Arkiver

NyhederSustainable Tech

Nyt teleselskab vil gøre verden til et bedre sted

Rigtigt mange danskere har en mobiltelefon, og en stor del af dem kunne godt tænke sig at gøre noget altruistisk. De vil gerne støtte et velgørende formål og gøre en forskel. Men for mange kan det være svært at overskue, hvordan det skal gøres, eller hvilke organisationer der skal støttes. Det hjælper et nyt teleselskab med. Med fokus på bæredygtighed fremfor kapital gør de det muligt at støtte velgørende formål via mobilabonnementet.

Greenspeak er et nyt telestartup, som kom til verden efter at de tre stiftere hver især savnede et alternativ til den materialistiske tilgang til verden. De ville gerne gøre en forskel, samtidigt med at de gerne ville være i en virksomhed, der værdsatte familie og bæredygtighed fremfor indtjening. Åbenbaringen kom i S-toget, da det slog en af stifterne, Anders Bøgeløv Jensen, at alle har en mobiltelefon – det måtte man kunne gøre noget med.

Sammen med de to andre stiftere, Mads Tofthøj Rasmussen og Mark Rasmussen, stiftede de så Greenspeak, der bygger på principperne om ligeløn, transparens, ærlighed og endeligt – god karma. Det fører de ud i livet ved en række tiltag. Eksempelvis har virksomheden et lønloft, der betyder, at ingen kan tjene mere end 30.000 kroner om måneden. Alle regnskaber er frit tilgængelige, og hele overskuddet går til velgørende formål. Hvem der skal kunne modtage donationer fra GreenSpeak vælges ved offentlige afstemninger.

Det fungerer således, at man som ny kunde med det samme vælger et formål, som Greenspeak støtter med 100 kroner.

Hvem der skal nyde godt af overskuddet bestemmes ved afstemninger, hvor kunderne bestemmer over 2/3 af overskuddet og 1/3 fordeles ved offentlige afstemninger. På den måde inkluderer GreenSpeak kunderne samtidig med at kendskabet om dem kan spredes til nye folk uden at bruge penge på reklamer.

Hvem støtter man?

Efter en nyligt afsluttet afstemning er resultatet klart. Fem organisationer opnåede stemmer nok til at blive de nye støtteprojekter hos Greenspeak. De heldige er Afrika Kontakt, Building Communities, Dansk Vegetarforening, Operation Dagsværk og Trampoline House.

Afrika Kontakt er en solidaritetsbevægelse, der har sine rødder i kampen mod apartheid. Bevægelsen samarbejder med folkelige og politiske bevægelser og græsrodsorganisationer verden over for at udrydde ulighed gennem grundlæggende politiske forandringer.

Building Communities er et projekt, der fokuserer på udvikling og værdiskabelse i et givent lokalsamfund. Fokus er på strategisk planlægning, der skal hjælpe et lokalsamfund med at udtænke og udføre deres visioner for fremtiden.

Dansk Vegetarforening er en forening, der arbejder for udbredelsen af den vegetariske tankegang og livsstil. Foreningen blev startet i 1896 og er overvejende baseret på frivillig arbejdskraft. De forskellige aktiviteter, der afholdes i foreningen, såsom spiseklubber, foredrag, jule- og sommerfester, pressematerialer og deslige finansieres via medlemskontingenter og fondmidler, som foreningen selv opsøger.

Operation Dagsværk er en oplysnings- og solidaritetsorganisation for elever på de danske ungdomsuddannelser. Hvert år arrangeres en landsdækkende oplysningskampagne, målrettet mod et internationalt udviklingsprojekt. Kulminationen er den kendte Operation Dagsværksdag, hvor elever på de forskellige ungdomsuddannelser giver en dags arbejde i støtte.

Trampoline House er et selvstændigt beboerhus i København, der hjælper flygtninge og asylsøgere med støtte, fællesskab og et formål. Målet er at lette integrationen for flygtninge, der via beboerhuset kan få skabt sig et netværk og bryde den sociale isolation, der ofte kan opstå i asyl- og flygtningecentrene. Huset er en selvstyrende organisation, der overlever på offentlig og privat støtte, donationer og medlemskontingenter.

Disse fem er blot de nyeste projekter, der blev valgt ind, listen tæller mange flere, både danske og internationale, projekter. Listen over de andre projekter kan ses her.

Skriv et svar