Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

DebatEventsIoTNyheder

Fra hjertestartere til smart cities: IoT er på alles læber

Kan man bruge IoT til at få mere bevægelse ind i folkeskolernes undervisning, og hvad bekymrer egentlig folk mest, når det gælder IoT? Det var blot nogle af emnerne til fredagens Community Møde om IoT.

IoT er på alles læber, og begrebet bliver tænkt ind i alle mulige scenarier for at gøre vores samfund mere digitalt og interaktivt. Internet of Things (IoT) beskriver de maskiner og produkter, der er i stand til at kommunikere via internettet. IoT bliver blandt andet benyttet i Velocators cykellygter, der giver besked om, hvor du har stillet din cykel, hvis den bliver væk for dig. Og det er netop IoT, der var på programmet den lune fredag eftermiddag på Rainmaking Loft på Holmen i København.

Anette Nørgaard fra Microsoft var dagens vært og bød alle velkommen fredag eftermiddag i Rainmaking Lofts hyggelige lokaler.

IoT skal sætte bevægelse på skoleskemaet

En diskussion, der er meget oppe for tiden, er spørgsmålet om, hvordan vi får børn til at bevæge sig mere i undervisningen. Her har københavnske Twinkly en løsning, der kan skabe større fysisk aktivitet i undervisningen. De præsenterede deres nye løsning BeaconTime, der tager brugerne med på en lille skattejagt.

”Vi fokuserer på at skabe interaktive læringsmiljøer, hvor folk, når de er ude i den virkelige verden, kan bruge deres smartphones til at interagere med miljøet. Vi har brugt lang tid på at researche på, hvordan folkeskolerne bruger digitale teknologier i hverdagen – og vi fandt ud af, at skolerne ofte ikke udnytter de muligheder, de har med de omkringliggende arealer. Derfor står vi nu med BeaconTime, der skal få mere bevægelse i undervisningen,” forklarer Jakob Muusmann, medstifter og managing director i Twinkly.

Og denne skattejagt skulle deltagerne ikke snydes for. De blev sendt ud på en opgave, hvor de skulle bruge BeaconTime til at løse forskellige opgaver. For at være med, skal man downloade en app, der samarbejder med forskellige sendere, der bliver placeret rundt om i bygningen.

BeaconApp

Deltagerne på eftermiddagens møde var ganske begejstrede for den lille rundtur, og selvom teknikken drillede en smule, så var det en positiv oplevelse, som resulterede både i frisk luft og en tur op og ned af trapperne.

IoT vækker både begejstring og bekymring

Men det er ikke kun guld og grønne skove, når man taler om IoT. Det kunne Rasmus Blom, partner i Implement Consulting Group, fortælle mere om.
Han har igennem sit arbejde med at rådgive virksomheder ofte diskuteret IoT. En af fordelene ved IoT er, at du via den data, der bliver uploadet, får et meget skarpere billede af, hvad forbrugerne egentlig gerne vil have, og hvordan de bruger dine produkter og tjenester. Men bagsiden af medaljen er frygten, der følger med brugen af IoT. Mange virksomheder udtrykker bekymring for sikkerheden af data, og derfor er det vigtigt, at man som startup med fokus på IoT-løsninger viser, at sikkerheden er i orden.

For IoT er et bredt, svært definerbart emne, men det er også blevet en stor del af startup-miljøet. Kim Balle, CEO Nordic Startup Awards, kunne på Holmen berette om, Nordic Startup Awards arbejde med at arrangerer nordiske konkurrencer for startup-miljøet, hvor der også er en pris for ”Best IoT Startup”. Det er svært at beskrive kriterier løsningen skal opfylde for at blive nomineret i IoT-kategorien, og derfor søgte Kim Balle hjælp og inspiration hos publikum. Definitionen på IoT er så bred, men det er stadig en vigtig kategori, fordi flere og flere startups beskæftiger sig med IoT-løsninger, og derfor er det vigtigt at støtte op om den udvikling.

IoT er alt fra hjertestarter til smart cities

At IoT er vigtigt, kan Habib Frost skrive under på. Habib Frost er for tiden en efterspurgt herre, og han lagde også vejen forbi Holmen. Han har sammen med sit team udviklet et computerstyret ballonkateter, der skal redde mennesker, der bliver ramt af et hjertestop. I dag vil kun én ud af ti overleve et hjertestop. Habib Frosts Neurescue virker, selv når patienterne ikke er modtagelige over for elektriske stød. Kateteret omleder i stedet blodet, så det kommer til de organer, der behøver det mest ved hjertestop, nemlig hjernen og hjertet. Instrumentet er computerstyret, og her viser Habib Frost, hvordan den teknologiske udvikling kan bruges i mange forskellige sammenhænge og i sidste ende være med til at redde liv.

Eftermiddagens sidste kvinde var den socialdemokratisk EU-politiker Britta Thomsen, der havde taget temperaturen på IoT i blandt andet EU. Og her kunne hun berette, at det går fremad – flere forskellige byer er begyndt at interessere sig for ”smarte” løsninger. Men når man har smarte byer, så kræver det også smarte indbyggere for at løsningerne bliver udnyttet til fulde.

”En af problematikkerne, vi står over for, er, at vi har installeret smarte løsninger i flere byer. Nu mangler vi bare at få indbyggerne og institutionerne med – for hvad er smarte byer, hvis ikke der er smarte indbyggere til at benytte mulighederne,” spurgte Britta Thomsen.

Skriv et svar