Arkiver

Nyheder

De kvindelige iværksættere: Hvor galt står det egentlig til?

Det danske tech-miljø savner kvindelig indflydelse, og det er de sikkert ikke ene om. Men hvordan står det egentligt til med kvinder i startups?

Selvom de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen siger, at hver tredje iværksætter er kvinde, så oplever folkene fra womenintech.dk, at kvinder stadig bliver overset. Her henviser de til tech-events, hvor de oplever, at de forskellige ‘speaker lineups’ og paneler oftest består af mænd. Det vil de gerne ændre på.

Læs også: Debat: Hvor er kvinderne til TechBBQ2015?

Planen er at sammensætte en liste over danske kvinder i tech-miljøet, så arrangører og investorer kan få øjnene op for de danske kvindelige talentpulje. Folkene fra womenintech.dk mener nemlig ikke, at kvinder kommer i betragtning til investeringer, i samme grad som deres mandlige sidestykker. De ønsker også, at fremtidige kvindelige startuppere skal have adgang til kvindelige rollemodeller, mentorer og ekspertbistand.

Tallene fra Erhvervsstyrelsen viser da også, at procentdelen af kvindelige iværksættere har været stabil de sidste 15 år- hvilket også betyder, at der ikke er kommet flere. Men stemmer det overens med repræsentationen af kvinder i miljøet?

Større fokus på de feminine talenter
Eksempelvis har IT-miljøet den senere tid haft et øget fokus på kvinder- et miljø, der ellers er kendt for at være forholdsvis mandsdomineret. Codher er en non-profit organisation, der arrangerer en række af events, som skal lære kvinder at kode. Initiativet er blandt andre startet af Lara Neumann på 24, der til daglig studerer på ITU.

Camilla Ley Valentin er en anden kvinde i tech-miljøet. Hun er blandt andet medstifter af Queue-It og blev for nyligt udnævnt som én af de 50 mest inspirerende kvinder i teknologibranchen i Europa. Herhjemme blev hun i 2012 tildelt prisen som årets kvindelige iværksætter af Ivækst. Hun blev kåret dels for sin store succes med Queue-it og dels for sit engagement for at få flere unge og særligt kvinder ind i teknologi-branchen. En af hendes store hjertesager.

Læs også: Camilla Ley Valentin: “Teknologi er ikke en drengeting”

Global Entrepreneurship Week havde også stort fokus på de danske kvinder. En hel dag var sat af til at fejre de danske kvindelige iværksættere, nemlig Womens Entrepreneurship Day Denmark. Derudover var der flere prominente kvinder blandt GEW-ambassadørerne, blandt andre kan nævnes Cille Veje fra Cille Veje Oplevelsesdesign,  Mona Hvid fra blandt andet Landliv, Frederikke Antonie Schmidt fra Roccamore og Birgit Aaby fra Combiservice, som derudover også har været synlig som paneldeltager i DR1’s “Løvens Hule”.

Endeligt er det værd at nævne Ladies First, et Facebook-baseret netværk for kvinder i iværksættermiljøet.

Der er altså tiltag fra adskillige kanter, som skal hjælpe kvinderne med at finde ind i tech-miljøerne. Nu mangler vi bare at se, om kvinderne selv har lyst til det.