Arkiver

GuideIværksætterlivNyheder

Gæsteindlæg: Iværksætteri er det nye sort, men hvad går du egentlig ind til?

Dette gæsteindlæg er skrevet af Christian Høeg. Han er medstifter af startuppet Bit Blueprint som fusionerede med Socialsquare, hvor han nu er partner. Derudover er Christian Høeg medstifter af Airtame og Praice og har tidligere arbejdet som konsulent og PA i Scorpio Strategi A/S for Elisabeth Grüner, tidligere administrerende direktør i Symbion.

Aldrig har der været så meget fokus på iværksætteri i medierne, på Christiansborg og på studierne. Vi kan dagligt læse, hvordan iværksættere rejser millioner af kroner, hvordan ideer på papiret får statsstøtte, imens studierne helt ned på folkeskoleniveau implementerer ”iværksætterfag”. Medierne får det til at lyde som det bedste valg, du kan gøre dig – men hvad vil det egentlig sige at være iværksætter?

Det er ligesom at vokse op. Du ved aldrig helt, hvad det vil sige før, du har prøvet det. Så lad ikke dette skriv være en stopper for din iværksætterkarriere – der følger nemlig rigtig mange positive ting med. Det er typisk det positive, medierne er gode til at dække. Der er dog også en anden side af iværksætterlivet, som er mindre underholdende. Af dem der har prøvet det, er jeg sikker på, de færreste vil være uenige i det følgende, som handler om alt det, der er mindre sjovt.

Her er 5 ting, som kan være værd at have i baghovedet, når du kaster dig ud i det. Det er svært at forberede sig på, men ved du det sker, så er det måske ikke så skræmmende, når det sker.

”Ingen opskrift”
Der er ingen opskrift på, hvordan du på bedste vis starter en virksomhed. Min nære ven og gode iværksætterkollega, Jonas Gyalokay [CEO i Airtame, red.] bruger ofte Mike Tysons citat: ”Everyone has a plan ’till they get punched in the mouth.”

Du kan have en ide om, hvordan du vil bringe din ide til livs, hvordan markedet vil tage imod den, hvordan du vil tjene penge på den, og måske en dag lave et exit. Det er dog sjældent, at virkeligheden følger planen. Så tillad dig selv at blive klogere. Og når du bliver det, så er det okay at ændre din plan. Det er afsindigt irriterende at skulle ændre noget, du følte dig stensikker på, men det er garanteret for det bedre.

Min erfaringer er, at innovation faktisk ofte sker fordi, vi tillader os at navigere i anden retning end planlagt. Derfor kan vi som iværksættere også slå de etablerede organisationer: ”… de gør alt for ofte, hvad de altid har gjort. Det fører ingen steder.” Det siger forfatterne Bessant, Möslein, og von Stamm i deres artikel ’In Search of Innovation i The Wall Street Journal 22, 2009’.

De illustrerede udsagnet med historien om manden, der ikke kunne finde sine nøgler: Da hans ven spørger ham, hvorfor han leder efter nøglerne under en lygtepæl, når han smed dem ovre på græsplænen, svarer han: “… fordi der er mere lys her.”

Pointen er, at hvis du virkelig vil opnå succes, så må du tillade dig at navigere i det uvisse, også selvom det virker skræmmende.

”Ondt i maven”
Når du bliver ansat i en virksomhed, så er det ofte med en klar jobtitel, klare gøremål og omgivelserne er etablerede for dig. Undskyld hvis jeg træder på nogen, men når du søger jobbet som regnskabsassistent, så ved du, hvad du går ind til, omend det kan være nervepirrende, fordi du gerne vil leve op til forventningerne i jobbet.

Som iværksætter er der ikke samme type forventningspres – til gengæld er intet sikkert. Du er alt, når du starter en virksomhed – også selvom du starter den med flere partnere. Det giver nemlig sjældent mening at definere jobtitel, og nøje beskrive ansvarsområder og dine omgivelser vil variere alt efter, hvilken hat du har på en given dag.

Men mere end det. Du er ideen, visionen, planen – ja, du er sådan set successen.

Det er meget på en gang – og du kan på ingen måde forberede dig på følelserne involveret i det at være iværksætter. Som når de første mulige købere eller brugere siger: ”Nej tak”. Når de første investorer siger: ”Spændende – men det tror vi ikke på”. Når SKAT skriver og fortæller: ”Du skal sørge for indberetning af moms” og der er ikke lige penge til en, der kan ordne det for dig, så du selv skal finde ud af finanserne.

Det gør lidt mere nas i maven, når du ikke blot er ”ansat”.

