Arkiver

FintechNyheder

Fintech 2015 – Bitcoin, crowdfunding og cybersikkerhed

Fintech virksomheder har været et varmt emne i Danmark i 2016, og startups kæmper om at ‘disrupte’ den traditionelle finansielle sektor. Her er et kig tilbage på nogle af de vigtigste fintech-tendenser og virksomheder  i 2015.

Bitcoin
Bitcoins nåede en milepæl i 2015 og en stor sejr i Europa i form af skattefrihed i EU. Dette betyder, at ‘cryptocurrency’ er begyndt at kaste sin status som fredløs af sig for øjnene af regulatorerne.

Efterhånden som Bitcoin får mere legitimitet rundt om i verden, er de finansielle institutioner også blevet mere interesserede i teknologien bag det: Blockchain.

For øjeblikket er de multinationale selskaber som IBM, Intel, og JP Morgan gået sammen om at skabe ‘Open Ledger’ Projektet, med det mål at genfortolke udvekslingen mellem ejerskab og værdi i en digital økonomi. Det sker fordi flere banker søger at gøre Blockchain til mere end et buzzword- nemlig til en strategi, kan Bitcoin-startups forvente, at alle øjne hviler på dem som innovatorer af teknologien.

Det dansk startup Strawpay har skabt et betalingsnetværk, som tilbyder effektiv og sikker mikrotransaktion på Blockchain.

Coinify, der også er fra Danmark, er en platform, der giver handlende mulighed for at modtage Bitcoins og Blockchain-betalinger og få betaling i deres lokale valuta, samt et sted hvor forhandlere af Bitcoin kan konvertere deres lokale valuta til Bitcoins og omvendt.

Crowdfunding
Crowdfunding-sektoren bliver større og mere varieret i fremtiden takket være øget momentum i crowdfunding-bevægelsen og lovgivningsmæssige ændringer.

Rapporten, ‘2015 Crowdfunding Industri'(2015CF), som kvantificerer crowdfunding globalt, viste at crowdfunding platforme rejste $16.200.000.000 i 2014, en stigning 167 procent i forhold til 2013 og vil fortsætte med at vokse eksponentielt. Forbes rapporterede, at crowdfunding vil overgå VC-investeringer i 2016.

Med øget vækst kommer øget regulering. Dette var på dagsordenen for mange europæiske lande i 2015, herunder Tyskland, Spanien og Italien, der alle vedtog crowdfunding-regler i det forløbne år.

Norden har nu tæt på 20 crowdfunding-platforme, hvoraf mange har en høj succesrate.

I mellemtiden arbejder advocacy-grupper som Dansk Crowdfunding Forening for at opskalere nationale crowdfunding-platforme og nå et større publikum – og dermed en større pulje af investorer og kunder.

Cybersikkerhed
Efterhånden som teknologien gør finanssektoren mere tilgængelig, kan det også gøre den mere risikabelt. Bankerne bliver mere sofistikerede, og det gør hackerne også. Tidligere i år, rapporterede sikkerhedsfirmaet Gemalto om en 49 procent stigning i antallet af brud på datasikkerheden i hele verden, og en stigning i tab eller tyveri af dataposter på 78 procent.

Startups bevæger sig nu mod at udfylde hullet i sikkerheden. I juli rapporterede CB insights, at cybersikkerheden havde tiltrukket 4,6 milliarder i investeringerne i de seneste 2 år, en fjerdedel af dem kom i første halvdel af 2015.

I øjeblikket er der fintech-platforme, der arbejder med fingeraftryk, ansigts-genkendelse, stemmegenkendelse, nethinde scanning, og endda genkendelse af blodårer i håndfladen.

De nordiske lande er hjemsted for mange virksomheder inden for cybersikkerhed. Identitetsverifikations-platformen Castle analyserer aspekter af brugeradfærd såsom browsing-vaner og ‘User Interface Interaktion’ for at opdage mistænkelig adfærd. Krypteret fildeling og kommunikation er fokus for det danske startup Rushfiles.

Vi kan forvente i 2016, at cybersikkerhed vil vokse for at holde trit med kravene, fra et stadig mere mangfoldigt og risikabelt fintech-økosystem.

Se den oprindelige artikel på NordicStartupBits

1 kommentar

Skriv et svar