Arkiver

HardwareNyheder

4 millioner til dansk laser-eventyr

Norlase arbejder med udvikling og simplificering af højkvalitets-lasere til eksempelvis øjenbehandling og mikroskopi. De har nu fået bevilliget knap 4 millioner kroner i støtte til videreudvikling af to specifikke projekter, ViDiLas og Genesis.

Norlase er et dansk-baseret startup, der blev stiftet i i 2014 af Peter Skovgaard, der har mere end 20 års erfaring med fotonteknologi fra blandt andre Kaleido og NKT Photonics. Han stiftede virksomheden sammen med David Hardwick, tidligere CEO i Melles Griot og Oliver Hvidt, som også var med til at starte Leapkit, mens han studerede, samt en gruppe af forskere og industrifolk.

Virksomheden benytter en speciel type af laser-dioder til at fremstille kraftige lasere, og efter eget udsagn, på en meget mere simpel og dermed billigere måde end det eksisterende marked. De fokuserer især på udvikling af lasere med henblik på øjenbehandlinger.

Laserbehandling skal være billigere

Det ene af deres projekter, der har opnået støtte fra Eurostars, ViDiLas, omhandler netop øjenlaserbehandling. Oliver Hvidt fortæller, at øjensygdomme er et meget udbredt fænomen verden over. Ifølge ham lider mere end hundredevis af millioner af mennesker af diabetes- og aldersrelaterede sygdomme i øjnene, som oftest bedst kan kureres med laserbehandling. Men fordi de eksisterende laserløsninger på markedet er både dyre og optager enormt meget fysisk plads, så er kun omkring hver femte øjenlæge, der kan tilbyde behandlingerne, fortæller Oliver Hvidt.

Derfor arbejder de på udviklingen af en teknologi, der på sigt kan nedbringe prisen på anskaffelsen med 50% og reducere størrelsen på udstyret med op til to tredjedele. Det vil gøre udstyret meget mere tilgængeligt for øjenlæger verden over, mener de hos Norlase. Projektet udføres sammen med både en forskningsinstitution, en medicinsk udstyrsproducent samt en leverandør fra Tyskland.

Laserteknologi til diagnosticering

Det andet projekt, der har opnået støtte, er projektet Genesis. Dette projekt går også ud på at formindske og forenkle laserteknologi, men denne gang med fokus på et bestemt lasersystem, kaldet titanium-saphir. Dette lasersystem gør brugeren i stand til at tage billeder i ekstremt høj opløsning og kontrast og bruges i forbindelse med mikroskopi. Dette er især en fordel i forbindelse med organisk materiale. Og det er jo praktisk i forbindelse med forskning og medicinsk diagnosticering. Men det er det samme problem, der hersker med disse lasere. De er dyre og de er store.

Oliver Hvidt fortæller, at laserne koster fra en million kroner og opefter og kræver en meget kompleks vedligeholdelse. Det arbejder Norlase på at gøre mere tilgængeligt, så de kan bruges af bredere faggrupper end kun lige i selve laserlaboratorierne. På sigt vil det endda måske kunne muliggøre diagnosticering af eksempelvis diabetes på et meget tidligere stadie.

“Det er rigtigt fedt, at de her projekter foregår i tæt samarbejde med vores nuværende samarbejdspartnere og at vi kan se, at begge projekter ender ud i reelle produkter,” fortæller Oliver Hvidt og fortsætter,

“Støtten her gør det muligt at realisere projekterne meget hurtigere, og det er jo afgørende. Markedet ændrer sig så hurtigt, så det er med at gribe sit ‘window-of-opportunity’.”

Jens Peter Vittrup, der er ansvarlig for Eurostars programmet i Innovationsfonden i Danmark fortæller, at det er første gang i Danmark, at en virksomhed har hele to projekter blandt de top 10 bedste projekter i den pågældende udbudsrunde. “Det gode resultat skal ses på baggrund af, at der blev indsendt 300 internationale ansøgninger,” uddyber han.

1 kommentar

Skriv et svar