Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

BusinessDebatNyheder

Flere venturekroner til it-virksomheder: Sådan får du del i dem

En analyse af det danske marked for venturekapital i 2014 lavet for Vækstfonden viser, at it-virksomheder tiltrækker 25 pct. mere venturekapital, end de gjorde for få år siden. Og ventureinvestorerne går også ind på et tidligere stadie end før. Det er gode nyheder for danske startups, men hvorfor ser vi denne udvikling? Af Tina Søndergaard.

“Det er særligt it-virksomheder, som trækker mere kapital. I 2012 investerede fondsforvalterne 216 mio. kr. i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 mio. kr. Det er en fremgang på 25 pct.,” fortæller analysechef i Vækstfonden, Ditte Rude Moncur.Ditte Moncur

Analysen viser også, at de danske ventureinvestorer fortsat har fokus på de tidlige stadier af virksomhedernes udvikling. Mere end 90 pct. af 37 nyinvesteringer i 2013 gik til virksomheder, som befinder sig i seed-eller start-up-fasen.

Tegner man det fulde billede af venturemarkedet er der 21 aktører, som samlet set har 17,4 mia. kr. at investere for.

”Noget af kapitalen er allerede investeret, men de danske fonde har ca. 7 mia. kr. at investere i de kommende år. Det burde være nok til at opretholde det høje investeringsniveau i markedet under forudsætning af, at der også vil blive rejst nye venturefonde i de kommende år,” siger Ditte Rude Moncur.

Derfor tør investorerne satse mere
Ventureinvestor for Northcap, Thomas Weilby Knudsen mener at noget af forklaringen kan findes i den bedre mulighed for at investorer kan syndikere, altså gå sammen om en investering. Dermed reducerer den enkelte investor risikoen for et stort tab, hvis thomas-weilbyinvesteringen fejler.

Derudover er vejen fra ide til marked for virksomhederne blevet kortere end den nogenside. Det er med til at reducere den risiko, investorerne løber, og dermed gøre en investering mere sandsynlig.

”I dag er markedet blevet globalt. Flere udenlandske fonde opererer i Danmark. Derfor er det også blevet lettere for vores selskaber at rejse større beløb. Konkurrencen fra de udenlandske fonde og den korte vej til markedet er derfor medvirkende til, at vi i dag investerer tidligere i virksomhederne,” forklarer Thomas Weilby Knudsen.

Store egoer får ikke investeringskronerne
Partner i Vækstfonden Venture Søren Jessen Nielsen mener, at it-iværksætterne simpelthen er blevet bedre til deres arbejde, og det er det, der gør det mere sandsynligt at investeringerne kommer ind.

”Vi ser mange flere, der har prøvet det før. De har måske solgt en eller flere virksomheder og er nu i gang Søren Jessen Nielsen 2 (1)med en ny. De er også blevet bedre til at fortælle historien om deres virksomhed, de forstår, hvordan venturebranchen fungerer, og så er de blevet meget bedre til at netværke og tage nye teknologier og forretningsmodeller til sig,” siger han.

Til gengæld mener Søren Jessen Nielsen at iværksætterens ego ofte kan være en kæp i hjulet for virksomhedens udvikling . Det er nemlig vigtigt for investorerne at iværksætteren er lydhør overfor den sparring investoren kommer med og at der er en rationel forretningsbaseret dialog mellem parterne.

Dertil kommer naturligvis at teamet og iværksætteren skal have gejst og den energi, der skal til for at få en virksomhed til at blomstre.

”Teamet er vigtigt, og erfaring er godt, men iværksætterens energi spiller en helt særlig rolle. Jeg har efterhånden mange års erfaring. Det er afgørende for mig, at iværksætteren eller teamet i fællesskab har den rette energi og det rette drive, det kræver at føre virksomheden til succes. Det er det første, jeg ser efter, når vi er i dialog med en virksomhed,” fortæller Søren Jessen Nielsen.

Læs også: RushFiles sikrer investering på 19 millioner DKK

Skriv et svar