Arkiver

HardwareNyhederSoftware

Vaavud om 2015: Forsinket produktudvikling betød afskedigelser og ingen løn

Produktudviklingen af en ny version af Vaavuds vindmåler i 2015 udfordrede holdet bag det danske startup, og det betød et farvel til en medstifter, nogle medarbejdere og ingen løn til de tre stiftere. En håndfuld hårde beslutninger skal bane vejen for nye muligheder i 2016.

Vaavud er en trådløs vindmåler uden elektroniske dele. Den gør det muligt at foretage præcise og pålidelige målinger af vinden på din smartphone, hvor end du befinder dig, og du kan efterfølgende dele det online. Lanceringen af en andengenerations-hardware blev adskillige måneder forsinket, og det tog væsentligt længere tid end forventet at få sat produktionen i vejret, fortæller Thomas Helms, der er medstifter og CEO i Vaavud.

“Det har betydet, at vores hardwaresalg har været langt mindre end budgetteret. Samtidig var det meget mere kompliceret, end vi havde troet at få software-siden af produktet stabiliseret helt,” forklarer Thomas Helms og uddyber:

“Det udskød vores planer om at lancere ‘premium features’, hvilket jo ellers ville have givet ekstra indtjening. Så vi havde en væsentligt højere burn-rate, end hvad godt var.”

Thomas Helms fortæller desuden, at det har været softwaredelen af Vaavuds produkt, der har givet flest udfordringer. Det har været svært at få optimeret udviklingsprocessen og komme til et punkt, hvor de kan eksperimentere mere og reagere på de data, som de ser.

Farvel til en medstifter
Den forsinkede produktudvikling betød mindre salg end forventet, og det gav lavvande i kassen. Derfor måtte holdet bag Vaavud have sparekniven frem.

“Vi gjorde en del forskellige tiltag på salgssiden, men en del af disse havde under alle omstændigheder nogle måneders lead-tid. Så da vores designer stoppede, lod vi være med at genbesætte hans stilling. Vi måtte sige farvel til en anden medarbejder og en tredje stoppede selv. Og derudover har vi tre stiftere ikke fået løn siden juni måned,” udtaler Thomas Helms.

Desuden stopper medstifter Andreas Okholm i Vaavud med udgangen af januar. Andreas har en baggrund som mekanikingeniør og har stået bag udviklingen af de to Vaavud vindmålere, og desuden har Andreas haft rollen som CTO og dermed været anfører på Vaavuds softwareteam det sidste års tid.

”Andreas har gjort et fantastisk stykke arbejde og udviklet to super gode produkter – at de er solgt i over 45.000 eksemplarer globalt, og at vi nærmest har en retur-rate på nul procent, taler jo for sig selv,” siger Thomas Helms og fortsætter:

”Desuden har han gjort det super godt som CTO, selvom han jo har en helt anden baggrund end software. Men samtidig er vi nået til et punkt, hvor vi skal satse endnu mere på vores software samt udviklingen af vores meteorologiske modeller. Vi skal ikke udvikle mere hardware inden for nogen overskuelig fremtid. Det kræver en CTO med tung softwareerfaring, og derfor blev vi enige om, at de lønkroner, som Andreas ellers skulle have haft, var bedre brugt på at ansætte en erfaren CTO udefra.”

Ny CTO skal gøre softwareudvikling agil
Den erfarne CTO fandt Vaavud i Peter Skov Knudsen, som har en baggrund i Nokia og Accenture samt som CTO og medstifter i flere startups, herunder Comparo.dk og antesy.com. Peter Skov Knudsen skal tilføre virksomheden en lang række kompetencer på arkitektur og back-end siden, og desuden skal han sætte en helt anden struktur på Vaavuds software-udviklingsproces.

”Peter har været ombord siden starten af december 2015, men han har allerede fået solidt fat om tingene,” fortæller Thomas Helms og uddyber:

”Han har fået gjort alt klar til, at vi begynder at køre en agil udviklingsproces fra starten af januar. Desuden begynder vi efter Peters forslag at eksperimentere med et app-udviklingsprogram, der sætter os i stand til at lave visse features på IOS og Android i ét hug.”

Dette skal gøre Vaavud klar til at lancere en række ‘premium features’ i foråret 2016.

Skulderklap fra Apple
Da Vaavuds andengenerations-vindmålere endelig kunne komme ud til kunderne, var modtagelsen positiv, og startuppet modtog en Red Dot Design Award. Selv mastodonten Apple har fået øje på Vaavud.

“Vi har fået rigtig positiv feedback fra brugerne. Og vi er med i den nye iPhone 6S TV-reklame, hvor Apple viser nogle af de fantastiske ting, som en iPhone kan – og én af de ting er at måle vind med en Vaavud vindmåler, afslutter Thomas Helms.

Efter feedback fra brugerne begynder Vaavud i 2016 at lave apps dedikeret til specifikke brugergrupper, som eksempelvis sejlere for at dække hver gruppes behov mere præcist.

Læs også: Vaavud bygger fremtidens vejrservice

1 kommentar

Skriv et svar