Arkiver

GuideNyhederSoftware

Anette Nørgaard fra Microsoft: Mit netværk blev min redning

Anette Nørgaards filosofi er, at man skal netværke for at give – ikke for at få. Hun har altid elsket at sætte folk i forbindelse. Det gav også pote, da hun selv stod uden job og på en uge blev tilbudt ikke mindre end 31 stillinger på grund af sit netværk.

”Jeg har faktisk været netværker i hele mit liv, tror jeg. Siden jeg var 12 år, hvor jeg startede de første ting op. Jeg har altid kørt alt muligt. Jeg havde en ide om, da jeg var 12, at man kunne gøre det man gerne ville,” forklarer Anette Nørgaard, som er ansvarlig for Microsoft Danmarks støtte til startupmiljøet blandt andet i kraft af Bizspark-programmet og Dreamspark for studerende.

”I det område, hvor jeg boede, syntes jeg, at der var enormt mange børn, der ikke rigtig havde så mange venner. Så der gik jeg ud og lavede en masse aktiviteter for de her børn, vi startede en masse klubber op, sangklubber og sådan noget,” mindes Anette Nørgaard.

Hun fortæller videre, at børnene i hendes område betalte symbolske 50 ører om ugen for at være med i ”klubben” og så arrangerede hun koncerter med sangklubben, fastelavnsfest, juletræsfest og ture til Fårup Sommerland.

”Jeg havde et lille skilt med fra min far, hvor der stod, at han havde godkendt, at jeg gjorde de her ting. Så jeg har altid været meget kreativ og aktiv. Når der skulle gøres noget, så gjorde jeg det bare,” lyder det fra Anette Nørgaard.

Iværksætterånden og lysten til at gøre noget for andre mennesker ligger altså dybt i hende. Alligevel gik der en del år, før hun sammen med ægtemanden Mogens Nørgaard i 2000 stiftede sin første virksomhed, Miracle.

”Mogens og jeg blev gift, Miracle voksede og vækstede, men så blev vi skilt i 2009, og så var en af os nødt til at forlade firmaet. Og det blev så mig. Og det var hårdt, fordi det var jo mit barn, jeg havde jo været med i det her lige fra starten… Jamen, jeg kunne slet ikke forestille mig, at jeg skulle lave noget andet,” fortæller hun oprigtigt.

Når du giver noget til netværket, er der også noget at hente

Kort efter skilsmissen og exiten fra Miracle stiftede Anette Nørgaard to andre firmaer. Det ene hed Company42, det andet hed Capernow Projects. Men i virkeligheden er hun meget i tvivl, om hvad hun egentlig skal arbejde med nu. Derfor rakte hun hånden ud til det store netværk, hun havde bygget op.

”Jeg vidste faktisk ikke helt, hvad jeg skulle efter skilsmissen, det var et hårdt slag på mange måder. For første gang brugte jeg faktisk mit netværk og bad dem om hjælp. Jeg sagde til dem: Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal. Enten kan jeg suge grundvand i rendestenen, eller også er der nogen, der kan prøve og komme med nogle forslag til, hvad jeg skal,” fortæller hun om perioden lige efter sin skilsmisse.

”Jeg var jo indbegrebet af Miracle. Jeg følte, at det var det, jeg skulle. Jeg skulle være forretningsudvikler der, og jeg brændte for det, jeg lavede. Jeg havde bygget flere ’communities’ op i Miracle, så jeg følte, at alt jeg stod for var Miracle,” forklarer Anette.

Og netværket svarede faktisk tilbage. I løbet af halvanden uge var hun til 30 jobsamtaler og fik tilbudt 29 jobs.

”Men så stod jeg der med 29 jobs på hånden, som egentlig alle sammen var rigtig spændende, og jeg kunne egentlig se mig selv i alle roller. Alligevel besluttede jeg mig for at lave noget andet. Men det var jo også et selvtillidsboost, der ville noget at få så mange tilbud,” smiler hun og fortsætter:

”For første gang gik det egentlig op for mig, hvad netværk vil sige. Jeg har altid været netværker, men jeg har altid givet meget. Jeg har altid være villig til at ’connecte’ folk. Det var sjovt at opdage, at der også var noget for mig at hente.”

Lad være med at tage til events uden formål

Anette Nørgaard ser en tendens til at startups går til rigtig mange events

”Det er på godt og ondt, for jeg synes også det er fedt at startups kan hjælpe hinanden. Jeg tænker bare tit, at man ikke er kritisk nok i forhold til, hvad det er man vil have ud af et event. Man kommer bare og tænker: jeg skal netværke.”

Hun mener, at det er vigtigt at overveje, hvad du vil have ud af det netværk.

”Jeg har tit sagt til folk, når jeg holder foredrag: netværk er godt. Men hvis du nu ikke er en netværker af natur, så skal du jo sørge for at hooke op med enkelte netværkere, så har du jordens bedste netværk. Men at bruge tiden selv, hvis du ikke er det af natur, så er tiden jo spildt,” uddyber hun.

Hun påpeger også, at man selvfølgelig kan blive inspireret af et event, men det er vigtigt at vælge sine inspirationskilder med omhu.

Corporations har et ansvar

Anette Nørgaard ønsker sig mere kvalitet i netværkene, og det er der hun ser værdien i, at store virksomheder som Microsoft støtter mere op om startups. Men det er ikke nok bare at give en pose penge til et event og stille et skilt op på scenen.

”At sponsorere et event synes jeg måske er den dårligste form for støtte. Fordi den er passiv. Den giver jo ikke nogen form for støtte. Den giver jo ikke ’connection’. At der står en eller anden og flagrer i et hjørne ved en stand, hvor kun den, der kender én, kommer hen. Det er lidt de døde øjnes by,” mener hun.

”Du netværker med dem, du kender, så det bliver mere en form for genforening. Men hvor tit har du brug for det? Så hvis jeg virkelig skal skære ind til benet, så vil jeg mene, man skulle skabe noget, der var på meget højere plan, hvor du vitterligt har et ansvar som etableret firma,” afslutter Anette Nørgaard.

Anette Nørgaard nævner sidst, men ikke mindst, at hun synes, at der burde være en fond, hvor virksomheder kan give penge, som startups kan søge ind i, og enhver skal kunne uddele.

Læs også: Anette Nørgaard fra Microsoft: Jeg kan ikke arbejde i en lille kasse

Skriv et svar