Arkiver

GuideNyheder

5 råd til den kvindelige iværksætter

Der er ikke nok kvindelige tech-iværksættere, lyder opråbet fra tidligere vinder af Ivæksts, Årets Kvindelige Iværksætter, Camilla Ley Valentin. Og hun har nogle gisninger om hvorfor. Her er hendes 5 råd, til kvinder, der drømmer om at kaste sig ud i iværksætteri.

Ifølge CCO og medstifter af software-virksomheden Queue-it, Camilla Ley Valentin, der er tidligere vinder af Årets kvindelige iværksætter og nylig modtager af prisen som en af de 50 mest inspirerende kvinder i teknologibranchen i Europa, er der ikke nok kvindelige tech-iværksættere i Danmark.

Det har hun nogle gisninger om, hvad skyldes. Her er derfor hendes 5 råd, til alle kvinder, der har en drøm om at kaste sig ud i iværksætteri.

#1 Smid tjeklister, ønskelister og facitlister ud

Efter mange år med ledende stillinger i store corporate virksomheder, og nu som leder af egen virksomhed,
har Camilla Ley Valentin afholdt mange jobsamtaler. Og her har hun observeret en tendens hos mange af de kvindelige ansøgere. En tendens hun kalder ’tjeklistesyndromet’.

”Når man slår en stilling op, har man som afsender altid skrevet en liste over de kvalifikationer, som man ønsker, at ansøgerne skal have. Og her har jeg bemærket, at de kvinder, der ansøger, næsten altid har alle kvalifikationerne, man søger – dokumenteret! Hvorimod de mænd der ansøger, har set overskriften og tænkt: det lyder fedt, det søger jeg. Og nogle gange har de overhovedet ikke lavet nogen af de ting, man efterspørger. Det sker faktisk. Det mener jeg, kvinder godt kan lære noget af”.

”Jeg ansætter selvfølgelig ikke nogen, hvis personen ikke opfylder noget som helst af det, vi leder efter, men jeg kan godt finde på at vælge en, der kun opfylder tre af de ti ting, der står på listen – fordi jeg synes, der er noget andet, personen kan. Som den der ansætter, forventer man ikke, at ansøgerne kan alt, der står på listen. Så det handler om at se listen som en ønskeliste og ikke en facitliste. Problemet med at være iværksætter er nemlig, at den tjekliste faktisk er uendelig”.

”Så man må prøve at lægge den liste fra sig, bare gå i gang og så starte virksomheden ud fra noget man kender. Det må faktisk være mit andet råd”.

#2 Kvinder går konkurs, når de skifter branche

”Jeg har læst et sted, at grunden til, at der er så mange kvindeejede virksomheder, der går konkurs (statistikker viser, at der er flere kvindeejede end mandeejede virksomheder, der går konkurs), er, at kvinderne skifter branche, når de starter noget selv. De har måske været konsulenter hos Microsoft i 20 år, og så vælger de at springe ud som selvstændige ved at åbne en børnetøjsbutik. Men det har de jo ingen erfaring med at styre”.

”Så det der sker er, at de både skifter branche, samtidig med at de kaster sig ud i at starte en virksomhed selv – og det er for meget”.

”Så mit råd er: hvis du gerne vil være iværksætter, så overvej at starte med noget, hvor du enten kender produktet, forretningen, har et netværk, eller find en base i noget du kan.

”Der er jo også masser, hvor det går godt, det er slet ikke det. Men hvis man vil være sikker på, det bliver en succes, er det meget smart at gå den anden vej”.

#3 Lad være med at starte virksomhed med din veninde

”…Og gerne nogen du har prøvet at arbejde sammen med før. Om det så er gennem specialeskrivning eller et tidligere job – hvis man starter med venner eller veninder, kan det hurtigt gå galt, på samme måde som det ikke altid er din bedste ven, der samtidig er den bedste roommate”.

”Hvis du derimod vælger nogen, du har arbejdet sammen med før, som du arbejdede godt sammen med, kender du deres styrker og svagheder, ved hvem der er god til hvad, og hvem der gør hvad. Så skal man ikke starte forfra med at få det på plads oven i hele processen med at starte virksomheden”.

#4 Brug din påklædning til at skille dig ud

Stik imod rådene i et kontrovesielt blogindlæg på jobindex, mener Camilla Ley Valentin ikke, at kvinder skal skjule deres kvindelighed på arbejdspladsen. Som kvinde i en mandsdomineret branche (hvad startupbranchen bestemt er), kan man let få den opfattelse, at man er mindre synlig og måske mindre vigtig, end de mange frembrusende jakkesæt. Men den tankegang er helt på hovedet, mener Camilla:

”Man må prøve at vende det, at man er anderledes, til sin fordel. Er du eksempelvis til en konference, hvor du er den eneste i en grøn kjole blandt 100 jakkesæt, så er det jo dig, man lægger mærke til. På godt og ondt selvfølgelig. Så husker man, det du siger, og det du stod for, netop fordi du stikker ud. Det handler altså om at bruge det konstruktivt, at der ikke er så mange kvinder i iværksætteri. Det nytter i hvert fald ikke noget at bruge det som sovepude”.

#5 Abstrahér fra de kønsforskrækkede, de uddør alligevel snart

”Lad dig ikke slå ud af gamle kønsforskrækkede mænd, der tror de ved bedre end dig, blot fordi du er kvinde. de findes jo inden for alle brancher. Den her stereotype, typisk lidt ældre, gråhårede herre, der nærmest tiltaler dig med et: ”lille De”. Her er mit råd, at dem må man gå væk fra. Abstrahér fra dem, og find nogle andre du kan samarbejde med, for der er masser”.

”Prioriter dine kampe og abstraher fra de kønsforskrækkede”.

”Desuden er de en uddøende race, så på et eller andet tidspunkt vil den sidste være død, og så er det problem væk”.

1 kommentar

Skriv et svar