BusinessNyhederRobot

Når robotter og mennesker samarbejder

Det var danske Universal Robots, der tilbage i 2008 solgte verdens første samarbejdende robot – de såkaldte co-bots. Nu er markedet det hurtigst voksende inden for industrirobotter. Universal Robots visualiser med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst.

Robotter er blevet brugt i industrien i mange år, men de har ofte stået beskyttet og afskærmet fra mennesker på grund af sikkerhed. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm ”UR5”. Den var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Danskerne var de første til at tage cobots i brug

Det var også en dansk virksomhed, der var de første til at købe en UR5 robot. Det var den danske producent af plastkomponenter Linatex, der tog første skridt i Cobottens historie. De var utraditionelle og satte robotten til at arbejde side om side med de ansatte i stedet for bag afskærmning. UR5 robotten var simpel i sin opbygning og i stedet for at hyre eksterne programmører kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have programmeringskendskab.

Med deres UR5-Robot etablerede Universal Robot sig som en ny og markant aktør i automatiseringsindustrien. Ved at fokusere på de små og mellemstore virksomheder, der ellers ikke havde råd til den slags teknologi, skabte de et helt nyt marked. Mere end 8400 cobots er installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande i hele verden og det giver Universal Robots status som markedsledende, og de sælger flere cobots end konkurrenterne tilsammen.

Cobots er for dem, der ikke troede, de kunne bruge en robot

Der har naturligvis været en del skepsis om robotterne undervejs, men de er blevet overvundet og tilbage i 2012 blev de første cobots præsenteret på det amerikanske marked. Et af de store omdrejningspunkter har været sikkerheden i at have robotter og mennesker arbejdende side om side, men det er der fundet en løsning på. Og en samarbejdende robot skal indeholde meget mere end sikkerhed. Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot. Esben Østergaard, der er medstifter af Universal Robots løfter barren og mener, at definitionen kan udvides:

“Sikkerheden i en cobot er en selvfølge. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Eksponentiel vækst kræver nyt overblik

“Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent, man skal vælge at købe cobots hos,” forklarer Frank Tobe, redaktør ”The Robot Report”.

Universal Robots har været pionerer på området, og har været med til at åbne markedet for samarbejdende robotter. Robotter og cobotter er med god grund noget, der interesserer Universal Robots meget, og nu præsenterer de en infografik, der skal give folk et indblik i robotten og cobottens historie:

Grafik om Robotten:Cobottens udvikling