Arkiver

NyhederSustainable Tech

Urban gardening: Startuppet TagTomat vil fremme grønne fællesskaber

tagtomat trendsonline

Grønne tiltag spirer frem disse år, byhaver, stop spild af mad koncepter og fødevarefællesskaber spreder sine frø rundt om i Danmark. Nyeste skud på stammen er en bog, der skal fremme grønne fælleskaber i byen gennem dyrkning af TagTomater – og giver indblik i de stærkeste tendenser indenfor urban gardening og bæredygtighed.

TagTomat er et dansk startup fra 2011, der bygger på et koncept om at fremme bæredygtighed og grønne fællsskaber i bylivet. Bag TagTomat står arkitekt og bybonde Mads Boserup Lauritsen, der fik den ide at dyrke grøntsager i selvvandende plantekasser, på taget af et skraldeskur, i sin baggård på Nørrebro. Det koncept vil han gerne udbrede. Derfor fik Mads Boserup Lauritsen stablet en kommunalt støttet workshop på benene. Det var en succes og fundamentet for en fælles taghave var skabt.

Derfra udviklede konceptet sig og spredte sig langsomt ud fra den ene baggård til andre baggårde og gadehjørner. En reel virksomhed blev det i starten af 2014, da Mads Boserup Lauritsen blev CVR-registreret. Siden er virksomheden vokset med en håndfuld virksomheder og et grønt værksted i Københavns Nordvest-kvarter.

Nu barsler startuppet med en bogudgivelse. Bogen hedder “TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen” og skal fungere som en inspiration til en grønnere livsstil, men også som en konkret håndbog. Og med fællesskabsfølelsen in mente, så er bogen udgivet under en såkaldt “Creative Commons” licens, hvilket blandt andet vil sige, at der frit kan kopieres fra bogen, så længe det ikke sker med indtjening for øje.

Ifølge TagTomat selv, er håbet, at bogen, der giver indblik i de stærkeste tendenser indenfor urban gardening, kan hjælpe andre miljø-interesserede i gang med deres egne grønne projekter og fællesskaber i byen.

TagTomat og Mads Boserup Lauritsen er del af Dare2-netværket og har tidligere haft til huse i deres lokaler på Østerbro. DARE2mansion huser en bred vifte af startups indenfor forskellige brancher. Hos DARE2mansion er der hjerne-øvelser hvor udfordringer diskuteres i fællesskab, ugentlige workshops og talks, for beboerne, for ikke at nævne deres meditationsrum.

Læs også: Mød de 6 kontorfællesskaber i København

Miljøet er i højsædet
TagTomat er ikke det eneste danske tiltag, der fokuserer på miljøet. I disse dage boomer det med innovative tiltag, der skal skåne miljøet, mindske spild og udbrede en mere bæredygtig tilgang til livet. Af eksempler kan nævnes startups som Københavns Fødevarefællesskab, appen ToGoodToGo, organisationen Stop Spild Af Mad og den nye fødevarebutik, Wefood, på Amager.

Københavns Fødevareselskab er en indkøbsforening, der fokuserer på at tilbyde økologiske, velsmagende, lokalt producerede og bæredygtige fødevarer i et sæsonbaseret udbud. Ifølge dem selv stiler de efter priser, hvor alle kan være med. Foreningen er ejet og drevet af medlemmerne og betegner sig selv som en non-profit organisation. Et eventuelt overskud går derfor til lavere fødevarepriser, udvikling af foreningen eller til godgørende sociale projekter lokalt i København.

Too Good To Go er et dansk startup, der arbejder på at mindske madspildHelt enkelt går konceptet ud på, at man downloader deres app, telefonens GPS undersøger, hvor der er tilgængelige restauranter i nærheden, man vælger efter pengepung og mavefornemmelse – og så henter man sin mad. Appen henvender sig til restauranter, der tilbyder buffetmad, og som ofte smider en masse mad ud, når buffeten lukker om aftenen. Med priser ned til 20 kroner for et måltid, er app’en oplagt til alle, der ønsker at spare en skilling på takeaway-kontoen.

Stop Spild Af Mad er en non-profit, frivillig forbrugerbevægelse, som kæmper mod madspild og har siden 2008 arbejdet på at bringe øget fokus på madspild i Danmark. Organisationens fokus er ikke kun dansk – de er aktive og har også opnået en lang række resultater i EU, Norden og FN.

Wefood er et slags overskudslager for mad doneret af supermarkederne og solgt op til 50 og 70 procent billigere end i de almindelige supermarkeder. Foreningen er stablet på benene af Folkekirkens Nødhjælp og drives af frivillige. Den første butik åbner på Amager d. 22. februar, og planen er at åbne flere butikker landet over, hvis den første viser sig en succes. Overskuddet fra salget går naturligvis til velgørende formål.

Læs også: Bekæmper madspild fra lejlighed på Christianshavn

Skriv et svar