Arkiver

DebatGuideNyheder

”Din karriere bliver ikke lettere af at få store bryster”

Kvinder i iværksætteri

Hvordan får vi flere kvindelige iværksættere, og er det overhovedet vigtigt at fokusere på? Trendsonline har spurgt to power-kvinder, om at gå efter drømmen.

Den ene er international foredragsholder, selverklæret feminist og selvstændig konsulent. Den anden er medstifter af og partner i karriere- og iværksætternetværket Ladies First, projektmanager og har skrevet speciale om, hvordan Danmark får flere kvinder ind i iværksætteri.

For hvordan gør vi det; får flere kvinder ind i de selvstændiges rækker, hvorfor skal der fokus på det, og hvad kan man som kvinde selv gøre? De spørgsmål har Soulaima Gourani og Alexandra Balshøj fået.

Er der nok kvinder i iværksætteri?
Soulaima Gourani: ”Nej. Hverken i Danmark eller Norden. Det er nok et levn fra fortiden, hvor man ønskede at ens datter fik en sikkert liv, at det var bedre med et stabilt liv end et spændende liv. Selvom vi i dag har masser af frihed og rettigheder, så er det at være risikovillig og modig stadig maskuline værdier. Der er et mentalt loft for, hvad kvinder kan udrette og hvor langt de kan komme.”

Kvinder i iværksætteri
Soulaima Gourani

I Austin, hvor du bor nu, er der da flere kvindelige iværksættere?
Soulaima Gourani: ”De mest veluddannede er faktisk afroamerikanske kvinder. Det i sig selv er et vendepunkt i historien. Men jeg ved ikke, om der er flere kvindelige iværksættere. Det er i hvert fald sværere at få lån i banke og rejse kapital. Kvinder i hele verden har en lavere rang forretningsmæssigt end mænd. Den ændring sker kun langsomt. Derfor skal alle os, der vil noget i erhvervslivet være pionerer og være indstillet på, at vi rykker marginaler.”

Hvad gør du selv for at fremme iværksætteri blandt kvinder?
Soulaima Gourani: ”Jeg har sagt ja til at være en del af FNs kvindeambassadører. Jeg tror på, at jeg kan gøre en forskel for de yngre og den næste generation. Jeg vil give noget videre. Der er så mange, der hjælper mænd. Jeg er superfeminist. Min mand spurgte forleden om jeg hader mænd. Det gør jeg bestemt ikke, men jeg hjælper altid kvinder først, og jeg vil gerne være med til at prædike nye rollermodeller for kvinder.”

Hvad er der da i vejen med de eksisterende rollemodeller?
Soulaima Gourani: ”Jeg interesserer mig meget for unge pige, og jeg vil gerne have, at beauty og udseende betyder mindre, og at det bliver sejt at være nørd og kunne noget og være klog. Der vil jeg gerne hen. Jeg er super nørdeambassadør. Jeg er vild med kvinder, der kan noget og vil noget. Jeg kan godt lide at fortælle dem, der ikke synes de er pæne eller populære nok, at de kan noget. I stedet for at ønske sig nye bryster, så jeg gerne, de ønskede sig nye bøger. Books before boobs. Der, hvor jeg kan mærke, at jeg gør en forskel, er når jeg modtager en mail fra unge kvinder, der går all in på deres karrierer. For din karriere bliver ikke lettere af at få store bryster.”

Hvad kan samfundet gøre?
Soulaima Gourani: ”Vi lærer ikke at netværke, at tage en lønforhandling og sådan noget i skolen. Har man ikke en god mentor, er det svært. Vi skal turde lave programmer for kvinder, der lærer dem, at netværke opad, udad og til siden, at lønforhandle og spotte en god chef.

Hvornår har du sidst oplevet noget, der var uretfærdigt for kvinder?
Soulaima Gourani: ”Jeg talte med en leder, der sidder i et stort konsulentfirma. Hun tjener 30 procent mindre end sine mandlige kolleger i samme situation. Det er simpelthen ikke okay. Hvorfor skal man nøjes med 30 procent mindre i løn? Er hun da 30 procent dårligere? Ofte er undskyldningen, at de ikke vil gøre deres hoser grønne, eller at de er bange for at blive fyret. Men ved du hvad, de fyrer allligevel dig først.”

Alexandra Balshøj
Alexandra Balshøj

Oplever I i Ladies First at interessen for iværksætteri blandt kvinder stiger?
Alexandra Balshøj: ”Jeg oplever i hvert fald, at rigtig mange kvinder er interesserede i iværksætteri og har en drøm om at  starte egen virksomhed og blive selvstændige. Om det er flere end for fire år siden, da vi startede, ved jeg ikke, men det er klart min opfattelse, at rigtig mange kvinder gerne vil og har planer om det – hvis ikke de allerede er startet.”

Hvorfor er det vigtigt, at flere kvinder hopper ud som selvstændige?
Alexandra Balshøj: ”Personligt er jeg ligeglad med om flere kvinder har lysten til det, men jeg synes, det er vigtigt at kvinder går efter deres drømme og udnytter deres potentiale. Jeg oplever, at mange holder sig tilbage på grund af at frygten kan få det til at virke uoverskueligt. Det er super ærgerligt. Jeg vil gerne have, at flere kvinder spænder biceps og går efter det, de gerne vil. Om det så er at blive iværksætter, leder i en virksomhed eller organisation eller hjemmegående husmor.”

Hvad kan vi gøre for at få flere kvinder ind i iværksætteri?
Alexandra Balshøj: ”Noget af det, jeg fandt frem til i mit speciale, var, at den gængse opfattelse af, hvad en rigtig iværksætter er, kan virke som en barriere for nogle kvinder. Der er et stort fokus på vækst forstået som større omsætning og flere ansatte. Men mænd og kvinder motiveres af forskellige ting. Færre kvinder end mænd har en drøm om at lave en stor kompleks virksomhed. Kvinder bliver mere motiveret af ting som frihed, fleksibilitet, kreative udfordringer og at vise sig selv og andre, at de kan. Vi har brug for et mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at være iværksætter. Her spiller medierne en stor rolle i forhold til de rollemodeller, der bliver præsenteret.”

Hvad er dine bedste to råd til kvinder, der vil starte noget op?
Alexandra Balshøj: ”Når det kilder i maven, men man har lyst til at stikke hovedet i jorden som en struds, skal man sige ”Jeg er pissebange for det, men jeg gør det alligevel!”. Der er enormt meget power i den sætning. Alle er nervøse, når de hopper ud i nye ting, det er helt normalt. Men man skal gøre det alligevel. Sommerfuglene i maven er midlertidige, men resultaterne består. Og en ting er sikkert; du lærer en hel masse, som du kan bruge bagefter.”

2 kommentarer

  • Godt beskrevet men det at være iværksætter er jo alt for ustabilt og mange vil ikke – af flere årsager opgive deres stilling uanset betegnelsen. Det med at bevæge sig ud i ingen – mands – land er hårdt arbejde og en ganske anden måde at arbejde på.
    Personligt er det tredje gang jeg er iværksætter og for mig er det intet problem. Ude fra og ind kan jeg tydeligt se en forskel på mig og mine nære medsøstre man skal nok være støbt af noget specielt. Friheden har jeg “smagt” på tidligere og det er helt fantastisk at være medbestemmende over eget liv i den her kontekst men som sagt har jeg blot nogen helt andre udfordringer end en “ren” lønmodtager.

Skriv et svar