HardwareMedtechNyheder

International Sundhedsdag: Dansk startup sætter fokus på diabetes og cigaretrøg

Idag er det den Internationale Sundhedsdag og temaet for i år er diabetes. Det er en sygdom, som plager mere end 320.000 danskere og vurderes at koste samfundet i omegnen af 86 millioner om dagen. Derudover kan det være direkte livsfarligt for diabetikere at ryge, da cigaretrøgen øger chancen for blodpropper markant, lyder det fra Din Diabetes Klinik.

En stor del af, især, type2 diabetikere, kæmper med at kvitte smøgerne, og er derfor gået over til e-cigaretter og tyggegummi. Men desværre har rygestoppet en tendens til at gå i stå der. I en undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen fra 2013, fremgår det at op til 43% havde svaret, at de ikke ønskede at stoppe med deres nikotinerstatninger.  Men hvis man er diabetiker, er det ikke kun røgen, man skal være ekstra opmærksom på, det er også nikotinen, fortæller Per Warrer Petersen, speciallæge på Din Diabetes Klinik.

”Hvis man er diabetiker og ryger, skal man krølle cigaretterne sammen og smide dem ud med det samme. Diabetes er en generel karskade, og nikotinen får blodkarrene til at trække sig sammen. Risikoen for at få en blodprop og hjertekarsygdomme er altså meget større, hvis man er rygende diabetiker. Derfor er det vigtigt, at et rygestop er permanent, og at indtagelsen af nikotin ikke videreføres,” forklarer han.

Godt nyt til rygerne

I stedet for at hoppe på tyggegummipakken, til at aflaste smøgtrangen, kan rygerne ny vende sig mod en anden udvej. En kemiingeniør har nemlig opfundet et mekanisk filter til at sætte på cigarettens eget filter. Filteret nedtrapper så nikotinen over de 28 dage, rygestopperioden varer. Produktet hedder Smooff og er opfundet af Torben Rasmussen, som håber på at mange flere i fremtiden kan blive røgfri med deres hjælp.

”Et rygestop er et langt, sejt træk, hvor nogle ender med at give op undervejs eller måske bare får flyttet afhængigheden af nikotin over på et andet produkt. Tanken med Smooff er, at du helt fra start og gradvist nedtrapper nikotinen. Efter 28 dage er nikotinafhængigheden minimal eller forsvundet og antal daglige cigaretter ofte reduceret, og du er nu klar til at smide cigaretterne væk – helt uden risiko for nikotinafhængighed,” fortæller han.

På hjemme siden kan man som køber selv vælge, hvad man er ude efter, fuldt rygestop eller blot reducering af mængden af nikotin, der kommer ind i kroppen. Hvis man har rigtigt svært ved det, tilbyder siden også et rygestopkursus, hvor man som køber har adgang til støtte og vejledning fra en rygestopinstruktør.

Læs også: Smoof klar til at indtage milliardmarked med investering