Arkiver

GuideNyheder

Sådan gør du din computer mere sikker

Computeren og andre digitale enheder er efterhånden menneskets bedste ven. Vi anvender vores enheder til næsten alt, hvad vi foretager os, hvorfor sikkerheden er uhyre vigtig. Vi guider her til nogle tricks, du kan bruge, for at gøre din computer eller enhed mere sikker.

På baggrund af rapporten Borgernes datasikkerhed 2015, har vi opsummeret nogle punkter, hvorpå du let kan gøre din computer mere sikker. Rapporten er udarbejde af DKCERT for Digitaliseringsstyrelsen.

1. Dit password skal gøre livet hårdt for hackere
Generelt viser der sig en tendens til, at danskerne i stor stil genbruger deres passwords på flere forskellige tjenester. Det er rigtig skidt, da det øger risikoen for angreb og hacking.

Det er derfor essentielt, at du bruger forskellige passwords til alle tjenester, hvilket selvfølgelig kan være svært at huske. For at gøre det lettere for dig selv, kan du lave dit eget system, når et password beder om at blive opdateret.

Et sådan system kan for eksempel være:
– Tag en linje i en sang, remse eller sætning og anvend forbogstaverne i hvert ord
– Lav et system med bogstaver fra fodboldspillere, dyr eller madingredienser kombineret med tal og specialtegn

Alternativt kan du også anvende et program til at gemme dine passwords i krypteret form, hvor adgangen til programmet selvfølgelig er beskyttet med en stærk adgangskode.

2. Beskyt dig mod virus og ‘ransomware’
En væsentlig sikkerhedsrisiko ligger hos gamle versioner af software på din computer. De kan nemlig indeholde sikkerhedshuller, som hackere kan udnytte. Det er derfor væsentlig vigtigt at opdatere software og programmer, hvilket vi danskere faktisk i forvejen er gode til – så det skal vi blive ved med.

Du kan også beskytte din computer eller enhed mod virusangreb og andre angrebsformer ved at bruge sikkerhedssoftware som antivirus og firewall.

Derudover skal du undlade at klikke på links eller vedhæftede filer i dine e-mails, du får tilsendt uopfordret, da de kan medføre virusangreb eller misbrug af personlige data. Du skal generelt også forholde sig kritisk til adressen på et websted, før du udfylder formularer med fortrolige oplysninger, og som hovedregel skal du kun oplyse fortrolige oplysninger på netsteder, du har tillid til.

Sørg for at sikkerhedskopiere dine data. Det er et punkt hvor vi danskere virkelig halter efter på sikkerheden. Jævnlig sikkerhedskopiering sørger for, at du ikke mister vigtig data, såsom dokumenter og billeder, hvis enheden går i stykker eller bliver stjålet.

Derudover er sikkerhedskopiering af data den bedste beskyttelse mod fænomenet ”ransomware”, som er programmer, der spærrer for adgangen til data og derefter kræver betaling for at åbne igen.

3. Sikkerhed på trådløse netværk
Trådløse netværk kommunikerer via radiobølger, hvilket gør at enhver, der er inden for netværkets senderækkevidde, kan opfange data derfra. Det er derfor meget vigtigt, at du beskytter dit trådløse netværk i hjemmet med en stærk adgangskode.

Halvdelen af danskerne anvender den adgangskode, de har fået udleveret af deres internetudbyder, hvilket er rigtig fint, fordi de er svære at gætte.

Hvis du begår dig på åbne trådløse netværk, altså netværk uden kryptering, skal du undlade at sende følsomme data over netværket eller via ukrypteret e-mail.

Du kan derudover sikre dig på åbne trådløse netværk, hvis du anvender VPN (virtuel privat netværk), som kan sørge for, at kommunikationen alligevel bliver krypteret.

Når du så er færdig med at begå dig på et åbent trådløst netværk, er det vigtigt, at du sætter din computer eller enhed til at glemme netværket igen.

4. Privatlivsbeskyttelse og datasikkerhed
Kun 28 procent af danskerne læser de sociale mediers privatlivspolitik. Tjenesterne er gratis, men virksomhederne bag dem kan udnytte de oplysninger, brugerne deler på dem og dermed tjene penge på det. Heldigvis har op mod 74 procent af danskerne manuelt været inde og ændre i privatlivsindstillingerne. Det bør du også gøre, så indstillinger passer til dine personlige krav.

Derudover er det en god huskeregel, generelt ikke at oplyse fortrolige og personlige oplysninger på sociale netværk, debatsider og chatrum.

5. Hjælp dine børn med sikker adfærd
Som et nyt tiltag i rapporten, er de deltagende blevet spurgt til, hvad de gør for at sikre børns færden i den digitale verden. Det er en rigtig god ide og meget vigtigt, at introducere en sikker digital verden for børn og unge og også hjælpe dem på den tekniske front med for eksempel at installere sikkerhedssoftware.

Skriv et svar