Arkiver

Coworking spacesDebatNyhederRobotVenturekapital

Investor: “Danmark taber startupracet uden politisk opbakning”

Startupmiljøet i Stockholm får opbakning af både de lokale politikere og større virksomheder – og det er blandt årsagerne til, at det stockholmske startupmiljø stadig er længere fremme end det danske, vurderer investor fra Northzone Tim He.

Det svenske startupmiljø blomstrer i Stockholm, og Business Region Stockholm, som bystyret i byen er en del af, bakker op og sætter skub i den positive udvikling. Blandt andet deltager repræsentanter fra Business Region Stockholm sammen med startups til tech-konferencer rundt om i verden.

“Business Region Stockholm, Vinnova [red. Sveriges innovationsmyndighed], Business Sweden og det stockholmske bystyre gør en stor indsats for at promovere det svenske startupmiljø. For eksempel deltog en delegation ved den store tech-konference Slush i Finland i november, hvor de sørgede for at lave et decideret ‘Swedish Corner’, som de stod for,” udtaler investor fra venture kapitalfonden Northzone, Tim He, der arbejder og har base i Stockholm.

Tim He henviser til nordens største startup-event, det finske Slush, der med en 15.000 mand stor festival og konference i hovedstaden Helsinki, har networking møder, vidensdeling og debat. Ved sidste års Slush i november måned deltog Finland, Sverige, Holland, Frankrig og Estland med store statsstøttede stande på konferencen, men der var ingen danske flag at finde.

“Udover Slush er svenskerne også til stede på CES, Mobile World Congress og SXSW i samlet flok. Fra politisk side er der både promovering, men også villighed for at gøre Sverige mere attraktivt som iværksætterland fra et skattepolitisk perspektiv gennem bedre vilkår for eksempelvis optionsaflønning,” pointerer Tim He og henviser her til nogle af de største tech konferencer i verden.

Han peger også på, at når der fra politisk side satses på at promovere startupmiljøet, er det noget, der forplanter sig videre til investorerne, og det er netop denne type engagement fra politisk side, der tiltrækker kapital til Stockholm og det svenske startupmiljø.

Læs også: Investorerne: Fremtiden for nordens startupmiljø

Svenske startup succeser bliver i Stockholm
De seneste år har Danmark accelereret i et imponerende tempo med både flere startup-kontorfællesskaber, større investeringer og initiativer som interesseorganisationen #CPHFTW og Startup Village Copenhagen – den største klynge af startups i hele Nordeuropa.

Også europas største tech fællesskab, Startup Village Copenhagen på 14.000 m2, blev initieret af stifterne bag Founders House, der var nordens første tech kontorfællesskab, da de åbnede dørene for snart fem år siden. Siddste år tiltrak den årlige danske konference TechBBQ mere end 1.000 iværksættere og investorer, samt mere end 20 udenlandske, tunge kapitalfonde. Alt sammen noget der peger på, at Danmark har et stort potentiale.

Alligevel vurderer Tim He, at Stockholm er et par år længere fremme i udviklingen af startupmiljøet end København. Men det er svært at pege på en enkelt forklaring på, hvad der får det stockholmske startupmiljø til at blomstre hurtigere op end det danske.

Det kan hænge sammen med flere parametre, der gør det attraktivt for både iværksættere og investorere at være en del af det stockholmske startupmiljø, forklarer Tim He – der er politisk opbakning, og ikke mindst opbakning fra tidligere startups, der har vokset sig til store virksomheder.

“Der er flere store virksomheder, der vælger at fastholde svenske hovedkontorer – eksempelvis Spotify, Klarna og King. Og de her store virksomheder har valgt at give tilbage til startupmiljøet ved at introducere nye startups, som de tror på, til investorer,” siger investoren og udpeger her nogle af Sveriges startup stoltheder.

I Danmark har flere af de danske startup succeser som Just Eat, Momondo og Unity Technologies valgt at flytte til udenlandske egne, mens andre som Truspilot, Falcon Social og Vivino bibeholder større kontorer i Danmark, og andre som Endomondo og Podio er blevet opkøbt af giganter. Dog ser vi de danske iværksættere vende tilbage til Danmark påny eller som private investorer, der engagerer sig aktivt i unge startups som eksempelvis fodboldplatformen Tonsser eller planlægningsværktøjet Planday.

“Der er blevet opbygget en kultur for det i Stockholm, som ikke findes i Danmark endnu. Det er ved at komme, men vi er der ikke helt endnu,” udtaler Tim He.

Læs også: Finansminister fra Storbritannien besøgte virksomheds-rede

Attraktive byer og online arbejde
For 10 år siden var det også almindeligt for svenske startups at rykke til udlandet, hvis der eksempelvis var mulighed for et større exit, men flere omstændigheder er medvirkende til, at startups kan blive i deres hjemby. Tim He peger på, at digitalisering ikke er en uvæsentlig faktor, da det har medført en bedre mulighed for at arbejde langdistance.

Udover digitalisering og et lettere online arbejde som en faktor for det voksende startupmiljø i Stockholm, taler Tim He om begrebet clustering.

“Hvis du nu er en talentfuld programmør og bliver tilbudt et job i Stockholm eller Dubai for den sags skyld, så vil du altid vurdere, hvilke muligheder du ellers har for at arbejde i samme område, hvis den pågældende virksomhed alligevel ikke er et arbejdsmæssigt match. Derfor betyder det meget for tiltrækningen af talent til et område, at der er flere af samme type virksomhed. Og det er her, at Stockholm virkelig kan være med nu,” forklarer Tim He.

Ifølge Tim He er der efterhånden blevet skabt et velfungerende økosystem i Stockholm, der både tiltrækker og fastholder nye startups, de store virksomheder – og ikke mindst investorer.

Læs også: Københavns startupmiljø får international omtale