Arkiver

GuideNyheder

5 grunde til at elske at arbejde i Danmark

Bragt første gang d. 6. august 2015.

Danmark er ofte rangeret blandt de lykkeligste lande i verden. Og vi er ikke bare lykkelige på hjemmefronten. Vi er minsandten også lykkelige, når vi er på arbejde!

Flere undersøgelser erklærer også danskerne som nogle af de lykkeligste ansatte i verden. Her er fem bud på, hvorfor vi er så glade for vores jobs.

1. Vi har fornuftige arbejdstider
Nogle ikke-danskere stiller spørgsmålstegn ved, om danskerne nogensinde arbejder. Danskerne går de fleste dage hjem fra arbejde på et rimeligt tidspunkt. De har 5-6 ugers ferie om året, adskillige helligdage og har op til et års barselsorlov, som gælder begge forældre. Mens den gennemsnitlige amerikaner arbejder 1.790 timer om året, arbejder den gennemsnitlige dansker kun 1.540 timer, ifølge Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Danskerne har også flere fri timer pr. dag end andre OECD-arbejdere, og forskning viser en stærk forbindelsen mellem tilstrækkelig fritid og lykke.

2. Danske virksomheder har fladt hierarki
På en dansk arbejdsplads bliver der givet ekstremt få direkte ordrer, og medarbejderne opfatter dem som oftest som forslag frem for ordrer.

Ifølge forskningen har Danmark den korteste afstand mellem ansatte og ledelse i verden. Det betyder blandt andet, at danske medarbejdere oplever mere selvstændighed på arbejde. Her er et eksempel: Dansk lovgivning siger, at enhver arbejdsplads med mere end 35 ansatte skal give pladser i bestyrelsen til medarbejdere, der vælges af deres ligemænd og tjener på lige fod og med samme stemmeret som alle andre bestyrelsesmedlemmer.

3. Gode forhold for arbejdsløse
I Danmark er det ikke en katastrofe at miste sit job. De fleste af os er medlemmer af en a-kasse og får 90% af vores oprindelige løn udbetalt i to år, hvis vi mister vores job.

Det kan siges ganske simpelt: Hvis du er dansker, og du ikke kan lide dit job, er chancen for, at du kan sige op uden at risikere alvorlige økonomiske problemer meget bedre end i de fleste andre lande, og det tvinger virksomhederne til at behandle deres medarbejdere godt eller risikere at miste dem.

4. Løbende opkvalificering
Siden højskolernes indtog under oplysningstiden i midten af 1800-tallet har Danmark fokuseret på livslang uddannelse af ansatte. Denne politik er fortsat gældende og har resulteret i et imponerende antal regerings-, fagforenings-, og virksomhedspolitikker, der tillader så godt som alle medarbejdere, der ønsker videreuddannelse og nye færdigheder at få betalt disse gennem arbejdsgiveren. Det kaldes en “aktiv arbejdsmarkedspolitik”, og Danmark bruger flere penge på denne type tiltag end noget andet land i OECD. Det gør danske arbejdere i stand til at vokse og udvikle sig og hjælper dem med at altid at have de rette kompetencer (og forblive ansat) – selv i et skiftende arbejdsmiljø.

5. Arbejdsglæde findes!
Begrebet arbejdsglæde er helt unikt for Skandinavien. Ordet findes simpelthen kun i Danmark. Sverige, Norge, Finland og på Island. Intet andet sted i verden kan man finde på at kombinere ordene arbejde og glæde.

Det er slet ikke tilfældigt, at vi har det ord på dansk, for danske arbejdspladser har en lang tradition for at ville skabe glade medarbejdere. For de fleste danskere er et job er ikke bare en måde at få betalt regningerne; vi forventer fuldt ud at have det godt på arbejdet.

6. Læringen
Det er ikke fordi, vi skal male et utopisk billede af de danske arbejdsforhold. Der er selvfølgelig også masser af dårlige arbejdspladser i Danmark.

Pointen er, at glade medarbejdere beviseligt også er langt mere effektive og innovative end andre, og det er derfor glade virksomheder har gladere kunder og tjene flere penge. Det kan være med til at forklare, hvorfor danske arbejdere er blandt de mest produktive i OECD, og hvorfor Danmark har klaret finanskrisen relativt godt, med en aktuel ledighed på kun 4,8%.

Du kan se hele blogindlægget af Alexander Kjerulf, som er en af verdens førende eksperter i glæde på arbejdspladsen, her.

1 kommentar

  • Det her er da ikke rigtigt er det ? Man får en dagpengesats som er fast. Ikke en procentdel. Med mindre man har tilkøbt en “Lønforsikring”. Herudover er man ikke dagpengeberettiget hvis man siger op. Man skal ufrivilligt miste sit arbejde ellr blive sygemeldt med opsigelse som konsekvens. Correct me if im wrong.

    “I Danmark er det ikke en katastrofe at miste sit job. De fleste af os er medlemmer af en a-kasse og får 90% af vores oprindelige løn udbetalt i to år, hvis vi mister vores job.

    Det kan siges ganske simpelt: Hvis du er dansker, og du ikke kan lide dit job, er chancen for, at du kan sige op uden at risikere alvorlige økonomiske problemer meget bedre end i de fleste andre lande, og det tvinger virksomhederne til at behandle deres medarbejdere godt eller risikere at miste dem”

Skriv et svar