede i 2010 som Nordens første kontorfællesskab specifikt for tech-iværksættere og startups. Her bruger Zenia W. Francker alle sine netværkstalenter på at give kontorets iværksættere de bedst mulige rammer for at nå nye højder med deres startup virksomheder.

Det gør hun blandt andet ved at servicere den enkelte virksomhed og få kontorfællerne til at bruge hinandens kompetencer aktivt.  Ikke mindst ved at introducere startups og investorer, give startup virksomhederne kendskab til fundraising og gøre dem til en del af et fællesskab, hvor alt fra problemer med momsregnskabet til peptalks finder sted over kaffen i køkkenet.

Da Zenia W. Francker i 2013 startede som CEO ved Founders House, lagde hun ud med at ændre kriterierne for at få en plads i kontorfællesskabet. Det er nemlig ikke hvilken som helst iværksætter, der kan få en plads i det københavnske kontor.

Invite Only: Ambitioner er super vigtigt
For at blive en del af Founders House skal du som iværksætter inviteres, og din virksomhed skal være tech-baseret, skalerbar og have nogle ambitiøse mål for fremtiden – gerne globale.

”Ambitioner er super vigtigt. Vi vil gerne se, at alle, der har en plads på Founders House, er top engagerede. Og de skal naturligvis have et globalt sigte. De skal virkelig ville noget med deres startup, ønske at blive de allerbedste inden for deres felt. Det kan sagtens være en lille niche, men de skal uden tvivl stræbe mod at være førende på lige præcis deres område,” forklarer Zenia W. Francker begejstret.

Tidligere kunne konsulenter og freelancere også sikre sig en kontorplads, men da konsulentvirksomheder sjældent er skalerbare eller har et globalt sigte, blev det et farvel til den type kontorfæller.

Zenia W. Francker og Founders House er hele tiden på udkig efter passionerede iværksættere, og det er også særligt dem, der bliver tilbudt en plads på kontoret.

”Det er jo en rejse, du kommer ud på – dét at være en startup, og du skal have en stærk tro på dit produkt – og blive ved og ved og ved. Også når du møder modstand, såsom manglende brugere, et betydeligt cut i din løn, manglende investorer, ja, mange iværksættere får jo slet ikke løn i de første år. Det kræver en god portion passion at begive sig af sted på sådan en startup rejse,” fortæller Zenia W. Francker.

Hun mener, at mange indimellem glemmer bagsiden af medaljen, hvor mange stiftere af startup-virksomheder ikke får løn i lange perioder. Ofte hører man kun succeshistorierne. På et tidspunkt havde Founders House eksempelvis en startup på kontoret, hvor holdet bag virksomheden hver dag måtte spise ’cup noodles’ til frokost. Det var simpelthen det eneste, de havde råd til. Men virksomheden valgte alligevel frokost-nudler frem for at arbejde hjemme fra kælderen.

Vi skal ikke pege fingre af dem, der arbejder hårdt
For at få en plads på Founders House skal mindst en af stifterne i virksomheden være en dedikeret fuldtidsmedarbejder – også selvom virksomheden måske ikke er begyndt at tjene penge endnu.

”Det er rigtig vigtigt for os, at startup virksomhederne har hånden på kogepladen og er gået all in på at skabe en fremtid for virksomheden. De skal selv tro på, at det kan blive en succes,” fortæller Zenia W. Francker.

Nogle af startup virksomhederne har måske kun én fuldtidsansat, mens de andre i virksomheden kommer om aftenen og sidder i et mødelokale.

”Det er den der erkendelse af, at det tager rigtig mange timer at opnå noget stort – så hvis du vil være global, kommer din virksomhed til at være din baby, og du kommer til at bruge en masse tid på den,” siger Zenia og uddyber:

”Det er svært med ’work/life balance’. Men vi skal ikke pege fingre af dem, der arbejder hårdt for at realisere deres virksomheder og drømme.”

Der skal være plads på kontoret til dem, der arbejder sent, og som måske tager flere måneder eller år ud af kalenderen til at gå målrettet efter deres drøm.

Hvorfor alle de kriterier for at blive en del af Founders House?
Ifølge Zenia W. Francker er det essentielt for holdet bag Founders House at bringe en lang række forskellige kompetencer ind i kontorfællesskabet. Særligt de startup virksomheder med iværksættere, der er gode til noget meget snævert – det kan eksempelvis være fundraising, kode, social marketing, SEO eller noget helt fjerde – er på Zenia og Founders Houses ønskeliste over potentielle kontorfæller.

”Så kan vi i fællesskab på kontoret udnytte alle de mange forskellige kompetencer og give hinanden en utroligt værdifuld sparring. Vi kan hjælpe hinanden og trække på hinandens erfaringer. 80% af stifterne af de startups, som sidder her i dag, er serieiværksættere. Så her er virkeligt mange erfaringer at trække på,” forklarer Zenia og fortsætter:

”Mange kan give dig gode råd! Men her vil vi gerne sørge for, at startup virksomhederne får mulighed for at få sparring fra andre, der har specifik erfaring med det samme, og som rent faktisk også kender startup verdenen og de skrappe vilkår, som mange af vores virksomheder herinde kæmper med.”

Tror ikke på mentorordninger og programmer
Der findes et utal af programmer, acceleratorer, uddannelser, incubatorer og mentorordninger, som Copenhagen School of Entrepreneurship til CBS-studerende eller Scion DTUs accelerator program for hardware startups. Founders House har meget bevidst fravalgt mentorordninger og faste programmer eller forløb. Som Zenia W. Francker udtrykker det:

”Mentorordninger – det tror vi ikke på. Det kan hurtigt blive nedladende og bedrevidende. Der kommer måske en fra det mere etablerede erhvervsliv og begynder at gøre sig klog på, hvordan startup-virksomheder skal håndtere forskellige problemer, marketing eller strategier. Og det kan være meget forskelligt fra de behov, som startup-virksomheder reelt har. Det vil vi gerne gøre op med.”

Ifølge Zenia W. Francker er netværket og den vidensdeling, som de har fået skabt en kultur for, et bærende element for kontorfællesskabet.

”Du starter ikke fra scratch på Founders House. Her er altid nogen med erfaringer, du kan trække på. Alle har travlt, men ingen siger nej til at hjælpe hinanden med alt fra hjemmesidedesign til søgemaskineoptimering,” fortæller Zenia.

Hun forklarer, at læringskurven for startups er sindssygt stejl. Man skal lære alle dele af virksomheden at kende. Som iværksætter skal man både søge midler, sørge for marketing, den tekniske del, moms, selvangivelser og meget andet. Og det er særligt her, at Zenia W. Francker understreger, at alle på Founders House virkelig hjælper hinanden på alle niveauer.

Sørger for gode relationer mellem investorer og startups
På Founders House hjælper Zenia og resten af holdet også startup virksomhederne med at skabe kontakter til investorer. De inviterer investorer ind på kontoret til uformelle snakke, paneldebatter og fester. På den måde kan både startups og investorer lære hinanden at kende.

”Investor relationer hjælper vi også med. Vi sørger for at invitere investorer ind for at skabe kontakter, få lært startup virksomhederne deres kompetencer at kende og få etableret tillid på tværs,” runder Zenia W. Francker af.

For Zenia W. Francker skal en iværksætter være ambitiøs, passioneret, dedikeret, villig til at gå all-in og hele tiden stræbe efter at nå nye mål.

Skriv et svar