Arkiver

BusinessNyheder

Dansk velfærdsmodel som verdens rollemodel

To af de førende forskere inden for politisk økonomi i USA peger på Danmark som verdens rollemodel. Hvis man vil leve den amerikanske drøm, så skal man tage til Danmark, lyder beskeden.

Det drejer sig om professor på Harvard University, Peter Hall, og professor på Dartmouth College, John Campbell, der i et interview med Mandag Morgen peger på en god social mobilitet i de nordiske lande.

“Hvis vi taler om drømme, så trives den amerikanske drøm stadig i USA. Dets indbyggere kan stadig lide at forestille sig USA som det mulighedernes land, det faktisk var engang. Men i virkelighedens verden viser de bedste studier, at den sociale mobilitet ikke er bedre i USA end i de nordiske lande,“ siger Peter Hall til Mandag Morgen.

De to professorers udtalelser kommer ovenpå både negativ medieopmærksomhed i forbindelse med flygtningestrømmene og positiv opmærksomhed i forbindelse med det amerikanske præsidentvalgs tv-debatter, hvor de to demokratiske kandidater Hilary Clinton og Bernie Sanders, pegede på Danmark som en rollemodel.

“Når han fremhæver Danmark, refererer han ofte til to ting: den generøse velfærdsstat – og her særligt det universelle sundhedsvæsen – og landets egalitarisme, dvs. dets relativt lave grad af indkomstulighed. Han er faktisk mindre optaget af Danmarks internationale konkurrenceevne, selv om han måske nok burde være det,” siger John Campbell til Mandag Morgen.

Generelt er der en del opmærksomhed omkring Danmark og en del positive gisninger om vores fremtid. Ifølge det Global Entrepreneurship Index, ligger Danmark også som det højest placerede iværksætter land i Europa og nummer fire på verdensplan. Kun overgået af USA, Canada og Australien.

Også det nye index for iværksætterånd, Amway Entrepreneurial Spririt index (AESI), fandt at hele 96 procent af danskerne har en positiv holdning til iværksætteri, mens det europæiske gennemsnit ligger helt nede på 72 procent. Samtidigt opfattes Danmark som et godt land at være iværksætter i. Det europæiske gennemsnit ligger på kun 46 procent, mens Danmark imponerer med en positiv opfattelse på 84 procent.

Mest interessant er stigningen i interessen for selv at blive iværksætter. Her fortæller undersøgelsen om en stigning fra 32 procent i 2014 til hele 45 procent i 2015, hvoraf mænd udgør størstedelen.

Skriv et svar