Arkiver

BusinessHardwareMedtechNyheder

Danmarkshistoriens yngste læge skal redde liv for milliarder

Forbes

Et af de problemer lægevidenskaben står overfor er overlevelsen ved hjertestop eller ukontrollerbar blødning. Den danske iværksætter Habib Frost udvikler en løsning på dette og hans virksomhed Neurescues markedspotentiale er på over 20 milliarder kroner.

Når man sætter sig ned og snakker med stifteren af Neurescue, Habib Frost, så ved man, at her er der tale om noget helt unikt. Et talent, der kommer til at gøre en forskel. Med titlen som den yngste læge i Danmark nogensinde og med hang til leg og at kreere har han fra barns ben hacket sig igennem barndommen og udfordret familie og venner, med hans intellekt, idérigdom og lysten til at udforske og ændre verden.

Vi møder Habib på en fortovscafe i det centrale København. Solen skinner. Habib kommer gående og vi hilser kort, han er klædt i hvid t-shirt og sorte bukser og har en karisma og udstråling. Habib Frost er en travl mand og er det seneste døgn blevet kåret til Berlingske Top 100 Talent, været nomineret til den bedste eksponentielle startup i Danmark og lavet flere interviews med andre medier.

Habib Frost bestiller en smoothie, “en flydende frokost” som han kalder det. Det seneste stykke tid har der ikke været tid til meget sund mad, det har der simpelthen været for travlt til. 25 årige Habib Frost fortæller om folkeskolen, hvordan den kedede ham og hvordan han sprang et klassetrin over og som 14 årig var videre til Frederiksberg gymnasium. Han blev færdig på gymnasiet som 17 årig og gik direkte videre til universitetet.

“I hele skoletiden har jeg altid været interesseret i banebrydende projekter. Jeg elsker udfordringer. Desto større problem og desto længere tid der er gået, uden der er nogen, der har løst det, jo mere spædende kunne det være at løse,” forklarer han.

Et tabt liv blev startskuddet

Habib kom igennem medicinuddannelsen og valgte i de sidste semestre at arbejde og komme i praktik inden for akutlægeberedskabet. En episode med en lille pige, der fik et hjertestop var med til at ændre alt. Pigen kunne ikke reddes efter gentagne genoplivningsforsøg. Efterfølgende flød tankerne rundt inde i hovedet på Habib Frost, men det var først, da han var vidne til en anden episode, der involverede en kvindelig patient, at han rykkede på sin mavefornemmelse. Patienten havde også fået hjertestop og han vidste, at der var behov for nytænkning.

“Jeg har mødt de mest passionerede og dygtige folk i den akutte sektor,” siger Habib Frost og fortsætter:

“Jeg så, at de gerne ville mere end de redskaber, vi har i dag. Så selvfølgelig skulle vi kigge på det. Men i dag løb tiden ud for mange af patienterne, før vi kunne nå at behandle den tilgrundliggende årsag for deres hjertestop eller blødning. Og med det perspektiv jeg så det fra, så er jeg jo født ind i den digitale generation og vi tager det fuldstændigt for givet, at alt er digitalt eller kan digitaliseres. Så det måtte være muligt at finde en løsning på dette problem.”

Habib vidste ikke nok om hjerteforskning og læste derfor i følge ham selv de komplette værker inden for denne forskning. Efter endt læsning kunne han tælle mange aftener og godt 5.000 siders information, der ville være grundstenen til, hvad der senere skulle blive til Neurescue. Habib Frost ville kende alt til den maskine, der skulle hackes og det problem han havde set. Han vil afsøge alle krinkelkroge for at dygtiggøre sig og forberede sig bedst muligt til at bygge noget, der ville kunne ændre verden. Han ville vide hvilke begrænsninger, der var i det medicinske og bruge det som udgangspunkt.

