Arkiver

BusinessDebatIværksætterlivNyheder

Fra Editors’ choice til lukning på 24 timer

AutoUncle tabte i dag deres retssag mod eBay, og det får store konsekvenser for det danske startup, der nu lukker deres tjeneste ned i Danmark.

Det er en hård dag for det danske startup AutoUncle, der må se sig slået af eBay, og derfor ikke har mulighed for at hente data fra databaser, der på nogen måde har forbindelse til den amerikanske internetgigant. AutoUncle er populær, både i Danmark og de andre lande, hvor de også udbyder deres tjeneste, og så sent som i går fik de anerkendelse for deres arbejde:

”Tidligere på ugen blev vi valgt til Editors Choice på app-store, og 24 timer senere er vi lukningstruede. Det er en meget ambivalent følelse,” fortæller AutoUncles direktør Johan Frederik Schjødt.

AutoUncle har de seneste år haft flere sammenstød med eBay, der blandt andet ejer selskaberne Bilbasen, dba og Bilinfo. Og det er netop fra disse virksomheder, at AutoUncle henter data. Men dataene ligger allerede offentligt tilgængeligt på internettet, og derfor kan man diskutere hvem, der har rettighederne til denne data.

”Jeg må ærligt indrømme, at jeg er chokeret over kendelsen. Det handler om standardfakta, og jeg havde ikke regnet med, at eBay ville kunne overbevise retten om, at offentlig tilgængeligt data tilhørte dem. Jeg synes, det stiller markedet et mærkeligt sted. Vi er som forbrugere vant til, at vi har adgang til databaser, der giver os overblik over vores muligheder. Vi bruger det, når vi søger boliger, ferielejligheder og når vi skal finde de helt rigtige flybilletter, så hvorfor skal dette ikke være en mulighed for brugtbilsmarkedet?” spørger Johan Frederik Schjødt.

Læs mere om retsagen mellem AutoUncle og eBay i artiklen AutoUncle vs. eBay: forbrugerhensyn og retten til data

Bilinfo indgår gerne samarbejde med AutoUncle

AutoUncle ville gerne skabe overblik og gennemsigtighed på det danske brugtbilsmarked, men er flere gange løbet ind i problemer. Nu ser det ud til, at amerikanske eBay endegyldigt har fået skovlen under AutoUncle, der nu overvejer om der overhovedet er en fremtid for deres tjeneste på det danske marked.

”Vi har gentagende gange tilbudt AutoUncle et samarbejde, men det har de ikke ønsket. Men for os er AutoUncle ikke nødvendigvis fortid i Danmark. De har en berettigelse til den indsamlede data, de skal bare betale for det, ligesom alle vore andre samarbejdspartnere gør, hvis de benytter vores data. Så på trods af de retslige tvister, vil Bilinfo gerne genoptage dialogen med AutoUncle om mulighederne for en dataaftale på lige vilkår med andre.” siger Jan Lang, Journalist hos eBay.

Retten i Aarhus har med deres kendelse gjort det svært for AutoUncle at fortsætte deres forretninger i Danmark, men kendelsen kan også få stor betydning for fremtidige sager, hvor det handler om rettighederne til data, der allerede ligger offentligt tilgængeligt. Dagens kendelse kan få stor betydning for startupmiljøet, hvor mange virksomheder arbejder med at skabe et gennemsigtighed, tilgængelighed og overblik for forbrugerne.

Ønsker en generel diskussion om retten til data

Kendelsen betyder helt konkret, at AutoUncle skal stoppe med at indhente og kopiere data fra eBays datterselskaber i Danmark. Det betyder, at AutoUncle mister deres eksistensgrundlag, fordi langt de fleste brugtvognsforhandlere benytter eBays system Bilinfo, og er derfor forbudt område for AutoUncle:

”Vi bruger rigtig meget tid, og investerer mange penge i at få lavet et katalog af højeste kvalitet. Biler er en forbrugsvare, der kræver en datamængde af høj kvalitet. Og hvis alle bare kunne kopiere vores data, så ville der jo reelt set ikke være nogen grund til at investere så mange penge i et modelkatalog” forklarer Jan Lang.

Det er eBay, der har investeret penge i det modelkatalog, der giver en detaljeret beskrivelse af de forskellige bilmodeller. Det bliver blandt andet beskrevet, hvor langt forskellige modeller kører på literen, og hvor mange hestekræfter motoren har. Og det er et godt udgangspunkt, når man skal købe en ny bil, men Johan Schjødt har svært at forstå, hvorfor det ikke er de forskellige forhandlere, der får rettighederne til den indsamlede data. Det er jo trods alt dem, der har vurderet bilen, taget billeder af den og siddet og tastet alt data ind i Bilinfo, men Johan Schjødt erkender, at der ikke er mere juridisk at komme efter. Han håber dog, at kendelsen vil sætte gang i en diskussion om retten til data:

”Jeg har fuld forståelse for, at eBay som virksomhed angriber det her, men er selvfølgelig træt af det. Men det er en mere generel diskussion, der kunne være interessant. Hvem har rettighederne til den data, der er offentlig tilgængelig. For som det ser ud nu, så  bremser udviklingen innovationen. Mange nye startups indsamler og bearbejder information for at skabe overblik for forbrugerne. Og hele diskussionen om, hvem der har rettighederne til data bremser denne udvikling. Og det betyder, at markedet bliver mindre gennemsigtigt for forbrugeren, hvilket er ærgerligt.” siger Johan Frederik Schjødt.

3 kommentarer

Skriv et svar