Arkiver

IoTNyheder

Forsvundne cykler er måske fortid

De fleste af os kender til irritationen over ikke at kunne finde cyklen. Og det er egentlig ligegyldigt, om den er stjålet, eller man har glemt, hvor man har stillet den; det er irriterende, at den er væk. Det har en dansk iværksætterduo nu en løsning på.

Velocator er efter 2,5 års udvikling nu klar til at præsentere deres energivenlige cykellygte med indbygget GPS-sporing, der kommunikerer via mobilnetværket.

60 – 70.000 mennesker mister hvert år deres cykel i Danmark. Det er dog ikke udelukkende cykeltyveri, der står bag de forsvundne cykler. Ganske almindelig glemsomhed står for en stor del af de forsvundne cykler.

Den nye cykellygte er for alle, da den er nem at bruge. Den er gratis at bruge og skal aldrig have skiftet batteri – alt du behøver er en speciel cykellygte og en app på din telefon. GPS-enheden er nemlig gemt væk i magnetlygterne fra danske Reelight, der får strøm fra induktion.

Og modsat konkurrenterne så behøver man ikke et mobilabonnement til dataforbrug. Det er netop abonnementsdelen, der har krævet meget tid, forklarer udvikler og co-founder Christian Olesen.

“Vi brugte 2,5 år på at udvikle en helt ny kommunikationsteknologi for at undgå telenetværket og teleselskaberne. Abonnenter og 10 GB fri data per måned er fint til telefoner, men dur ikke til cykellygter, der bruger 1 mb i løbet af 200 år.”

Udviklingen af den nye kommunikationsteknologi førte flere ting med sig, da de ikke blot fik udviklet Velocator, men også en helt ny forretningsmodel til IoT-markedet.

”Internet som en komponent. Ingen abonnementer eller variable omkostninger. Det mener vi, at IoT-markedet har manglet, og det tror vi, at de fleste tech-virksomheder i IoT-branchen vil nikke genkendende til,” afslutter Christian Olesen.

Cyklisterne er ikke de eneste, der får glæde af den nye lygte

Den nye cykellygte kommer ikke kun til at glæde de folk, der igen kan blive forenet med deres cykler. Forsikringsselskaber kan også spare penge på udbetaling af erstatninger, og familier kan undgå, at deres selvrisiko stiger, fordi de har fået stjålet flere cykler inden for kort tid.

De ”forsvundne” cykler ender ofte et andet sted, hvor de fylder, og kommunerne er derfor nødt til at rydde op. Fjernelse af cyklerne er et dyrt foretagende, Københavns kommune har cirka 40.000 cykler hvert år, der på den ene eller anden måde bliver væk fra deres ejere. Det koster kommunen mere end to millioner kroner.

Mange har allerede fået øjnene op for mulighederne, og Velocator har blandt andet har vundet Guldægget og to Venture Cup-priser tilbage i 2014. Nu ser det ud til, at danskerne endelig kan få glæde af Velocator, for de er lige nu ved at skaffe kapital via det danske site boomerang.dk, hvor de kører en crowdfunding-kampagne. Her er det muligt at bestille den første udgave af Velocator-lygterne.

Skriv et svar