Arkiver

GuideIværksætterlivNyheder

Netværk efter din personlighedstype

Susie Lynge, Netværk, Personlighedstype

At netværke er en disciplin i sig selv. Men der er forskellige udfordringer for personlighedstyper, når det kommer til strategiske relationer. Susie Lynge, partner i Netværks Akademiet guider gennem tre artikler dig til at blive en bedre netværker.

At bruge sine relationer strategisk kan for mange være en uvant disciplin. Men det er en del af det at være iværksætter og som iværksætter må man lære at netværke. Vi er dog ikke alle ens. For nogen er det de dybe relationer, der er svære at holde, mens det for andre er svært at opbygge nye.

Derfor skal man netværke efter sin personlighedstype, fortæller Susie Lynge, partner i Netværks Akademiet.

”Analysér, hvorfor du synes, det er svært at netværke. Er det måske noget med din personlighedstype, dine værdier eller kultur? Du skal træne dig der, hvor det begynder at blive hårdt,” siger hun.

To forskellige måder at anskue netværk på

Groft opdelt er vi enten introverte eller ekstroverte. Og den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden. Det er bare to forskellige måder at være på og dermed forskellige styrker og svagheder i forhold til at netværke.

Er man introvert, kan det at skulle ud og opbygge nye relationer og tale med mange forskellige mennesker til en event være noget af en kamp at komme igennem. Der må man acceptere, at det koster noget energi, fortæller Susie Lynge.

”Når man accepterer det, så bliver det lettere at håndtere. Sæt dig nogle spiselige mål, som at du til et arrangement bare skal tale med tre. Respekter den personlighed, du har,” siger hun.

For der ligger også mange styrker i at være introvert. De er enormt gode til én til én-dialog, de er lyttede, observerende og gode til at have tætte, meget stærke relationer.

Det forholder sig lige omvendt for ekstroverte personer. De er typisk gode til at opbygge og skabe kontakt, de kommer med en masse energi og ideer og har ofte et bredt netværk. Men de skal huske at fokusere på også at pleje det netværk, de har. Man skal ikke kun tænke på at udvide, men og på hvordan man kan bruge det netværk, man har, siger Susie Lynge.

”Lyt mere, stil flere spørgsmål, vær mere nysgerrig på modsætningerne og led aktivt efter nogen, der tænker anderledes end dig selv. Lær at fokusere i stedet for at være med i syv forskellige aktiviteter,” råder hun.

Det er ikke manipulerende at have en bagtanke

Lige meget hvad må man anskue netværk som en erhvervskompetence som selvstændig og iværksætter. Det er et grundvilkår, at man kan netværke strategisk, og derfor skal det trænes.

Hvis man føler, man bliver holdt tilbage af nogle indre værdier mere end ens personlighedstype, så skal man stadig ud af sin skal, siger Susie Lynge.

”Acceptér, at du har brug for et netværk. Hvis du synes, det er manipulerende at have en strategisk tilgang til sine relationer og tænker, at det må man da ikke, så skal du have vendt den tanke om. For det må man gerne. Det er okay at have en plan med sine relationer. Tænk, at du jo også tilfører dem noget godt tilgengæld,” siger hun.

Skriv et svar