HardwareNyhederRobot

Dansk robotby kommer til at mangle hænder

Robotteknologi

Odense er i front på robotteknologi, men en rapport fra analysebureauet Damvad varsler hårde tider for branchen.

Robotteknologien har vundet meget frem de seneste år, og på Fyn har man for alvor fået øjnene op for branchen, det skriver Politiken.dk. Den fynske hovedstad har allerede nu 80 virksomheder, der beskæftiger sig med robotteknologi, og som det ser ud nu, så vil de have en årlig vækst på cirka 15 procent.

Men når der kommer nye virksomheder til, så kræver det også ansatte, og det kan straks vise sig at blive et større problem. For analysebureauet Damvad har netop lavet en analyse for Udvikling Fyn og Odense Robotics, og den viser, at flere end 70 procent af robotvirksomhederne i Odense de næste år vil have svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Derfor skal der sættes fokus på, hvordan vi får flere hænder til Fyn.

Mangler de rette folk inden for robotteknologi

Danske Universal Robots, der er i dag beskæftiger omkring 270 ansatte globalt – heraf de fleste i Odense, kan nikke genkendende til problemet. De blev sidste år solgt til amerikanske Teradyne, men kæmper også stadig for at finde de rette folk.

»Efterhånden som vi vokser bliver det sværere og sværere at få folk nok. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at vække interessen for robotteknologi og for at synliggøre på de mange interessante jobmuligheder, der findes i robotindustrien«, siger medstifter og teknologidirektør for Universal Robots, Esben Østergaard til Politiken.dk.

Der skal tages initiativ på flere områder for at komme udviklingen til livs, og det handler om at få uddannet folk inden for IT-området, men også overveje at efteruddanne folk med en IT-uddannelse, så de kan varetage flere opgaver. På den måde kan man imødekomme problemet her og nu, men der skal også planlægges mere langsigtede løsninger.