NyhederUngt Tech

Kunstner viser live billeder fra ulykkessteder i Seattle til Trailerpark I/O

Dries Depoorter, Trailerpark I/O, installation

Til dette års Trailerpark I/O udstiller den belgiske kunstner Dries Depoorter tre værker, der skal sætte fokus på overvågning, vores svindende privatliv og vores online identiteter.

Han går hen mod lyskrydset. Uvidende om at han bliver filmet. En bil kommer kørende. På den anden side lyser en rød cirkel, et signal han har valgt at ignorere. Men vil du lade ham ignorere det?

Dries Depoorter går til kanten – og gerne over den. Den belgiske kunstner sætter spørgsmålstegn ved overvågningssamfundet, som vi selv har været med til at skabe, og som betyder at vores privatliv ikke altid er særligt privat.

Han udstiller i år tre værker på Trailerpark I/O den 29. juli i København. De tre værker er opstået på baggrund af data, som han selv har indsamlet gennem de seneste to år. Det ene hedder “Jaywalking”. Her bliver der vist live billeder fra tre lyskryds i tre forskellige lande.

Det er denne installation, der giver dig muligheden for at vælge, om fumlegængerne får lov til at bryde loven; om der skal trykkes på den røde knap under skærmen, når de går over for rødt. Trykker du på den, tager kameraet nemlig et screenshot og sender til den lokale politistation.

Dries Depoorter stiller dig dermed over for et dilemma; skal fodgængeren anmeldes for at gå over for rødt, eller ignorerer du forseelsen?

privatliv
Jaywalking

Se ulykker live før politiet ankommer

Et lignende setup har installationen “Seattle Crime Cams”, som også sætter fokus på overvågningssamfundet. Billeder fra trafikkameraer er offentligt tilgængelige i Seattle, og det samme er politiets indkomne alarmopkald.

“Seattle Crime Cams” tager dig med live, når en ulykke sker eller der bliver begået kriminalitet – endda før politi og ambulancer ankommer til stedet. Værket lokaliserer nemlig, hvor alarmopkaldet kommer fra og ser automatisk billeder fra det nærmest overvågningskamera.

“Seattle Crime Cams” opstod på baggrund af en undren over, hvorfor Seattle politi publicerer indkomne opkald og deres lokation. Seattle har mange overvågningskameraer, og første gang udstillingen var oppe at køre, så jeg et biluheld med masser af politi i baggrunden. Jeg var bange og ikke sikker på, at jeg kunne vise det, selvom det skete i virkeligheden,” siger Dries Depoorter i en pressemeddelelse fra Trailerpark I/O.

Privatliv
Seattle Crime Cams

Alle overvåger alle

Han ønsker at advare offentligheden om indskrænkningen af privatlivet med den massive digitale overvågning, der foregår. Vi overvåges nemlig ikke kun af myndigheder og virksomheder – vi ser nu en tendens til, at alle kan overvåge alle.

“På en måde har jeg altid været fascineret af private informationer, selv før hele debatten om privatliv og Edward Snowden kom ind i billedet. Jeg startede med at forære mine egne private oplysninger væk i fire online eksperimenter, hvor en af dem efter to år stadigvæk kører, og viser min nøjagtige lokation med Google streetview. Med mine tre værker stiller jeg en række spørgsmål om privatliv og online overvågning, og mine værker kan ses som et spejlbillede på internettes udbredelse,” siger Dries Depoorter.

Den sidste installation adskiller sig lidt fra de andre ved at være en portrætsamling. Værket hedder Tinderln og viser profilbilleder af den same person på LinkedIn og Tinder for at sætte fokus på forskellene i vores online personaer.

I alt vil der være 25 projekter udstillet på Trailerpark I/O, hvor der også er mulighed for at lege med droner og virtual reality. Du kan læse mere om eventet her.