Arkiver

IværksætterlivNyheder

Danskere markant mere positive over for iværksætteri end resten af Europa

dansk iværksætteri

Sådan siger Professor Kim Klyver fra Syddansk Universitet, der er ekspert i iværksætteri i forbindelse med en ny global undersøgelse. De danske tal er overvejende positive og støt stigende, dog holder frygten os (endnu) tilbage.

Hele 96 procent af danskerne har en positiv holdning til iværksætteri, mens det europæiske gennemsnit ligger helt nede på 72 procent. I Danmark er tallet stigende fra 90 procent i 2014 til 96 procent i 2015, og samtidigt er den negative holdning til faldet fra 6 procent i 2014 til kun 2 procent i 2015.

Samtidigt opfattes Danmark som et godt land at være iværksætter i. Det europæiske gennemsnit ligger på kun 46 procent, mens Danmark imponerer med en positiv opfattelse på 84 procent.

Mest interessant er stigningen i interessen for selv at blive iværksætter. Her fortæller undersøgelsen om en stigning fra 32 procent i 2014 til hele 45 procent i 2015, hvoraf mænd udgør størstedelen.

Frygt for fiasko

Og hvad holder os så tilbage? Ifølge undersøgelsens nye index for iværksætterånd, Amway Entrepreneurial Spririt index (AESI), er det særligt frygten for konkurs og fiasko, som holder danskerne tilbage.

”Det er interessant at se, at danskernes positivitet over for iværksætteri er så markant højere end resten af Europa, og at der er et stort uudnyttet iværksætteri potentiale herhjemme. Særligt set i lyset af, at nyopstartede virksomheder kan bidrage til at skubbe yderligere vækst i den danske økonomi og sikre øget eksport,” siger Professor Kim Klyver fra Syddansk Universitet.

“Men undersøgelsen viser også, at man måske ikke har været opmærksom nok på, hvor meget en hindring iværksætterens egen familie og netværk kan være for at iværksætteren realiserer sine opstartsdrømme. Der har vi en kulturel udfordring.”

Skriv et svar