Arkiver

IværksætterlivNyhederPlatform

Familie og forretning: Hot or not?

Kan man som to brødre drive virksomhed uden at ryge i totterne på hinanden? Det mener Daniel Juhl fra Akutbolig.dk godt at man kan. Der kan faktisk være fordele at hente. Men der er også mange faldgruber. Trendsonline har taget en snak med ham om familie, iværksætteri, og hvordan man kæder de to ting sammen.

Akutbolig er en gratis boligportal, som brødrene Stefan og Daniel Juhl stiftede i 2012. Det var ikke sådan, at de satte sig ned og besluttede sig for at starte en virksomhed sammen, for så at finde ideen derfra. Ideen kom til dem en aften over en flaske rødvin, hvor de kommer til at tale om boligmarkedet, og hvordan de begge to har oplevet at slås med boliguhyret.

De var begge iværksættere i forvejen og benyttede sig ofte af hinandens kompetencer, fortæller Daniel Juhl. Derfor havde ideen været oppe at vende, om de skulle slå noget af deres forretninger sammen. Og da de kom på ideen med den gratis portal for boliger, tog de beslutningen om at kaste sig ud i det. I 2013 stiftede de sammen Kodyl ApS, hvor Akutbolig.dk er en del af produktporteføljen.

“Det er specielt og lidt anderledes. Mest på grund af tonen. Normalt blandt kolleger eller mellem en chef og en ansat er der den samme tone, men det er lidt noget andet, når det er familie. Når det går som det skal, så er tonen god og hyggelig, men den kan godt blive lidt hårdere end normalt, hvis tingene ikke går som man forventer,” fortæller han.

Han mener også, at det kan være udfordrende at finde ud af hinandens roller, når man er familie. Ifølge hans erfaringer, er man mere tilbøjelig til at respektere hinandens stillingsbetegnelser, når man er almindelige kolleger. Men som familie kan man godt glemme at give hinanden den nødvendige plads og måske komme til at bevæge sig ind over hinandens ansvarsområder.

CEO eller storebror: Hvem bestemmer?

Det kan godt være svært ikke at tage familierollerne med sig ind i virksomhedens ledelse, fortæller Daniel Juhl. Eksempelvis er han selv lillebror, mens Stefan Juhl er storebror med fire år. Men Daniel Juhl er virksomhedens CEO. Det er dog ikke et problem de direkte bakser med, fortæller han, men det ligger indirekte i baghovedet.

Han mener, at man oftest ser det i de ældre og mere etablerede familievirksomheder, hvor man som efterkommer forventes at gå ind i familieforetagendet efter endt studie. Der er man nok mere tilbøjelig til at lade familierollerne styre fordelingen frem for at fokusere på, hvilke kompetencer det enkelte individ rent faktisk har.

Læs også: Lejeportal: “Vi har en helt klar holdning til, at det altid skal være gratis”

Det er en af de ting både Daniel og Stefan Juhl fokuserer meget på. At give hinanden plads og ansvar og respektere hinandens kompetencer. Men han mener også, at de har en fordel i kraft af deres motivation for at starte virksomheden.

“Vi startede ikke virksomhed op, fordi at vi er familie, men fordi at vi syntes, det var en god idé, og at vi kunne gøre det. Så det kunne have været det samme med to venner,” forklarer han.

Derfor har de et mere professionelt engagement i virksomheden, fremfor at det er familiearven, der driver værket.

Familie på godt og ondt

Der er både fordele og ulemper ved at køre en familievirksomhed, fortæller Daniel Juhl. En af fordelene ved at arbejde sammen som familie er, at man kan tale mere lige ud af posen.

“Man pakker det ikke ind på samme måde. Man tager konflikten, og så kommer man ud på den anden side,” forklarer han.

Og det mener han kan være med til at styrke virksomheden. For ved at tage konflikterne ved hornene, får man taget fat i en masse mindre problemstillinger, som man måske ikke opfanger til hverdag. Selvom man selvfølgelig også skal være forsigtig.

“Et venskab kan jo godt gå i stykker, og det er da rigtigt ærgerligt, men man kommer over det og kommer videre. Med familien er det lidt anderledes, man kan ikke bare gå ud og sige: Nå, men nu snakker jeg ikke med min bror mere. Det er jo ikke kun en selv, det går ud over, det er også hele resten af familien,” uddyber han.

Og så er det jo altid farligt med penge mellem familiemedlemmer. Derfor mener han, at det vigtigste er at få styr på motivationen for at drive virksomheden. Der skal være fokus på konceptet frem for familiefølelsen. Hvis man opnår det, mener Daniel Juhl, at konstellationen med familie og forretning kan være en stor fordel, netop fordi man kan gå til hinanden på en anden og mere ærlig måde.

Derfor sørger han og hans bror altid for at få afstemt deres forventninger til fremtiden og virksomheden med jævne mellemrum, så man har en fælles retning. Ved at gøre det, får man også vendt en masse ideer fra forskellige vinkler, og man får diskuteret en masse fordele og ulemper.

Det er dér, der sker en udvikling af ideen. For hvis man er alt for enig, så sker der ingen udveksling, og så risikerer ideen at stå i stampe, siger Daniel Juhl.

Skriv et svar