Arkiver

NyhederSustainable Tech

SiOx: Inspirerende, hvordan små ændringer kan gøre så stor forskel

SioxAnnemette Hindhede Jensen, CEO i Siox.

SiOx er et firma, der arbejder helt nede i mikrometer, men som kan spare os mange hundrede tons CO2 årligt på at belægge metal med et tyndt lag silica. Og netop den grønne profil, er en del af grunden til, at SiOx opstod.

Når man opvarmer vand i en elkedel, vil der over tid sætte sig et lag af kalk på indersiden. Det gør det sværere at varme vandet op og betyder, man skal bruge mere energi på samme mængde vand til kaffen. I stor skala er det, hvad SiOx gør – afhjælper belægninger på metal og sparer firmaer for rengøringstid, penge og CO2.

SiOx er en tomandsvirksomhed, der har fundet en måde at bearbejde Silicium Oxid – den primære bestanddel i almindeligt sand – på, så molekylerne ændrer struktur fra symmetriske, kubeformede strukturer til et mikroskopisk netværk. Det kan så lægges over metal i et mikrometer tyndt lag, der er så glat, at det er ekstremt let at holde rent. Og det er noget, varmevekselindustrien kan se meningen med.

SiOx kan hjælpe med frisk vand til kloden

Især mejeriproducenterne kan nyde godt af belægningen, da det sparer mælkeproducenterne for enorme mængder rengøring, da laget af mælk, der sidder fast efter kogningen skal renses af. Hver gang. Og SiOx har også vakt opsigt i en anden industri, som muligvis vil få større opmærksomhed i fremtiden – ferskvandsgeneratorer.

For som verdens ferskvandsbeholdning svinder og kloden bliver varmere, bliver der brug for alternative måder at få drikkevand på. Generatorerne kan omdanne saltvand til ferskvand, og lige nu tester de SiOx belægningen i et ferskvandsanlæg i Aalborg.

Det er blandt andet den grønne profil, der har fået SiOx ind i Climate-KIC-folden, og det er noget, der batter, mener CEO Annemette Hindhede Jensen.

”Samarbejdet med Climate-KIC er uvurderligt for os. Vi er uddannede ingeniører og må bruge alle vores talenter i en lille virksomhed som vores. Vi jonglerer med alt fra forskning og produktudvikling til forhandlinger og økonomistyring. Alt på samme tid. Derfor er det drønmotiverende at møde andre, som også brænder for at gøre en indsats på kloden,” fortæller hun.

SiOx vil gøre en forskel

Hun blev ingeniør for at få muligheden for at gøre en forskel. Men ideen til SiOx kom ikke til hverken hende eller CTO i SiOx, Alexander Bruun Christiansen, ud af det blå. Ej heller fordi de var trætte af at rense elkedler eller arbejdede med mejeriprodukter. Ideen opstod udfra en patenteret ph.D. på DTU. Det er den, virksomheden er bygget op om.

”For mig er det enormt inspirerende, hvordan små ændringer kan gøre en meget stor forskel. For eksempel med vores coating. Det er så lidt fysisk, vi ændrer, men vi ser en enorm forskel i effektivitet,” fortæller hun.

Energieffektiviteten kan nemlig øges betragteligt ved at lægge den tynde silica-belægning i varmevekslere. Ifølge et EU-forskningsprojekt er det estimeret at scaling og fouling – altså dannelsen af belægningen og rensningsprocessen – ligger til grund for ekstra udgifter svarende til cirka 0,25 procent af den vestlige verdens GDP, eller 600 millioner tons CO2 årligt. Og som Annemette Hindhede Jensen påpeger:

”Det er altså meget CO2 på den konto.”

Blandt andet derfor tror hun på projektet, og gennem Climate-KICs Accelerator program får SiOx coaching i strategi og forretningsudvikling, og gennem det forløb har de allerede identificeret de første potentielle kunder – og lavet det første salg.

”I løbet af de næste fem år skal vi etablere os på de mest interessante markeder. Og da silicium oxid er den primære bestanddel i almindeligt sand, risikerer vi ikke at løbe tør for materiale lige foreløbigt,” siger Annemette Hindhede Jensen.

Skriv et svar