“Normalt ville jeg vælge den kortere bog til indføringen i et nyt emne i stedet for kompendiet, men med det her emne havde jeg en ild, efter hvad jeg havde set med mine egne øjne til at undersøge, hvad der kunne gøres, uanset hvad så ville forsøge at bidrage til at løse dette problem.”Neurescue1 kopi

Det kan ikke lade sig gøre

Habib Frost fik at vide, at dette var noget, han skulle lære at leve med som akutlæge, der var ikke noget at gøre og dette ville være en del af hans normale hverdag. Kreativiteten og det drive Habib har med fra fødslen, gjorde at han begyndte at arbejde på ideen, og som taget ud af den bedste iværksætterfilm blev den første idé noteret ned på en serviet. Den første ide krævede brugen af en hjerte-lunge-maskine og blev præsenteret for en god ven, der forskede på den hjertekirurgiske afdelingen, men vennen fortalte, at ideen krævede erfarne hjertekirurger og det kun var dem, der kunne placere en hjertelunge-maskine i kritiske situationer. Habib gav ikke op, men lærte fra den feedback, der var kommet. Han blev endnu mere tændt og vendte tilbage til tegnebordet. Habib vidste godt, at han skulle gøre det simplere, billigere, mere sikkert og mere virkelighedsnært.

“Det var mig, tykke bøger fra biblioteket, Wired, Technology Review, blogs som Medgadget og IEEE Spectrum og et spartansk møbleret værelse med næsten kun en madras. Det var her, ideen blev ændret mange hundrede gange og når jeg tænker tilbage på denne tid, så blev der ikke sovet meget og det hele flyder ud i et.”

Han burede sig inde på værelset, og når folkene fra kollektivet mødte ham, var det med hastige skridt med endnu en mængde tykke bøger fra biblioteket og en hurtig smækket dør ind til værelset. Festerne blev der heller ikke plads til, for han havde et mål og det var at løse dette problem som han så som et af de største uløste problemer i lægevidenskaben.

“De andre så mig nok som noget af en enspænder de dage,” siger Habib Frost med et smil på læben og fortsætter: “Men jeg vidste, at jeg skulle bruge rigtig meget af min vågne tid på at dygtiggøre mig og specialisere mig inden for dette område og de mange områder, jeg ikke vidste nok om.”

Efter mange hundrede forskellige versioner af løsninger på problemet, mente Habib, at han nu var tæt på at have fat i noget rigtigt.

Millioninvestering fra SEED Capital

Habib Frost har aldrig været bleg for at spørge venner og bekendte om deres holdninger til hans ideer, og en kammerats far sagde at ideen, som han viste dem, skulle han snakke med DTU om. Derefter gik han på Google og søgte på DTU og iværksætter og det øverste link, der kom frem var SEED Capital. Der blev hurtigt etableret et møde på benene med SEED Capitals life science ekspert Line Holten Reimer og inden han så sig om, havde han stik i mod alt statistik som solo-stifter et kontraktforslag liggende fra SEED Capital om investering. Investeringen på et stort millionbeløb var i hus og næste skridt for Habib var at bygge det helt rigtige team, der skulle tage prototypen videre mod færdigt produkt.

Siden investeringen har Habib Frost samlet et hold af eksperter, en af disse er svenske Peter Sebelius som er hentet ind som bestyrelsesformand. Peter Sebelius har prøvet hele rejsen før, som Habib står overfor, da han i 2011 solgte et kardiologiprodukt til den amerikanske medicinal gigant Medtronic. Næste skridt for Habib og hans team er nu at rejse 22 millioner kroner, for at han kan videreudvikle den nuværende prototype, til færdigt produkt og videre til godkendelse.

“Vi skal tage vores funktionelle prototype, der virker i de bedste grisemodeller og lave det om til et produkt der bruges i mennesker,” siger Habib, mens han tager den sidste tår af den flydende frokost og fortsætter efter at glasset er sat på bordet.

“Dertil skal vi igennem en række test, som for eksempel at vores produkt lever op til sterilitetskrav, pumpen i enheden skal være af en type, der gør, at den kan opbevares og bruges akut. Vores software skal skrives, så den er så fejltolerant som overhovedet muligt,” siger Habib afslutningsvis.

Som en maskine har smoothien nu ladet ham op og med hans viden omkring kroppen, er han helt sikker vidende om, at dette måltid er nok til et tidspunkt senere på aftenen for at performe maksimalt og arbejde videre med at realisere drømmen om at øge overlevelsesraten ved hjertestop og ukontrollerbare blødninger markant.

Denne historie er en ny serie på Trendsonline, hvor vi hjælper de helt rigtige iværksættere med at finde kapital, Habib og Neurescue er den første. Artiklen, du har læst er et helt normalt interview, som gerne skulle beskrive Neurescue og potentialet bag. Hvis du er VC eller Angel investor eller kender nogen, der kunne være interesseret i at høre mere så send en mail til os eller skriv direkte til Habib.

Skriv et svar