Arkiver

Kategorier

Nyheder

I strid med loven: Lejere misbruger Airbnb

Airbnb

[:DA]Over 2.600 boliger i København er blevet lejet ud i mere end de syv lovlige uger om året. Det er i strid med loven, og nu vil et flertal på Københavns Rådhus nedsætte en taskforce.

Syv uger om året. Så længe må man udleje sin bolig på Airbnb efter loven. Men i en undersøgelse foretaget af Avisen.dk viser det sig, at 2.621 københavnske boliger bliver lejet ud i mere end de syv uger.

I alt har 16.178 københavnere en annonce på Airbnb, og det er altså cirka 16 procent af disse, som overtræder loven. Det kalder på en stramning af reglerne, mener professor i byudvikling fra Roskilde Universitet, John Andersen.

“Hvis vi vil modvirke boligmanglen, skal man ikke kunne score kassen på at drive hotel i det, der faktisk er en bolig. Det vil jeg kaldet et misbrug,” siger han til Avisen.dk.

Lejer ud til turister i stedet for boligløse københavnere

De fleste lejer deres boliger ud, mens de selv er på ferie, og mange turister benytter sig af de fremlejede lejligheder på portalen. Men de burde i stedet blive lejet ud til boligløse københavnere, mener også Lejernes Landsorganisation.

Analysen er lavet på baggrund af data indsamlet af Inside Airbnb. De 2.621 annoncer er et skøn, og Avisen.dk påpeger at nogle af disse værter kan vise sig at holde sig inden for lovens rammer.

Det er kun få uger siden Københavns Kommune frikendte Airbnb i en sag om bopælspligt. Der er nemlig bopælspligt i stort set alle boliger i København, og det betyder, at der skal bo nogen fast i lejligheden, og derfor må man højst udleje sin lejlighed på Airbnb syv uger om året.

Flertal vil nedsætte taskforce

Det tyder dog på, at mange københavnere ser stort på den lovgivning. Det har fået Socialdemokraterne og Enhedslisten på Københavns Rådhus til at ville nedsætte en taskforce, der skal kontrollere at udlejning gennem Airbnb foregår lovmæssigt, beretter Avisen.dk.

“Det er ikke meningen, at man skal drive forretning på sin bolig. Hvis man har en bolig og lejer den ud konstant på Airbnb, så er det i strid med loven,” siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Susan Hedlund, til Avisen.dk.

De to partier har flertal for deres forslag, men taskforcen bliver først endeligt vedtaget ved budgetforhandlingerne i 2017.

“Det er sådan nogle som de 2.621 boliger, vi skal have undersøgt nærmere. Hvis der bor turister hele året igennem Airbnb, så er det jo ikke københavnere, der kan få den lejlighed,” siger Rikke Lauritzen, der er gruppeformand for Enhedslisten i København, til Avisen.dk.

 

 

 

 [:]