Arkiver

E-handelNyheder

“Teamet er det vigtigste parameter”

Dennis Drejer, Rito.dk, Iværksætter, ParameterDennis Drejer er en af de danske iværksættere, som ikke har haft en investering som mål.

Ofte har iværksættere investeringer og kapital for øje, men faktisk er penge ikke nødvendigvis det vigtigste parameter for en startup.

”Nogle har da grint lidt af mig. Jeg er jo en ung gut, der sælger garn. Men garn er et helt bevidst valg,” siger Dennis Drejer, stifter af Rito.dk, i telefonen fra Norge. Han er fløjet mod nord for at udvide sit garneventyr, der startede helt uden en stor investering i ryggen.

Også det var et bevidst valg. For ham handlede det om at starte en forretning op fra bunden. Og hans succes skulle ikke være afhængig af hverken banker eller investorer.

”Der er ting, der er mindst ligeså vigtige og faktisk vigtigere end et stort kapitalindskud – det er, at du har det rigtige produkt. Det nytter ikke noget, at man er god til at sælge, hvis man har det forkerte produkt og et produkt, som markedet ikke ønsker,” siger han og uddyber:

”Inden for garnbranchen er der en forventning om, at handler man på nettet, så kan man forvente varerne inden for en uge til 14 dage. Det har vi totalsmadret med dag til dag levering. Jeg beviste for mig selv, at det godt kan lade sig gøre. Jeg var dygtig til handel og mit produkt er, at jeg kan fange kunderne og fastholde dem med en service, som er bedre, end de havde forventet.”

Investeringer er blevet et mål i sig selv

For investeringer og en jagt efter startguldet er blevet lidt en trend hos danske investorer. Det fortæller Niels Ralund, administrerende direktør for Foreningen for Dansk Internethandel.

”I dag er der kommet mange flere venture kapitalister og business angels, så der er blevet flere muligheder for at tiltrække penge, og det ser mange unge mennesker,” siger han.

For ham er det dog ikke pengene, der er det vigtigste parameter for en startup.

”Det vigtigste er drive. Du skal have lysten, passionen og drivet. Du skal ville det mere end noget andet. Så er det lige meget at få penge ind ude fra. Du skal ville det. Hvis du ikke vil det, så glem det,” siger han.

Lysten driver værket

Der er selvfølgelig forskellige veje at gå. En investor kan være smart, hvis det skal gå hurtigt, og det skal det tit i dag, erkender Niels Ralund. Men som ejer skal man selv have hånden på kogepladen, man skal have lysten. Det er er Sigurd Schou Madsen, erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Erhverv enig i.

”Det optimale er at have et team, hvor alle laver det, de er gode til og det, som de har lyst til,” siger han.
Det vigtigste at bide mærke i her er ordet team. For Sigurd Schou er det nemlig det vigtigste parameter.

”Det handler om at sætte det rigtige hold, så man får samlet de kompetencer, der er behov for. Når investorer kigger på iværksættere, og man ser på de succeser, der er, så viser det sig, at teamet langt hen af vejen bærer det,” siger han.

Men kigger man bredt ud over det danske iværksættermiljø, er kapital stadig vigtigt. Danmark har nemlig mange tech-virksomheder og appudviklere, og de har behov for en ordentlig sprøjt kapital for at sætte gang i produktionen, som Sigurd Schou Madsen formulerer det.

”For vækstvirksomheder er det fuldstændig afgørende at få noget risikovillig kapital til at drive forretningen. For det segment er investering et af de vigtigste parametre,” siger han og fortsætter:

”Men det er vigtigt at huske på, at der også findes andre typer virksomheder, som ikke nødvendigvis skal eller vil vækste, men som skal fokusere på at drive en sund forretning. Der – og for alle sådan set – er det vigtigst at samle de kompetencer, der er brug for.”

Tvunget til at tænke kreativt

Dennis Drejer har aldrig fortrudt sin beslutning om at starte op uden en investor. Han smed selv 300.000 kroner i sit projekt, fordi han troede på det. Han kom dog til at mangle nogle af de kompetencer, der kommer med en erfaren investor, men det har tvunget ham og hans team til at være mere kreative.

”Vi har prøvet os en del frem, men det har lagt et godt fundament for os. Det, tror jeg, kan hjælpe os med at vokse os større og tænke anderledes. Man når også til et punkt, hvor det ikke er pengene, der driver værket, men hvor det handler om at få en spændende virksomhed at arbejde med, og hvor lysten driver værket,” siger han afslutningsvis.

Læs også: Rito.dk fik 47 nye konkurrenter i 2015

Skriv et svar