”Uret tikker”
Det du har mindst af i verden, som iværksætter er tid. Ikke bare på grund af din personlige økonomi, men også fordi du er ved at udvikle en ide til et markedet, hvor – hvis ideen er holdbar – garanteret har konkurrenter.

Ikke desto mindre kræver det tålmodighed at være iværksætter. Noget de færreste iværksættere har som personlig styrke. Men din tidsplan holder ikke. Det gør det for ingen. Læs biografien om Steve Jobs, Elon Musk eller nogen af de andre kendte verdensiværksættere – deres tidsplaner holdt aldrig.

De fleste iværksættere er super-optimister. Det er godt. For ellers ville de højst sandsynligt ikke kaste sig ud i det. Desværre opgiver de fleste hurtigt. Tallene taler for sig selv på Danmarks Statistik. I løbet af de første to leveår sker der en kraftig nedgang i antallet af de nyetablerede virksomheder – og det er kun cirka 60 procent, der overlever. I løbet af ti år er der kun cirka 20-25 procent tilbage af det oprindelige antal nye virksomheder.

Tiden er din værste eksterne fjende, men kan du leve med at uret tikker, så er chancen for succes en smule større. Den amerikanske forretningsmand, Warren Buffett sagde en gang: ”No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can’t produce a baby in a month by getting 9 women pregnant.”

”Dine nære på hylden”
I forlængelse af ovenstående punkt, så er dette noget af det, som de fleste iværksættere har svært ved at håndtere. Tid til familiefødselsdage, tid til at være sammen med vennerne og se tv-serier, eller bruge hele søndagen med din kæreste eller kone.

Du skal ikke afskrive ovenstående, og det kan godt hænge sammen, men at være iværksætter kræver, at du sætter relationer på hylden, skærer ned på hyggetiden, og weekenden er en del af arbejdsugen. Du kan ikke nå det hele – og med en profil, hvor du har flere funktioner i virksomheden, konkurrenter der vil slå dig, og måske endnu ikke har et bevis på, hvordan dit produkt eller din service kommer til at sælge, kan du ikke tillade dig at dedikere særlig mange timer til andet end arbejde.

Vil det sige, du skal arbejde 24/7? Nej, det kan ingen. Men hver time, du fjerner fra arbejdet kan koste dyrt. Et godt råd – arbejd så meget, du kan, og når du er tæt på at brænde ud: vi taler flammer i skosålerne, så tag væk, lad op en uge eller to, hvor du ikke er operationelt aktiv, men hvor du stadig drømmer om arbejdet.

Det koster på det sociale, i familielivet og i kærligheden, men det kan også give alle dele fantastiske muligheder.

”Se dem i øjnene, når du skuffer”
En sidste ting, der er værd at slutte af med er begrebet ”skuffelse”. Det er ret sandsynligt, du igennem din iværksætterkarriere kommer til at skuffe folk. Det kan være familien, kæresten eller vennerne, fordi du forsømmer dem, men det, jeg særligt refererer til her er dine medstiftere, partnere, dine kollegaer, dine ansatte, dine investorer, dine rådgivere og ja sågar dig selv.

De færreste mennesker gør noget, der indebærer ønsket om at gøre folk skuffede eller ondt. Ikke desto mindre vil det ske, du skuffer nogen. Det kan være den dag, du må opsige dine første ansatte, fordi økonomien ikke rækker. Du må ringe til dine investorer og fortælle, at bankkontoen er tom. Du er brændt ud, og må fortælle dine partnere, du ikke ønsker at fortsætte. Når du føler, dine rådgivere ikke længere giver dig de nødvendige input, og derfor ikke vil fortsætte samarbejdet. Grundene kan være mange, men når du laver noget, der involverer mennesker, så vil det ske, at du skuffer.

Derfor husk: Du har ingen opskrift, og derfor kan du heller ikke forberede dig på, hvad der venter dig, som uret tikker derudaf. Du vil få ondt i maven mange gange, når det uventede forekommer – eller du føler dig på usikker grund. Alt imens du knokler, så vil venskaber gå itu, invitationer til familiefødselsdage blive færre og din kæreste vil overveje, om I stadig er gode for hinanden. Det er alt sammen en del af iværksætterlivet.

I sidste ende er det vigtigste, du kan se dig selv og dine omgivelser i øjnene, når du træffer dine valg. Du har ofte god grund til at tage de valg, som du føler er rigtige på et givent tidspunkt.

Jeg vil slutter af med mit yndlings citat af Charles Darwin, som sagde: ”Det er ikke den stærkeste art, der overlever. Ej heller den mest intelligente. Men den der er mest forandringsvillig”. Omfavn forandringer. Med en positiv indstilling til forandringer kommer du langt.

 

Skriv et svar