Glad Fonden er en vækstbaseret virksomhed, der startede tilbage i 1999 med at producere TV-Glad – den landskendte tv-kanal drevet af og for udviklingshæmmede. Nu går de sammen med IT-Universitetet om et forskningsprojekt, der skal fokusere på de udfordringer, der kan opstå i mødet mellem folk med kognitive funktionsnedsættelser og sociale medier som Facebook.
Projektet er sat til at køre et år og hedder Digital Social Inklusion. Trygfonden støtter op om projektet og har allerede bevilliget 640.000 kroner til forskningen. Planen er at skaffe en masse viden og data om de udfordringer, der kan opstå, for folk med kognitiver funktionsnedsættelser. Men projektet skal også kigge på de muligheder, der kan ligge i det nye digitale fællesskab.
“Vi mangler viden om de særlige problemstillinger, mennesker med kognitive funktionsnedsættelser kan have i forhold til digitale medier. Det at have en Facebook-profil og et socialt liv online kan for eksempel give udfordringer med privatliv og forståelse for mediet i det hele taget. Men digitale medier rummer også et spændende potentiale til at give disse mennesker større indflydelse, end de før har haft,” siger Morten Hjelholt, lektor på ITU, som leder projektet.
Projektet skal især følge Glad Medier og deres brugere, for at undersøge deres vaner og rutiner på nettet og de sociale medier. Håbet er samtidigt også, at denne forskning kan komme andre samfundsgrupper til gode.
“Vores antagelse er, at nogle af de ting, vi finder ud af i dette projekt også vil være gældende for alle mulige andre befolkningsgrupper, der har særlige udfordringer i forhold til digitale medier. Det overordnede formål er at generere viden, der kan styrke digitalt medborgerskab for mennesker i en udsat position,” uddyber Morten Hjelholt.
Projektet og dets forskningsresultater skal præsenteres i både en fyldestgørende rapport, men også ved en konference med fokus på digital inklusion og medborgerskab til næste forår.