GuideIværksætterlivNyheder

Regeringen snyder iværksætterkvinder for barsel

Barsel, Barselsordning, iværksættere, ligestillingBarselsordningen for iværksættere står til at blive afskaffet 1. april 2016

At regeringen nu vil fjerne barselsordningen for iværksættere, gør det mere uattraktivt for kvinder at starte selvstændig virksomhed. Forslaget møder stor kritik.

Barselsordningen til iværksættere når måske ikke at fejre et halvt års fødselsdag, før den bliver pillet ned. Den nuværende regering vil nemlig allerede nedlægge ordningen 1. april i år.

Det føjer kun endnu en forhindring til at få flere kvinder til at hoppe ud i livet som selvstændig. Forholdene ved sygdom og arbejdsløshed for selvstændige er nemlig i forvejen ikke lige så gode som for resten af samfundet, og det kan spille ind på kvindernes lyst til at forsøge sig som iværksættere, skriver Keith Fobian, administrerende direktør hos a-kassen Dana i Børsen.

Samfundet går glip af vækst
Ifølge Erhvervsstyrelsen udgør kvinder kun en tredjedel af alle iværksættere i Danmark. Et tal som har været stagneret de seneste 10 år.  Når regeringen så vælger at fjerne barselsordningen, vil samfundet gå glip af vækst, siger Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætter Forening til Avisen.dk, som også kritiserer regeringen for en kortsigtet tankegang.

Han mener, afskaffelsen af barselsordningen kan være med til at afholde kvinder fra at blive selvstændige, selvom Hans Andersen, erhvervsordfører hos Venstre, er uenig. Begrundelsen for at fjerne ordningen, som først trådte i kraft 1. oktober 2015, er, at bidragssatsen vil stige fra 300 til 1200 kroner og blive til en ekstra byrde for virksomhederne, som ifølge Hans Andersen ikke vil blive udlignet af effekten.

Regeringen har hele tiden været skeptisk over for ordningen, som oplevede en del administrativt opstartsbesvær, hvor 200.000 b-skatteydere fik tilsendt en opkrævning, selvom de ikke var selvstædige.

Spænder ben for ligestillingen
Også i SF møder afskaffelsen kritik, hvor folketingsmedlem Karsten Hønge tog til Twitter og klandrede regeringen for at spænde ben for ligestillingen. Den samme holdning kan man se hos køns- og arbejdsmarkedsforsker fra RUC, Kenneth Reinicke, som til Avisen.dk udtalte, at tilbagerulningen viser, hvor lavt ligestilling bliver prioriteret.

Barselsordningen blev vedtaget under en rød regering i 2013, og trådte i kraft 1. oktober 2015. Men allerede 6. oktober offentliggjorde regeringen planerne om at fjerne ordningen igen. Hvis lovforslaget vedtages i starten af februar, bliver barselsforden for selvstændige afskaffet pr. 1. april 2016.