Arkiver

GuideNyheder

Er der en startup-boble på vej?

Værdiansættelse, boble, økonomi, investeringer,Er der en boble på vej i startupmiljøet?

Der har været en tendens til hurtigt at skulle investere i startups, før værdiansættelsen steg yderligere. Men en sådan tankegang kan føre til de såkaldte bobler.

Der hviskes i krogene. Om at en mulig startup-boble kan være på vej. Og ifølge Thomas Helms, CEO hos Vaavud, er der tale om en vis overophedning af værdiansættelser i startupmiljøet – noget som nogle netop ville betegne som en boble.

”Boblen er ikke bristet endnu, og måske bliver det ikke et dramatisk brist, men hvis det sker, bliver det helt sikkert sværere at rejse funding. Så i det omfang, det er muligt, tror jeg, det er en god idé at lukke fundingen snart. Og derudover at være lidt mere forsigtig med sin burn-rate end hidtil,” fortæller Thomas Helms.

Der har nemlig den seneste tid været en tendens til, at det er bedre at investere hurtigt, end at gå glip af en mulig fortjeneste. Men det er for meget at tale om en boble, siger Tommy Andersen, entreprenør og angel investor.

”Inden for de seneste seks måneder, er der specielt i USA sket det, at der har været en revision af værdiansættelserne i de fundede selskaber. De har måtte indse, at den værdiansættelse, de har haft stående, har de ikke kunne rejse i nye penge,” forklarer han.

Oppustede værdiansættelser risler nedad

Og hvis de store selskaber som LinkedIn og Dropbox ikke kan rejse penge til den værdiansættelse, de har gjort tidligere, så risler det nedad i systemet. De er nu kommet ned til de mindre og mellemstore selskaber ifølge Tommy Andersen.

”Det er primært et amerikansk fænomen, men det når næsten altid til Europa derfra. Det betyder, der kommer en mere forsigtig tilgang til værdiansættelser af selskaber, og at selskaberne skal være lidt længere med deres forretning og deres indtægter, før de kan få en bestemt værdiansættelse,” siger han og slår fast:

”Det er for meget at tale om en boble, men der sker en naturlig tilpasning af værdiansættelserne til et mere fornuftigt leje, som man ser er på vej mod Europa nu.”

En boble er forklaret ved et økonomisk cyklus, som er karakteriseret ved en hurtig ekspansion efterfulgt af en kontraktion eller en stigning i en kurs, der som regel er højere, end faktorerne er berettiget til, efterfulgt af et drastisk fald. 

Det er altså ikke blevet umuligt at lokke investorer til, men investorerne bliver mere selektive. Det er nu ikke nødvendigvis noget skidt ifølge Tommy Andersen.

”Jeg tager det som et udtryk for, at rationaliteten er kommet tilbage. Der er ikke længere denne ‘fear of missing out’-fornemmelse, og det er lige nøjagtigt sundt. De gode startups kan stadig rejse penge, men der bliver luget ud i underskoven af de mere useriøse startups.”

1 kommentar

Skriv et svar