Arkiver

FintechNyheder

Skal Singapore og Danmark slås om fintech?

Eurostars programmet Penge Trendsonline

Singapore har afsløret en vision om at blive verdens førende startupmiljø inden for fintech. Men den titel er de ikke ene om at tragte efter- København er også ude efter at blive fintechens hovedstad.

Singapore har udviklet sig meget, siden landet blev selvstændigt i 1965. Før har landet udgjort en central post for store banker og finanshuse, men nu vender landet blikket mod fremtiden og vil satse mere målrettet på startups. I særdeleshed vil de satse på fintech. Det betyder dog ikke, at de kun fokuserer på top-erfarne aktiehandlere og finansfyrster. Startupsenes fokus spænder bredt, lige fra fyrsterne og over til den store del af befolkningen, der ikke engang har haft en bankkonto og er ganske novicer på det finansielle område.

Den asiatiske serieiværksætter og business angel, Bernard Leong, påpeger tillige overfor DR, at eftersom Singapore er så lille et land med så få indbyggere, så har de nærmest ikke andre muligheder end at satse globalt. Ikke kun for at få en større kundeskare, men også fordi tendensen i Singapore hælder mod mindre investeringer tidligt i startuppets livsforløb. Det miljøet savner, siger han, er adgang til større investeringer, til de mere modne startups, for at de rigtig kan få luft under vingerne.

Janteloven hersker også i Asien
Et andet problem Bernard Leong peger på, er den klassiske frygt for at fejle. Ifølge ham er det et indgroet karaktertræk i den asiatiske kultur, at man er bange for at fejle. Bange for at tabe ansigt. Heldigvis oplever han efterhånden, at ungdommen udviser mere mod og vilje til at starte op for sig selv. For det, mener han er en bidragende faktor til succes- at man tør tage springet og ikke er bange for at gå igennem isen.

Det er også noget, vi kender til herhjemme i Danmark. Iværksættermiljøet i Danmark har før været meget præget af en frygt for at fejle- selvom Danmark flere gange er blevet vurderet til at være et af de rigtigt gode lande at være iværksætter i. Men i forhold til Singapore, kan det argumenteres om ikke vi har et forspring på den konto, netop fordi staten har fokuseret på udvikling og vækst i længere tid.

Læs også: Danmark er det bedste iværksætterland i Europa

Men hvis Singapore satser på at blive verdens fintech-hovedstad, hvad kommer det så til at betyde for København? Københavns Kommune har jo i en længere periode udtrykt ønske om at blive fintechens hovedstad. Dette engagement ses i nogle at de events, acceleratorforløb og klynger, der er opstået i København. Deriblandt kan nævnes Venture Cup Idea Competition, der er stablet på benene i et samarbejde med Cph Fintech Hub og Københavns Kommune.

Læs også: Offentlig oprustning af dansk fintech

Bernard Leong udtaler til DR, at Singapore i forvejen lader sig inspirere af lande som Israel og Sverige- små lande der trods sin beskedne størrelse, har formået at gøre sig godt bemærket på den globale scene. Dog melder han intet ud om Danmark.

Spørgsmålet er vel, om der er plads til to fintech-hovedstæder i verden, eller om Singapore og Danmark skal mødes i arenaen og kæmpe om titlen?

Læs også: Investor: “Danmark taber startupracet uden politisk opbakning”

Skriv et svar