Arkiver

Content PartnereGuideNyheder

Sådan integrerer du din udenlandske medarbejder

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet i samarbejde med Visma – Nordens førende leverandør inden for økonomisystemer, detail-IT, outsourcing af løn- og økonomi, inkasso samt udvikling af -og rådgivning om større it-løsninger. Visma leverer en bred vifte at ydelser til forskellige brancher og forretningsområder.

Danmark er et relativt lille marked for startups. Det gælder ikke kun i forhold til salg, men også i forhold til at tiltrække medarbejdere og talent. Det kan blive nødvendigt at indhente udenlandsk arbejdskraft, men hvad skal man egentlig være opmærksom på, når udenlandske medarbejdere bliver en del af ens team?

Vi har åbne landegrænser i forhold til moms og afgifter, men vi har også åbnet op for, at andre lande kan levere nogle af de kompetencer, som vi i Danmark har mangel på. Det er med til at skabe et mere konkurrencedygtigt land.

En ofte hørt påstand i startupmiljøet er, at vi har stor mangel på programmører. For at gøre Danmark konkurrencedygtigt på det globale marked, er vi derfor afhængige af at tiltrække blandt andet udenlandske udviklere og programmører til danske startups.

Rolf Rasmussen er adm. direktør i Rocket Labs, et kontorfællesskab for digitale entreprenører i København. Han fortæller om deres udfordringer med at tiltrække udviklere til huset.

”Hvis jeg bare kigger ud over vores kontor her, så maler det jo egentlig situationen ret godt frem. En stor del af de udviklere, der sidder her er ikke-danskere. Vi har eksempelvis en del østeuropæere. Og de sidder her altså på samme vilkår som de danske udviklere, så det er ikke, fordi der er en lønmæssig fordel i at ansætte udenlandsk arbejdskraft,” siger han.

Hvad skal man være opmærksom på, når man ansætter udenlandsk arbejdskraft? Ifølge Visma er der rigtig mange faktorer, man som startup skal være opmærksom på, når man ansætter udenlandsk arbejdskraft.

1 Handler det om en fast – eller periodeansættelse?
Når vi eksempelvis inviterer udenlandske udviklere ind, skal vi først og fremmest have afklaret, om udvikleren skal indstationeres, lokalansættes, eller være i en projektansættelse over en kortere periode.

Ved en lokalansættelse ansættes den udenlandske udvikler direkte i den danske virksomhed. Ved en indstationering bevarer udvikleren sin ansættelse hos den udenlandske arbejdsgiver og skal tilbage til denne, når forløbet i Danmark er slut, typisk efter 2-3 år.

2 Beskatning og social sikring til udenlandske medarbejdere
Som tommelfingerregel skal medarbejdere altid beskattes i det land, hvor de arbejder. Det betyder, at udenlandske medarbejdere skal beskattes på almindelig dansk vis, da de arbejder for en dansk arbejdsgiver. Dertil er medarbejderen også omfattet social sikring.

3 Hvad er A-kasse og pensionsordninger?
For os danskere er det en del af vores kultur, at vi sikrer vores egen fremtid ved at være en del af en A-kasse og spare op til vores alderdom. Dette er ikke en indforstået norm på tværs af landegrænserne. Derfor er det vigtigt, når der ansættes udenlandsk arbejdskraft at informere de udenlandske medarbejdere om, hvordan vores kultur er.

Men mest af alt handler det om at introducere vores udenlandske medarbejdere til den danske kultur og give dem et godt ophold. Vi byder dem velkommen, hjælper dem med at få godkendt deres arbejdsvisum, men vi har ikke et system, der hjælper dem med at skaffe lejlighed eller fremvise den by, de bliver en del af.

Har du brug et hurtigt overblik over reglerne og faldgruberne, når I får medarbejdere ind fra udlandet, så kan du læse mere her.

Skriv et svar