Arkiver

HardwareNyhederRobotSoftware

Fynsk Robotvirksomhed får støtte til at forbedre arbejdsvilkår for fabriksarbejdere

Innovationspuljen Automationsboost har bevilliget 900.000 kroner til den unge robotvirksomhed CorePath Robotics. Virksomheden er i forvejen en del af Odense Robotics Startup Hub, hvor de arbejder sammen med Universal Robots.

Corepath Robotics‘ løsning baserer sig på en teknologi, som gør det muligt for en industrirobot selv at planlægge sin arbejdsbane. Man skal blot tage robotten ’ved armen’ og vise den et arbejdsområdes afgrænsning. Derefter går robotten selv i gang med en udvalgt opgave. På den måde kan komplekse arbejdsgange gøres automatiske – og uden hjælp fra robot eksperter. Planen er, at hele indstillingsprocessen ikke skal tage mere end 30 sekunder og kun kræve en kort træning forud.

Samme robot vil kunne bruges til flere typer opgaver, og teknologien har potentielt store arbejdsmiljømæssige fordele, da robotarmen vil kunne overtage nedslidende arbejdsopgaver som eksempelvis vibrationer ved slibning og polering. Teknologien er sådan set klar, men den kræver endnu lidt finpudsning og tilpasning for at kunne fungere som en komplet løsning klar til salg. Og det er her, pengene fra Automationsboost kommer ind i billedet.

“CorePath Robotics vil snart kunne tilbyde SMV’er en fleksibel løsning, hvor robotter arbejder sammen med de produktionsansatte og overtager det sundhedsskadelige og gentagne arbejde. Det giver de produktionsansatte mulighed for i stedet at fokusere på, hvordan forskellige opgaver kan løses, hvorefter de kan træde tilbage og lade robotterne håndtere det beskidte arbejde, fortæller Jimmy Alison Jørgensen, direktør i CorePath Robotics.

Han fortæller, at mange af de små og mellemstore virksomheder endnu foretager mange af de potentielt sundhedsskadelige opgaver manuelt og at han også godt kan forstå, at det skal være rentabelt for virksomhederne at investere i robotterne.

“Vi har stor forståelse for, at det skal kunne betale sig for SMV’er at anvende robotter, men når vi tager ud og besøger nogle af de virksomheder, vi samarbejder med, og ser at medarbejderne går rundt i rumdragt-lignende sikkerhedsudstyr, når de sliber, tænker vi, det må være løgn! Selve slibearbejdet er simpelthen nødt til at blive varetaget på andre måder, for eksempel ved brug af robotter,” fortæller han.

CorePath Robotics mener, at deres intuitive robotarm vil kunne betale sig, da virksomhederne ikke vil ende med en kæmpestor klods, der kun kan varetage en enkelt opgave. Med deres robotarm vil de have en fleksibel løsning med mange forskellige udnytningsmuligheder.

Teknologien er perfekt til Universal Robots robotarm

Teknologien er udviklet, så den kan fungere sammen med flere forskellige typer af robotarme, men den er specielt udviklet med henblik på robotarmen fra en anden odenseansk robotvirksomhed, nemlig Universal robots.

“Alle her i robotmiljøet kender Universals Robots robotter. Vi er på sin vis vokset op med dem og har arbejdet med dem lige fra første version af robotterne. Desuden har Universals Robots gjort det let tilgængeligt for andre udviklere som mig at få deres robotarm til at udføre specifikke opgaver. Universal Robots-robotten er et oplagt og bevidst valg, men teknologien kan også bruges på andre industrirobotter,” fortæller Jimmy Alison Jørgensen.

Også hos Universal Robots er de glade for samarbejdet og ser frem til en succesrig fremtid.

“Det er netop samskabelses-elementet, som er filosofien og forretningsmodellen hos Universal Robots, ligesom vi kender det med apps til smartphones og tablets. Vi leverer platformen, som er en robotarm med et meget brugervenligt og intuitivt interface – og eksperter med forstand på specifikke brancher eller teknologier udvikler både software og forskellige gribere eller ’redskaber’, som giver armen sin funktion,” forklarer Esben Østergaard, stifter og CTO i Universal Robots og tilføjer sin personlige vurdering:

“Potentialet og markedet for Corepath Robotics løsning er meget stort.”

Skriv et svar