Arkiver

FintechNyheder

Singapore-London ”fintech-bro” vil efterlade de nordiske lande i støvet

De engelske og singaporeanske lovgivere går sammen om at skabe en så kaldt “fintech-bro” i et forsøg på at styrke Singapores legitimitet på fintech-området samt styrke britiske forbindelser til Asien. De nordiske lande, som er i konkurrence med Singapore om at blive den næste fintech-hub, vil antageligt blive efterladt i støvet.

I en fælles udtalelse med det britiske finanstilsyn (FCA) og Finansministeriet udtalte Singapores monetære myndigheder at samarbejdet mellem de to lovgivere – der er den første af sin slags – vil hjælpe fintech-virksomheder og investorer med ”at få adgang til det asiatiske marked og ekspandere til Singapore, samt at tiltrække singaporeanske fintech-virksomheder og investorer til Storbritannien.”

Storbritannien har allerede en dominerende rolle i det globale fintech-landskab. Deres egen data anslår, at den britiske fintech-industri sidste år genererede omsætning for 65 milliarder kroner og skabte 60.000 jobs.
Det nye fælles tiltag vil hjælpe Singapore, der har investeret over 1 milliard kroner i en 5-års fintech-plan, for at komme foran lande som Hong Kong og andre asiatiske fintech-hubs og ligeledes langt foran de nordiske lande.

De nordiske lande har offentliggjort ambitiøse initiativer, der skal styrke væksten inden for fintech, i håb om at kunne bygge videre på landenes højtuddannede arbejdsstyrke og innovative finansielle sektor.  Singapores forsøg på at blive et fintech-centrum er tidligere blevet sammenlignet med de nordiske lande, fordi begge områder antages at lide af risikoaversion, der i norden tilskrives janteloven og i Singapore tilskrives frygten for at tabe ansigt.

Ligesom Norden er Singapore et lille geografisk område med få indbyggere, og der er derfor intet andet valg end at investere globalt. Fintech-broen vil give singaporeanske startups en flyvende start og bringe endnu flere internationale investeringer til regionen.

Fintech startups i norden kæmper med at vokse

Selvom fintech-startups i norden er vokset i antal og diversitet, eksisterer der stadig en stor barriere, når det kommer til at vækste virksomhederne. En rapport fra BDO og Danske Bank vedrørende den nordiske fintech-industris tilstand, beskrev mangel på markedsandele og adgang til kapital som store udfordringer.

Nye nordiske fintech-virksomheder må kæmpe hårdt for at komme ind på markedet. Som Christopher Hernæs, vicepræsident hos norske Sparbank 1 forklarer:

”Startups kommer aldrig til at have distributørmagt. Bankerne har markedsandelene. Det er svært at opnå markedsandele, specielt inden for finansielle services. Mange fintech-virksomheder leverer alenestående betalingsløsninger, og de bliver enten nødt til at lukke ned eller ændre deres strategi og samarbejde med bankerne i stedet for at gå efter dem.”

Rapporten opfordrer til bedre samarbejde mellem banker og startups. Dette vil hjælpe bankerne med at forblive opdateret på ny teknologi, mens startup-virksomhederne kan opnå større markedsandele samt lettere adgang til kapital. Men for virkelig at opbygge et globalt fintech-center bliver de nordiske lande nødt til at skride til handling på en række områder, herunder ændringer i proceduren inden for de finansregulative enheder, etableringen af programmer med henblik på at forbedre fintech-adgang til risikovillig kapital, samt at overveje skatte-incitamenter, der kunne stimulere investeringer inden for sektoren.

Yderligere rapportering af Andrew Woodman for Nexchange.

Skriv et svar