Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

BusinessDebatIværksætterlivNyhederUngt Tech

Venture Cup: Vi skal spotte talenterne tidligere

Foto: Chris Linde 

Der er godt gang i den danske iværksætterscene, og mange nye virksomheder pibler frem med innovative løsninger. Men vi skal fange dem tidligere i forløbet for at sørge for, at endnu flere opnår succes.

Selvom der er mange gode mentorprogrammer, og de nystartede virksomheder har mange muligheder for at få råd og vejledning, så er der stadig mange ting at tage fat i for at udnytte det optimale potentiale hos de danske iværksættere.

Venture Cup tilbyder de universitetsstuderende mentorforløb og præ-acceleratorprogrammer for at give de unge iværksættere mulighed for at prøve deres ideer og talenter af. Derudover har de fokus på at inddrage erhvervslivet så tidligt som muligt for at give de unge et netværk og en mulighed for konstruktiv feedback.

Systematik skal give overblik

Men ifølge CEO i Venture Cup, Human Shojaee, så er vi nødt til at arbejde systematisk og datadrevet for at lære af vores innovative iværksættere. Og han mener, at vi i Danmark har alle muligheder for at skabe en fælles front:

”Vi har egentlig alle ingredienserne til at skabe en succes. Danmark er et lille land, det er nemt at lære infrastrukturen at kende, og så er vi et meget tillidsfuldt samfund. Og det er et meget afgørende punkt – højtpositionerede chefer sætter sig gerne sammen med unge iværksættere bare for at hjælpe og give feedback. Og vi har en høj grad af frivillighed, og ikke mindst er vi rigtig gode til at samarbejde på tværs af sektorer. Det er ikke særlig ofte, at alle disse ting er repræsenteret i ét land, og det skal vi fokusere på.” siger Human Shojaee.

Og når alle de positive ting er sagt om Danmark, så er næste skridt, at vi skal lære at arbejde mere systematisk i talentudvikling.

”Vi prøver at arbejde med en systematisk model, hvor vi tracker de unge startups. Vi bruger den data, vi får, til at se, hvordan de har udviklet sig, hvor det er gået godt, og sidst, men bestemt ikke mindst, hvor er det gået galt henne, hvis de ikke har fået deres løsning igennem,” forklarer Human Shojaee.

Iværksætteri er blevet en del af stort set alle universiteter i Danmark, og de tilbyder målrettede supportprogrammer til de studerende, der interesserer sig for iværksætteri. Noget, vi er gode til i Danmark, er at lære af hinanden – universiteterne samarbejder gerne på kryds og tværs for at hjælpe startups, og samtidig opretholdes der en naturlig og sund konkurrence. Venture Cup tilbyder en platform, hvor alle parter kan mødes og dele erfaringer og netværke med hinanden.

Iværksættere drukner i alt for mange tilbud

Der kommer ofte nye tilbud om supportprogrammer til startups, men situationen lige nu er også, at der er for mange tilbud. Der er ikke talent nok i Danmark til alle supportprogrammer, og det er et problem. Vi skal derfor til at fokusere mere på dem, der skal levere talentet, nemlig iværksætterne.

Det er godt, at der er mange tilbud om rådgivning og hjælp, men fokus er også nødt til at være på iværksætterne, for de udgør en vigtig del. Derfor skal vi have en større målrettet og systematisk indsats for at skabe flere startup-talenter, der får det optimale ud af disse opstartsprogrammer. Vi skal samarbejde på tværs af faggrupper og sektorer for at finde de unge iværksættere i den spæde opstart, så de kan få hjælp helt fra start.

Karina Rothoff Brix, Managing Director CSE, ser også antallet af programmer som problematisk, især for iværksætterne.

”Der findes utallige væksthuse og mentorprogrammer, der tilbyder at hjælpe iværksættere i Danmark. Og det er godt, at der er fokus på at hjælpe iværksættere, men når udbuddet er så stort, så kan det ende med at forvirre iværksætterne mere end det gavner dem. For hvordan ved de, hvad der er det rigtige for lige netop deres startup?” forklarer hun.

Der er de seneste år kommet rigtig mange programmer og tilbud til iværksætterne, men vi glemmer helt at spørge dem, hvad det egentlig er de har brug for, og hvor de har mest brug for hjælp. Derfor ender vi op med en masse programmer, der tilbyder det samme, og iværksætteri er efterhånden blevet et buzzword, som rigtig mange gerne vil slå sig op på.

”Der er simpelthen gået mode i at slå sig op på iværksættere. Problemet er bare, at cirka halvdelen af dem, der tilbyder at hjælpe iværksætterne ikke gør det for at hjælpe iværksætterne, men for at tjene penge på at have disse tilbud til unge iværksættere. Så vi er nødt til at spørge iværksættere, der allerede har været igennem et forløb, hvad det egentlig er de har brug for,” siger Karina Rothoff Brix.

Alle studerende skal i berøring med iværksætteri på Aalborg Universitet

Universiteterne, interesseorganisationerne og erhvervslivet skal arbejde sammen for at give startups de bedste vilkår. De har allerede nu flere forskellige initiativer i gang, men vi skal samarbejde på tværs for at opnå endnu bedre resultater. Og det handler om at møde iværksætterne tidligt.

”Vi skal sørge for, at de unge har forstået, at begrebet arbejdsmarked har ændret sig. Nu er det også en mulighed at blive freelancer eller iværksætter. Det er ikke længere alle, der skal være offentligt ansat eller ansat i en privat virksomhed. Og her har vi som universitet en rolle, hvor vi skal vise dem mulighederne som iværksætter, og vi skal skabe nogle rammer, hvor de studerende kan få lov til at prøve nogle ideer af,” fortæller Morten Dahlgaard, chef for Aalborg Universitets Iværksætterafdeling.

Universiteterne har også fået en større rolle, når det gælder iværksætteri. Nærmest alle universiteter har nu forløb, der henvender sig til studerende, der render rundt med en iværksætter i maven. Og det er allerede på universiteterne, at de unge startup-talenter skal findes, så de kan få hjælp og og vejledning helt fra start.

”Vi skal ud at møde iværksætterne tidligt i forløbet, sikre at de forstår værdiskabelse og sørge for, at de bliver sat i forbindelse med de rette. Her er Venture Cups konkurrencer en rigtig god mulighed for de studerende; her får de mulighed for at blive en del af en international platform, hvor de kan få prøvet deres ide af, og i sidste ende kan de også vinde penge,” siger Morten Dahlgaard.

Nye tiltag hos både Aalborg Universitet og Venture Cup

Men Aalborg Universitets Iværksætterafdeling er klar over, at der skal skabes gode rammer for, at de studerende får øjnene op for de muligheder, de har.

”Vi arbejder hårdt på at launche et stort og ambitiøst projekt, hvor vi gør det lettere at arbejde med iværksætteri på Aalborg Universitet. Vores mål er, at alle studerende skal have muligheden for at arbejde i forløb om iværksætteri. Vi må erkende, at vi bor i et område, hvor der ikke er mange investorer i den tidlige fase, derfor er vi nødt til at finde en anden måde, hvorpå de unge kan få hjælp i den indledende fase og hjælpe dem med at få de første kunder i butikken,” siger Morten Dahlgaard.

Danmark skal til at arbejde mere systematisk og datadrevet for at uddanne bedre iværksættere. Universiteterne gør allerede meget, men er også på vej med nye initiativer, der skal give iværksætterne bedre arbejdsvilkår, mens de er på universitetet. Der er nye tiltag i støbeskeen hos både Aalborg Universitet og Venture Cup, så det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer.

Skriv et svar