Arkiver

IværksætterlivNyheder

Måske er det ikke jobbet, men snarere familien der stresser dig?

Mange danskere føler stress i hverdagen, og de fleste skyder nok skylden på jobbet. Men en familiestrateg mener, at grunden kan være en ganske anden. Han mener nemlig, at det er måden vi konstruerer hverdagen med familien på, der er synderen.

Familiestrateg og foredragsholder Bo Bresson mener, at den danske befolkning har misforstået, når de klager sig over de lange timer på arbejdet og hvor stressede de er. For selvom der for nyligt er udkommet en undersøgelse fra Megafon, der viser, at danskere generelt føler sig stressede- og de giver jobbet skylden. Men samtidigt viser undersøgelser fra Rockwool Fonden, at danskernes arbejdsuge generelt er for nedadgående. Han mener faktisk, at danskerne skal vende blikket indad og se nærmere på familielivet som årsagen.

“Når mange danskere oplever et stigende pres, så mener jeg i højere grad, det hænger sammen med den måde, vi skruer vores familieliv sammen på. Det er nemlig meget ofte unødvendigt presset og stressende, blandt andet fordi vi bruger så uhyre meget tid på ikke-familierelaterede ting. Eksempelvis bruger en gennemsnitlig dansk familie ifølge ‘Danske medier’ ligeså meget tid på Facebook som på direkte omsorg for deres børn og samlet set mere tid på TV og andre medier end på jobbet,” lyder det fra Bo Bresson.

Derfor mener han, at det er væsentligt, at folk begynder at lægge prioriteringerne om i hverdagen, så familien trumfer facebook. Vi skal simpelthen være bedre til at forholde os til familien som dagens omdrejningspunkt- ikke de sociale medier- mener han.

Bo Bresson er uddannet civilingeniør og har mere end 20 års erfaring med strategi i virksomheder- fra alle brancher og størrelser af virksomheder, og fra flere forskellige lande og kulturer. Han er lige nu aktuel med foredrag omhandlende kombinationen af arbejde og familie. Selv er han gift og har fem børn.

Tre gode råd fra familiestrategen

Bo Bresson har formuleret tre råd til at lægge hverdagen om, så vi får følelsen af mere tid. For følelsen af mere tid er lig med mindre stress.

Drop iPad og mobil i sofaen
De sociale medier er familielivets værste fjende, som meget hurtigt skaber en unødvendigt stressende hverdag. Både fordi de stjæler den kostbare tid, man kunne have tilbragt sammen som familie. Men også fordi de evindelige afbrydelser fra snapchats, mails, sms’er og så videre gør det umuligt for os at fordybe os i familielivet. Et nærværende familieliv er et af de bedste værn mod følelsen af pres i hverdagen, og derfor vil det være en god idé at begrænse tiden med tablets og mobiler.

Stå 15 minutter tidligere op
Mange familier starter dagen bagud, så der i lynets hast skal smøres madpakker og sendes børn i børnehave og skole. Vi sætter os altså allerede fra dagens begyndelse i alarmberedskab. Dette selvskabte pres kan nemt undgås ved at stå lidt tidligere op end normalt. Rådet lyder måske banalt, men ikke desto mindre giver det værdifuld tid til at spise morgenmad sammen, tale om dagens forløb og til at sende hinanden af sted med et kram, så alle får en god start på dagen og kan møde dagens udfordringer med overskud.

Sæt rammerne for ikke-en-skid-tid
Mange børnefamilier fokuserer på at skabe ‘kvalitetstid’, men i ordet ligger samtidig en misforstået antagelse om, at alt i familien skal være perfekt og fyldt med spændende aktiviteter. Familielivet er langt fra perfekt, og de høje forventninger giver i sig selv en følelse af pres og stress i hverdagen. For at nedbringe den stigende følelse af pres i hverdagen er det derfor vigtigt at insistere på ‘ikke-en-skid-tid’, hvor man som familie – med fuldt overlæg – også afsætter tid til at lave ingenting sammen.

Så afsæt weekenden til at pakke de elektroniske gadgets væk, droppe alle planer om fiberrigt hjemmebag og kulturelle udflugter og bare holde kalenderen ryddet.

Skriv et svar